Mini quiches zijn zo leuk om te maken.
De Week van het Witloof is dé ideale gelegenheid om deze heerlijke mini-quiches met witloof, appel en blauwe kaas op tafel te zetten. Witloof is niet alleen een typisch Belgische groente, maar ook ontzettend veelzijdig. In deze quiches combineer je het bittere van witloof met het zoete van appel en de pittige smaak van blauwe kaas. Heb je het niet zo voor die blauwe kaas, kies gerust een andere kaas zoals feta of geitenkaas.
Waarom witloof in deze mini quiches?
Deze seizoensgroente past perfect in hartige gerechten. Witloof voegt een lichte bitterheid toe die heerlijk contrasteert met romige of zoete smaken. Bovendien is witloof snel klaar en je deze mini quiches bijvoorbeeld al op voorhand klaarmaken zodat je ze enkel net voor het serveren in de oven dient te stoppen. Gebakken quiches zijn zowel warm als koud lekker, maar deze variant met witloof vind ik toch warm het lekkerst. Je kan ze opdienen als lunch, maar evengoed als aperitiefhapje of tussendoortje. Uitproberen dus zou ik zeggen en ontdek hoe lekker Belgisch eten van bij ons kan zijn!
Op zoek naar andere gerechten met witloof?
Ik heb er wel wat staan. Ontdek mijn witloof recepten via deze link. Van witloof risotto tot de klassieke witloof rolletjes met kaas en hesp. We leven hier met twee grote witloof fans in huis.
Mini quiches met witloof, appel en blauwe kaas
Course: Lunch6
stuksOp zoek naar een originele quiche? Ga dan voor deze mini quiches met witloof, appel en blauwe kaas. Een verrassend lekkere combinatie. Heb je het niet zo voor blauwe kaas, geen probleem, laat gewoon weg of vervang gewoon door een andere kaas.
INGREDIËNTEN
1 rol kruimeldeeg (kant-en-klaar)
1 zoete ajuin – 1 stronk witloof – 1 appel – nootmuskaat, peper en zout – boter – snuifje suiker
2 eieren en 1 flesje lichte culinaire room
Een stukje blauwe kaas
BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 180° C
- Vet de vormpjes in met boter en bestuif met bloem. Leg kruimeldeeg over de vormpjes, druk goed aan en snij overtollig deeg weg. Bakpapier er bovenop en vullen met bakparels. 20 minuten bakken in de oven. Gebruik de overschot van het kruimeldeeg om bijvoorbeeld harten vormpjes uit te steken die je gebruikt om bovenop de mini quiches te leggen.
- Meng de eieren met de room; kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zet even opzij.
- Snij de ajuin, het witloof en de appel in blokjes en stoof even aan in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg snuifje suiker toe.
- Vul de voorgebakken vormpjes met het appel-witloof mengsel, giet er het ei-room mengsel over en brokkel er wat blauwe kaas over. Ter versiering legde ik nog een kruimeldeeg hartje bovenop. Bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven en smullen maar.
0 reacties