Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Vis vol-au-vent

door | 15 december 2023 | Hoofdgerecht

Vis en zeevruchten
Het hele jaar door
Vis vol-au-vent: een elegant gerecht dat zeker indruk zal maken op jouw smaakpapillen. Hier is het recept om jouw eettafel te verrijken met deze feestelijke traktatie!

Een leuke twist geven aan een Belgische klassieker: dat kan met deze vis vol-au-vent.

Vol-au-vent. Maar dan met vis in plaats van met kip. Zeetong en grijze garnalen. Heerlijke combi. Dit gerecht mag zeker zijn plaats innemen in jouw Kerst menu. Klaar in een half uurtje en gegarandeerd lekker bevonden door jouw tafelgenoten. De afwerking met zeekraal zorgt niet alleen voor een leuke visuele “touch” maar geeft het gerecht ook een zilte, zoute smaak.

Wat is zeekraal en wat kun je er mee?

Zeekraal groeit in zoute watergebieden en wordt meer en meer gebruikt zowel in gastronomische keukens als in dagelijkse huishoudens. Je kunt zeekraal rauw eten in salades, roerbakken, stomen of koken. Het past goed bij visgerechten en voegt een unieke smaak toe aan je gerecht. Je herkent ze aan hun buisvormige, groene stengels. Het heeft een frisse, groene kleur en is stevig van structuur. Hoe dikker en steviger, hoe verser de zeekraal.

Zeekraal is in zijn geheel eetbaar, controleer wel of er geen “stugge” deeltjes aan vastzitten. Die trek je er beter af want die geven je een onaangename mondervaring. Zeker niet afspoelen onder kraantjeswater want zeekraal is zout water gewoon en dat gaat ten koste van de smaak gaan.

De ingrediënten van een vis vol-au-vent.

Een vis vol-au-vent is een heerlijk gerecht waarbij een romige visragout wordt bereid met een mengeling van zeevruchten zoals garnalen, mosselen en visfilets. Het geheel wordt gekruid en gebonden met een smakelijke saus. Het bladerdeeggebakje wordt meestal goudbruin gebakken en op het laatste moment gevuld met de visragout. Het resultaat is een smaakvolle en feestelijke visbereiding. Perfect om als hoofdgerecht van jouw Kerst menu te serveren.

Vis vol-au-vent

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Een leuke twist geven aan een Belgische klassieker. Vol-au-vent met vis – zeetong en grijze garnalen – in plaats van met kip en balletjes. You should try this!

INGREDIËNTEN

  • 2 kleine tongfilets – 250 gr grijze garnalen – bloem – goeie klont boter

  • 2 bladerdeegkoekjes (kant-en-klaar)

  • 1 sjalot – 90 gr goeie boter – 90 gr bloem voor sauzen – 400 ml visfond – 250 ml culinaire room

  • sap van een halve citroen – peper en zout – zeekraal

BEREIDINGSWIJZE

  • Bestrooi de tongfilets met bloem en bak ze gedurende 2-3 minuten langs elke kant. Lepel af en toe wat botersaus over de vis. Kruid met peper en zout. Zet even opzij.
  • Stoof de fijn gesnipperde sjalot zachtjes aan in boter, voeg de bloem toe en roer enkele malen om met een garde. Blus met de visfond en laat even inkoken. Giet er vervolgens de room bij en laat pruttelen tot je saus de juiste sausdikte heeft.
  • Voeg de garnalen en het citroensap toe. Kruid af met peper en zout. Haal de tongfilets van de graat en verbrokkel de witte vis in stukjes, roer deze onder je vismengsel.
  • Bak de bladerdeegkoekjes volgens de instructies op de verpakking. Vul deze met de visvulling. Ik voegde wat zeekraal toe, niet alleen om de foto wat kleur te geven, maar ook omdat ik de zilte smaak heel passend vind bij dit gerecht. Je hoeft de zeekraal enkel kort aan te bakken. Smakelijk!

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 88 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Boursin 2-daagse

    Boursin 2-daagse

    Toen de mail aankwam met daarin de uitnodiging om 2 dagen op stap te gaan met Boursin heb ik geen seconde getwijfeld. Deze uitstap ook wel de Burgundische Boursin Experience genoemd, luidt het feestseizoen in en brengt je in de stemming om de Boursin-ervaring tijdens...

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

    Witloofcurry traybake

    Witloofcurry traybake

    Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...