Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Poké Bowl met zalm

door | 30 mei 2024 | Lunch, Rijstgerechten

Rijstgerechten
Zomer
Zelf jouw Poké bowl samenstellen en die ingrediënten en sauzen kiezen die jij de lekkerste vindt. Das pas een feestje! Ontdek hier hoe ik mijn Poké bowl met zalm maak.
Poké bowl met zalm

Een Poké Bowl bestellen of afhalen, dat is iets wat je nogal makkelijk doet vind ik. Maar eigenlijk kan je die zelf ook maken en zoals meestal: wat je zelf maakt, is altijd zoveel beter. Wat niet wegneemt dat er heel goede sushi/poké bowl zaken bestaan in ons landje. Begrijp me niet verkeerd!

Welke ingrediënten kiezen voor een Poké Bowl?

Als je de poké bowl thuis maakt, kan je hem natuurlijk helemaal pimpen zoals je het zelf wilt. Mijn oorspronkelijk idee was een poké te maken met rode tonijn, maar mijn portemonnee besliste er anders over. Het is dus een Poké geworden met verse zalmfilet, ook prijzig maar niet zo prijzig als de rode tonijn. Andere vissoorten kunnen ook, hangt af van wat jij graag eet. Kies wel altijd voor verse vis, das een absolute must voor een Poké bowl. Neem je rode tonijn of zalm, snij deze dan in blokjes. Krab/surimi kan ook. Geliefd zijn ook gekookte of rauwe garnalen. Wil je het op een ietwat specialere manier, kies dan voor in plakjes gesneden octopus of in blokjes gesneden heilbot.

Het hoofdingrediënt van een poké bowl is uiteraard rijst. Ik gebruikte de Poké Bowl Rice van Bosto en volgde de instructies op de verpakking. Ik geef jullie alvast wat tips mee. Spoel de sushirijst grondig onder koud water (tot het spoelwater helder is). Zo verwijder je overtollig zetmeel en voorkom je dat de rijst te plakkerig wordt of gaat klonteren. Hanteer steeds de juiste hoeveelheid water. De vuistregel is 1,5 keer meer water dan rijst. Gebruik je gewone rijst (die was je niet op voorhand) voeg dan na het koken 100 ml rijstazijn, 50 gr suiker en 2,5 gr zout toe. Zet vervolgens even opzij. Kies sowieso een korte korrel rijst, geen jasmijn- of basmatirijst (te lange korrel).

Qua groenten/fruit kan je ook helemaal je eigen ding doen. Ik ben geen fruiteter, maar die van mij hier thuis is verzot op verse ananas. Ik kies voor blokjes komkommer en dunne schijfjes radijs die ik eerst wat laat “intrekken” in een sous-vide zak gevuld met rijstazijn en wat suiker. Zo dringt de smaak goed door. Een avocado komt er ook aan te pas. Zeewiersalade vind ik ook keilekker! Afwerken doe ik met micro greens, gewoon omdat ik die zo lekker vind.

De lekkerste sauzen bij een Poké bowl

Er zijn er heel wat, ik geef jullie er hier een paar op basis van mayonaise. Je start met 4 EL mayonaise. Daaraan ga ik dan andere smaken toevoegen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan “spicy mayo” die je maakt door 2 EL sojasaus en 1 EL Sriracha toe te voegen. Of een frisse “limoen mayo” waarbij 8 EL sojasaus, een halve eetlepel Sriracha, een halve eetlepel sesamolie en het sap van een limoen wordt toegevoegd. En voor de echtgenoot – he likes it hot! – is het “wasabi mayo“. Opletten dat het niet te pikant wordt: ik hanteer 1 KL wasabi met 1 KL sojasaus en 2 EL rijstazijn.

Je kan ook voor een frisse marinade gaan waarin je de blokjes vis marineert en de overschot van de saus vervolgens over je Poké Bowl verdeelt. Qua verhouding gebruik ik 2 EL sojasaus, 1 EL sushiazijn, 1 EL vissaus, 1 KL Sriracha Tabasco, 1 KL sesamolie en het sap van een halve limoen. Of je kan het ook op de smaak maken en niet specifiek gaan afmeten. Dan voeg je toe en proef je telkens. Zo maak je de marinade 100% naar je eigen smaak.

Als je de Poké Bowl mooi gevuld hebt, vergeet dan zeker niet af te werken met witte en/of zwarte sesamzaadjes. Een absolute must in dit gerecht! Klaar om mijn versie van de Poké Bowl te ontdekken? Lees hieronder het geheime recept van Lizzy. Wil je het graag eens zelf uitproberen? Aarzel dan zeker niet in de commentarenzone hieronder een reactie na te laten. Daar doe je mij trouwens een enorm plezier mee. Ook kan je “sterren” geven aan dit recept. Hiermee ga je een “score” bepalen en zo gebeurt het dat mensen steeds sneller mijn recepten te zien krijgen wanneer ze in een zoekmachine bijvoorbeeld “poké bowl” intypen en op zoek gaan naar ideetjes.

Poké Bowl met zalm

Recipe by LizzylizzCourse: Lunch
Personen

2

personen

Zelf jouw Poké bowl samenstellen en die ingrediënten en sauzen kiezen die jij de lekkerste vindt. Das pas een feestje! Ontdek hier hoe ik mijn Poké bowl met zalm maak.

INGREDIËNTEN

  • 200 gr Poké Bowl Rice (Bosto)

  • Een halve komkommer en een bos radijzen – rijstazijn – suiker

  • Stukje Zalm (in blokjes) – 1 avocado – marinade: 2 EL sojasaus – 1 EL sushiazijn – 1 EL vissaus – 1 KL Sriracha Tabasco – 1 KL sesamolie – sap v halve limoen

  • Afwerking: witte en zwarte sesamzaadjes – microgreens

BEREIDINGSWIJZE

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Zet opzij en laat afkoelen.
  • Snij de komkommer in blokjes en de radijzen in schijfjes. Doe ze beide in een sous-vide zak die je vult met rijstazijn en suiker. Laat een aantal uren “intrekken” in de frigo.
  • Bereid de marinade door alle ingrediënten te mengen en roer deze onder de zalm blokjes. Snij de avocado eveneens in blokjes.
  • Maak je Poké Bowl in een diep bord. Werk af met de sesamzaadjes en de microgreens.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...

Witloof-Kip Ovenschotel

Witloof-Kip Ovenschotel

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...

Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Geef toe, wat smaakt beter dan een zelfgemaakte béarnaisesaus? Is ze moeilijk te maken? Neen eigenlijk niet. Met een beperkt aantal ingrediënten maak je deze heerlijke saus op basis van verse dragon. Het enige moeilijke eraan is het feit dat je met de "temperatuur"...