Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Chocolade mousse

door | 26 december 2023 | Zoet, Dessert, Recepten

Dessert
Het hele jaar door
Een luchtige mousse van chocolade op basis van crème anglaise. Dit dessert wil je absoluut zelf maken! Check hier mijn recept.
chocolade mousse in een potje

Een luchtige mousse van chocolade: met dit recept loopt het nooit mis.

Er bestaan heel wat recepten voor chocolade mousse. En dan heb ik het enkel nog maar over de recepten van “echte” chocomousse. Niet over chocolade mousse op basis van avocado of dadels of zo. Echte chocolade mousse met échte chocolade. The real stuff hier bij Lizzylizzblog!

En neen, ik heb niets tegen alternatieve manieren waarop je chocomousse kan maken. Alleen vind ik dat er geen enkele waardige vervanger bestaat die de echte smaak van chocolade kan evenaren. Of het nu pure chocolade, melk- of witte chocolade is, het blijven voor mij één voor één unieke smaken.

Er bestaan eigenlijk twee manieren waarop je chocomousse kan maken.

De klassieke manier kennen we allemaal: op basis van eieren, suiker, room en fondantchocolade. Klinkt eenvoudig, met weinig ingrediënten, maar ik verzeker het je, het is een kunst de chocomousse mooi luchtig te krijgen.

De andere manier is op basis van een crème anglaise. Deze maak je zoals vanille roomijs, maar dan wel met twee keer zoveel eierdooiers. Iets meer werk, maar zo de moeite waard. De smaak van de mousse is echt uniek.

Hoe maak je crème anglaise?

Deze Franse vanillesaus ken je vooral van de nagerechten “île flottante” en “crème brûlée” en maak je door hete melk te vermengen met suiker en eigelen. Vervolgens wordt het mengsel op lage temperatuur verwarmd tot het mooi indikt en je een gladde, romige saus bekomt.

Breng 1L volle melk te samen met de zwarte puntjes van een vanillestok aan de kook. Klop ondertussen 10 eigelen en 250 gr fijne suiker los tot een witte massa. Giet vervolgens de kokende melk geleidelijk aan én al roerend, over de witte massa. Giet het hele mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam binden. Roer regelmatig door met een spatel of garde (porter à la nappe – tot 85° gr Celsius). Koel ‘au bain-marie’ op ijswater, dek het oppervlak af met vershoudfolie.

Ik kocht zo’n thermometer om mijn desserts beter te kunnen maken. Echt geen duur ding, een simpel metertje van 25 EUR. Nog geen seconde spijt van gehad. Heb je echt wel nodig als je de perfecte structuur wil in je nagerechten.

Chocolade mousse

Recipe by LizzylizzCourse: Zoet
Personen

2

personen

Een luchtige mousse van chocolade op basis van crème anglaise. Dit dessert wil je absoluut zelf maken! Check hier mijn recept.

INGREDIËNTEN

  • 1 gelatineblaadje – 90 gr fondant chocolade – 200 ml crème anglaise – 250 ml slagroom

BEREIDINGSWIJZE

  • Week het gelatineblaadje in water.
  • Smelt de chocolade “au bain marie”. Dit betekent in een kom die je boven een pan met heet water plaatst. De stoom van het hete water verwarmt geleidelijk de chocolade in de kom, wat helpt om gelijkmatig te laten smelten.
  • Voeg het gelatineblaadje toe aan de gesmolten chocolade. Giet er al roerend 200 ml crème anglaise over.
  • Zorg er voor dat de temperatuur tussen de 15 en 40 gr C ligt, anders gaat je slagroom invallen. Giet in vormpjes en laat 3u afkoelen in de frigo.

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 70 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Tomatensoep

    Tomatensoep

    De beste ingrediënten voor een klassieke tomatensoep ontdek je hier! Een lekker bord tomatensoep, daar geniet toch iedereen van. Of ben ik verkeerd? Ik gebruik drie vaste waardes in m’n klassieke tomatensoep. Zij zorgen voor de échte smaak en de juiste kleur. Verse...

    Karnemelk pannenkoeken

    Karnemelk pannenkoeken

    Ze lijken op American pancakes, maar zijn luchtiger en hebben een frisse zure smaak door de karnemelk. Deze pannenkoeken moet je zeker en vast eens uitproberen. Ze zijn echt de moeite waard! Ik hou van de luchtigheid en de frisse zure smaak. Ze worden vaak geserveerd...

    Luxe dessertkoekjes

    Luxe dessertkoekjes

    Zelfgemaakte dessertkoekjes, das pure luxe! Op mijn Instagram konden jullie meevolgen hoe ik genoot van deze "Luxe Dessertkoekjes" workshop bij Elektro Van Assche. De lesgeefster van dienst was Ellens Lammens, de winnares van het VTM-programma "De Meesterbakker 2012"....

    Spruitjessoep

    Spruitjessoep

    Deze spruitjessoep zal je verrassen! Of je nu een liefhebber of een scepticus bent als het op spruitjes aankomt, één ding is zeker: deze spruitjessoep zal je misschien van gedachten doen veranderen. Het is een gemixte soep dus je "ziet" de spruitjes al niet liggen in...