Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Witloof met kaas en hesp

door | 12 januari 2024 | Hoofdgerecht, Ovenschotels, Vlaamse klassiekers

Ovenschotels
Winter
Vlaamse klassiekers
Witloof met kaas en hesp, in de oven, een Vlaamse klassieker. Kies voor kwalitatieve producten: grondwitloof, superieure hesp en Gruyère kaas. Dat maakt het verschil!
Lizzylizzblog

Witloofrolletjes, hesperolletjes, witloof in den oven, witloof met kaas en hesp: genoeg benamingen voor deze zalige ovenschotel.

Witloof gerold in een schelletje hesp, rijkelijk overgoten met een smeuïge kaassaus en bedekt met een lekker krokant korstje. Kies voor kwalitatieve producten die de smaak van deze rolletjes naar een hoogtepunt brengen: grondwitloof, superieure hesp en Gruyère kaas. En volle melk natuurlijk. Dat maakt het verschil!

Hoe het witloof bereiden?

Het witloof, dat braiseren we, zo ga je de smaak het meest tot zijn recht laten komen en zo vermijd je dat jouw ovenschotel waterig wordt. Na het braiseren laten we het witloof uiteraard uitlekken op keukenpapier en je mag er gerust nog eens goed in knijpen. Dan ben je zeker dat al het overtollige vocht er uit is alvorens je de hesp rondom het witloof draait. Maak een goeie, dikke saus, een dubbele bescherming tegen dat vocht 😉

Het type kaas dat je kiest, gaat de zachtheid van de korst of net het krokante van de korst bepalen. Ik ga voor Gruyère, dan heb je een lekker krokant korstje met een iets pittigere smaak. Wil je het nog krokanter, meng dan wat paneermeel onder de kaas.

Witloof met hesp en kaas

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Witloof met kaas en hesp, in de oven, een Vlaamse klassieker. Kies voor kwalitatieve producten: grondwitloof, superieure hesp en Gruyère kaas. Dat maakt het verschil!

INGREDIËNTEN

  • Witloofrolletjes: 8 stronken witloof – een paar klontjes boter – citroensap – peper en zout – water

  • Kaassaus: 30 gr ongezouten roomboter – 40 gr bloem – 700 ml volle melk (Campina) – peper, zout en nootmuskaat – 250 gr Gruyère kaas

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180° C

  • Maak de witloofrolletjes:
    Snij het bovenste stuk van het witloof af en leg de stronken in een braadpan. Kruid met peper en zout, knijp er wat citroensap over. Voeg water toe zodat het witloof “half” onderstaat. Doe er de klontjes boter bij en bedek met bakpapier en een deksel. Breng aan de kook en braiseer het witloof +/- 30 à 40 minuten. Tot het water opgekookt is en het witloof lichtjes gebruind is. Haal het witloof uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de saus:
    Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor tot een droge roux. Warm de melk op en giet deze geleidelijk aan over de roux, al roerend. Je krijgt een mooie, dikke saus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Meng de Gruyère onder de saus en laat smelten.
  • Beboter een ovenschotel. Rol de witloof stronkjes in de hesp en schep de saus erover. Strooi nog wat extra Gruyère erover, zet de schotel onder de grill en gratineer tot een mooi krokant korstje (+/- 15 min.)

     

     

     

     

     

    1 Reactie

    1. Kathleen

      Kaas, hesp en witloof, altijd een goede combinatie. Binnenkort eens uitproberen, dit recept.

      Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 71 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Spirelli Niçoise

    Spirelli Niçoise

    Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

    Brioche bollen

    Brioche bollen

    Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...

    3x aardbeien dessertjes

    3x aardbeien dessertjes

    Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen. Hoogstraten staat...