Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Fraisier met vlierbloesemmousse

door | 21 juni 2021 | Zoet

Zoet
Zomer
Koken samen met mijn Food-mam? Dat wordt bakken ja! Prachtige fraisier met vlierbloesemmousse. Yes we can!
Lizzylizzblog

Deze maand ging ik op bezoek bij mijn Food-mama Myriam van Hap en Tap

Ik geef het toe, het is een harde wereld die foodbloggers wereld. Niet altijd rozengeur en maneschijn, vaak veel jaloezie en ik-steek-graag-een-mes-in-uwen-rug attitude. Maar je komt er ook “prachtige” mensen tegen. Zoals Myriam. Altijd daar met goede raad, altijd paraat met peptalk, alles deelt ze met me, ziet ze een opportuniteit, stuurt ze het door. Heeft ze ergens een weetje ontdekt, ze is de eerste die me inlicht.

Myriam is er één uit duizend en wat ben ik met mijn gat in de boter gevallen haar te mogen kennen (goeie boter hé mam, want ja wij houden van goeie roomboter, volle melk en echte room). Ze neemt een heel speciaal plaatsje in mijn hart in!

We beslisten een hoofdgerecht en een dessert te maken. Iedereen was thuis: Pixel (de kat), Carlos (de hond) en Eddy (de echtgenoot). Toffe bende daar bij Myriam. Ik waande me direct in food-heaven: het Falcon-fornuis staat te pronken in de keuken, de onlangs aangelegde kruidentuin buiten is er eentje om u tegen te zeggen. Ik voelde het direct, dit wordt een topdag!

Vandaag deel ik met jullie het dessert, deze fraisier met vlierbloesemmousse. Myriam vertaalde het recept uit het Engels, het komt van de website Great British Chefs.

De vlierbloesem die kende ik wel van naam, maar daar had ik nog nooit mee gewerkt. Het enige wat ik wist was “opgelet, er bestaat ook een gevaarlijke giftige variant van”. Geen probleem zegt Myriam, kom we springen de auto in, want ik heb een paar dagen geleden een struik hier in de buurt zien staan. Je gaat zien, eenmaal je er aan geroken hebt, weet je voor altijd hoe vlierbloesem riekt. En ja hoor, de typische geur die zit nu voor eeuwig opgeslagen in mijn reukorgaan. En of ik even een schrikmoment had als Myriam van de struik begon te plukken, misschien… ik zag de krantenkop al… twee foodbloggers stelen vlierbloesem in Lochristi!

Klaar voor het recept? Hier komt het dan!

EQUIPMENT

  • 4 metalen ringen van 6,5 cm diameter en 7 cm hoog of 1 taartring van 16 cm diameter

INGREDIËNTEN

Voor de koekjesbasis:

  • 100 g mariakoekjes
  • 40 g boter

Voor de vlierbloesemmousse:

  • 2 eidooiers
  • 30 g suiker
  • 15 g maizena
  • 3 el vlierbloesem cordial
  • 2 g gelatineblaadjes
  • 175 ml melk
  • 400 ml volle room 40% vet

Voor de versiering:

  • 200 g kleine aardbeien, gehalveerd
  • Enkele takjes vlierbloesem

Voor de aardbeiengelei:

  • 145 g aardbeien, gehalveerd
  • 20 g suiker
  • 1/2 gelatineblad (ca. 1,5 g)

INSTRUCTIES

Voor de koekjesbasis:

  • Om de koekjesbodem te maken, doe je de koekjes in een kom en verpletter je ze met een deegroller, of maal je ze een paar seconden in een keukenmachine tot het mengsel op fijn zand lijkt. Smelt de boter en roer door de verkruimelde koekjes tot die gelijkmatig zijn opgenomen.
  • Leg de ringen op een kleine plaat, bekleed met vetvrij papier. Verdeel het koekjesmengsel in vieren en druk het goed in de bodem van de ringen in een egale laag. Zet de bakplaat in de vriezer terwijl je de mousse maakt.

Voor de vlierbloesemmousse:

  • Begin voor de vlierbloesemmousse met het weken van de gelatine in koud water. Verwarm de melk in een steelpannetje tot het net aan de kook komt.
  • Klop ondertussen de eidooiers, suiker, maizena en vlierbloesem cordial samen in een kleine kom. Haal de melk van het vuur en klop deze langzaam door het eidooiermengsel tot die volledig is opgenomen.
  • Zeef het mengsel terug in de pan en verwarm gedurende 2 min, onder voortdurend roeren tot het ingedikt is. Knijp de gelatine uit en klop die goed door de hete custard. Zet de custard een paar min opzij om af te koelen.
  • Haal de bevroren koekjesbodems uit de vriezer en leg voorzichtig een laag aardbeien rond de binnenrand van elke ringvorm, met de snijkant naar buiten gericht.
  • Klop in een grote kom de room tot zachte pieken. Neem een ​​lepel van de room en meng deze goed door de custard, spatel vervolgens voorzichtig de resterende slagroom door de custard tot een glad mengsel, maar zonder alle lucht uit de slagroom te kloppen.
  • Schep de mousse voorzichtig in elke ringvorm en strijk de mousse bovenaan glad de ringvorm te vullen, maar laat wel minimaal 2 mm ruimte aan de bovenkant. Zet de ringvormen terug in de vriezer om op te stijven.

Voor de aardbeiengelei:

  • Doe voor de aardbeiengelei de gehalveerde aardbeien in een steelpannetje met de suiker op laag vuur en roer 2 min tot de suiker is opgelost. Dek af en kook 10 min zonder te roeren, tot de aardbeien al hun sap hebben vrijgegeven.
  • Leg 5 min voor de aardbeien klaar zijn een 1/2 gelatineblaadje in koud water.
  • Zeef de aardbeien door een zeef in een kan, zorg ervoor dat je de aardbeien er niet teveel door duwt, anders wordt de gelei troebel. Doe het aardbeiensap terug in de pan en verwarm gedurende 1 min.
  • Knijp het gelatineblad uit en roer het door het hete aardbeiensap tot het goed is opgenomen. Laat het aardbeiensap afkoelen tot kamertemperatuur voordat je een dun laagje over elk van de gekoelde vlierbloesemmousses giet. Zet de mousses 30 min in de koelkast om op te stijven.
  • Om de mousses uit de vorm te halen, haal je ze uit de koelkast en verwarm je de zijkanten van de vormen kort met een bunzenbrander voor je de vormen eraf trekt. Als je geen brander hebt, kunnen de mousses ook uit de vorm worden gehaald door de zijkanten van de vormen met je handen te verwarmen voordat je de vormen voorzichtig naar boven trekt.
  • Garneer met de resterende aardbeienhelften en vlierbloesem en serveer gekoeld. Deze zijn 24 uur houdbaar in de koelkast, maar je kan ze best zo snel mogelijk opeten, omdat de koekjesbodem dan zijn knapperigheid begint te verliezen.

Je ziet het goed, het is geen topshot. Maar een helemaal-uit-mijn-comfortzone sideshot getrokken met mijn camera Nikon D5000. Het voelt wat vreemd aan, maar ik ben er heel tevreden mee. Is het een perfecte foto? Nee hoor. Maar oefening baart kunst. En dat is wat ik ga doen, oefenen oefenen oefenen.

Dank je “mam” Myriam om me dagelijks uit te dagen en mezelf in vraag te stellen. Love you veryyyy much, iets met to the moon and back!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kabeljauwhaasje met stoofpotje van voorjaarsgroenten - […] maakte dit gerecht klaar samen met Liesbeth voor haar rubriek Koken Onder Foodies. Lees zeker eens haar blog. Daarin…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 83 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Creatief bakken met je wafelijzer: 8 eenvoudige gerechten

Creatief bakken met je wafelijzer: 8 eenvoudige gerechten

Ik gaf mijn eerste workshop en dat was er dan nog wel eentje over bakken. Zoals jullie weten ben ik meer de foodie die zich smijt in het "koken" dan in het "bakken". Ingewikkelde recepten en veelvuldige technieken zijn niet aan mij besteed, geef mij dus maar...

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van...

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

Huisgemaakte granola

Huisgemaakte granola

Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: "nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt". Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik...