Die maandelijkse avondles opent voor mij de deuren van een nieuwe wereld: het bakken.
Jullie weten het, ik ben een totale bakkluns. Geef mij maar van die pre-bakmixen want dan is er nog enige kans dat het goed komt. Nu gaan we echter een andere richting uit, ik begin beetje per beetje de basis van het bakken te leren. Elke les is er een nieuw thema en maken we 3 à 4 nieuwe dingen.
Ik heb mezelf voorgenomen om iedere keer het aangeleerde thuis opnieuw te maken, tenminste als ik het er het materiaal voor heb. Want wat ik ondertussen zeker weet, bakken impliceert heel wat specifiek bakmateriaal. Ik ben hier serieuze investeringen aan het doen.
Deze soezen zijn een aanrader om zelf te maken. Het soezendeeg en de banketbakkersroom klasseer ik als “makkelijk”, de karamel zou ik dan weer als “moeilijk” omschrijven vooral omdat het super gevaarlijk is jouw vingers te verbranden. De karamel wordt namelijk gevormd op zeer hoge temperatuur en als je de soezen er mee wilt versieren, moet je dus goed opletten dat de karamel niet op jouw vingers druppelt.
Begin met de banketbakkersroom want die moet wat afkoelen in de frigo alvorens je ze in de soezen spuit. De caramel kan je maken wanneer het soezendeeg in de oven zit.
Ingrediënten & bereidingswijze banketbakkersroom
- 80 gr maïzena
- 200 gr suiker
- 1 vanillestok
- 1 L melk
- 8 eierdooiers
Snij de vanillestok doormidden en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Kook de melk met de doorgesneden vanillestok en de zaadjes in.
Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een Ruban d.i. een witte, luchtige massa.
Meng er vervolgens de maïzena onder en giet er al roerend de kokende melk over.
Breng roerend aan de kook en verwijder de vanillestok. Zodra er “luchtbelletjes” naar boven komen en je een soort van pudding hebt bekomen, mag je de banketbakkersroom van het vuur halen.
Bedek met vers huishoudfolie (zo vermijd je dat er een “velletje” op je banketbakkersroom wordt gevormd) en laat een half uurtje afkoelen in de frigo.
Ingrediënten & bereidingswijze soezendeeg
Hoeveelheden zijn voor 12 personen
- 150 ml water
- 150 ml volle melk (Campina)
- 1 vanillestok
- 120 gr boter
- snuifje zout
- 220 gr bloem voor patisserie (Soubry)
- 7 eieren
Bedek een ovenplaat met bakpapier, verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Breng het water en de melk aan de kook. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes los. Voeg ze bij het water-melk mengsel. Doe de boter er bij.
Als jet mengsel begint te koken, spatel er dan in één keer de bloem door tot je een mooi egaal beslag krijgt. Een 5-tal minuten laten drogen tot je de geur van koekjes ruikt en het beslag behoorlijk droog is.
Haal van het vuur en voeg er het eerste ei aan toe. Roer tot het is opgenomen in het beslag. Doe vervolgens hetzelfde met de overige 6 eieren. Goed roeren, je zal het voelen in je armspieren! Of gebruik je keukenrobot 😜
Nu mag het snuifje zout er bij en mag je het beslag in een spuitzak gieten. Spuit identieke toefjes soezenbeslag op het bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de toefjes, de soezen gaan immers in volume toenemen. Maak ze niet te groot, zo’n 2 à 3 cm. Maak je vingertoppen nat en druk daarmee de pieken plat die ontstaan bovenop elk toefje. Bakken gedurende 20 minuten, hou de soezen in het oog, baktijd is afhankelijk van het type oven.
Ingrediënten & bereidingswijze karamel
Verwarm 100 gr glucose en 500 gr suiker op een zacht vuur. Laat het pruttelen, roer er zo weinig mogelijk in tot je een vloeibare karamel krijgt. Opgelet, deze is gloeiend heet!
Wanneer het soezendeeg klaar is, haal je het uit de oven en laat je even afkoelen. Vervolgens maak je aan de onderkant met een mes een inkeping zodat je via dit gaatje de teut van de spuitzak er kan insteken. Zo spuit je de banketbakkersroom in de soes.
Afwerken doen we door de soes in de lopende karamel te doppen. Om te vermijden dat je jouw vingers zou verbranden (immers je “draait” de soes door de karamel), dop je jouw vingers eerst in koud water alvorens je de soes vastneemt en in de karamel dopt.
En weet je wat, je kan er ook een soort van pièce montée mee maken. Een Croquembouche heet dat. Een hoge toren van deze soesjes die je nogmaals rondom rond met karamel versierd. Oogt mooi hoor!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks