Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Blinde vink met vleessaus

door | 3 maart 2025 | Hoofdgerecht, Sauzen

Subcategorie Vlees en gevogelte
Seizoen Het hele jaar door
Thema
Blinde vink met vleessaus, een alledaags gerecht dat niet alleen makkelijk te bereiden is, maar ook heel smaakvol en geliefd is bij het hele gezin.
Blinde vink met vleessaus

Vleessaus: de klassieke saus die altijd smaakt

Een goeie saus, daarmee scoor je altijd. Maar hoe maak je nu een lekkere saus? Er is één enkele regel: alles staat of valt met het kiezen van de juiste fond.

Een fond komt tot stand door bouillon op basis van beenderen met groenten en/of kruiden 8 à 9 uur te laten inkoken. Het kruidige, smaakvolle extract dat overblijft noemen we fond. Je kan er de lekkerste sauzen, soepen, stoofpotjes,… mee maken. Je vindt in de supermarkten en speciaalzaken een heel gamma aan fonds. Kies steeds voor een kwalitatief merk.

Blanke fond, bruine fond, wildfond,… maak de juiste keuze

Een blanke fond zoals gevogeltefond is ideaal om witte sauzen mee af te werken. Denk maar aan een stoofpot op basis van kip.  Een bruine fond zoals een rundsfond leent zich dan weer perfect voor bruine sauzen zoals in een ragout van stoofvlees. Een kalfsfond kan zowel blank als bruin zijn. Wildfond past prima bij rood vlees  en wild. Denk bijvoorbeeld aan een rode portosaus. 

Voor deze “vogels zonder kop” gemaakt van rundsvlees, kies ik dus voor een rundsfond. Een donkere kalfsfond kan ook. Ik vind kalfsfond trouwens zo’n passe-partout fond die altijd en bij alles past. Dus die heb je best op voorraad staan in de berging.

Wat te serveren bij deze blinde vink met vleessaus?

Ik had nog gevulde pasta in de frigo liggen. Altijd handig om in huis te hebben en ik koop die vaak als die in “promo” staan. Je weet wel, zo van die acties “1 + 1” gratis. Ik combineerde de vogel zonder kop met vleessaus dus met tortellini op basis van een champignonvulling en vulde aan met in boter gestoofde Shimeji paddenstoelen met verse tijm. Een eenvoudig bordje doch een zeer smaakvol gerecht. Liever een andere saus? De getomateerde Stroganoff saus (link) uit mijn strikjespasta-scampi gerecht zou ook passen.

Blinde vink met vleessaus

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Blinde vink met vleessaus, een alledaags gerecht dat niet alleen makkelijk te bereiden is, maar ook heel smaakvol en geliefd is bij het hele gezin.

INGREDIËNTEN

  • Ongezouten roomboter – 2 blinde vinken – 1/2 sjalot – 200 ml rundsfond – peper en zout

  • Gevulde pasta – Shimeji paddenstoelen – verse tijm

BEREIDINGSWIJZE

  • Bak de blinde vinken langs alle kanten bruin aan in ongezouten roomboter. Haal het gebakken vlees uit de pan en giet het vet weg. Laat het vlees ondertussen rusten onder aluminiumfolie.
  • Snipper de sjalot heel fijn. Smelt een klontje boter in de pan van het vlees en stoof er de sjalot glazig in aan.
  • Blus met de fond. Roer met een houten lepel de aanbaksels in de pan los. Leg er de blinde vinken terug in. Laat inkoken tot de gewenste dikte.
  • Giet door een zeef. Werk de saus af door er van het vuur klontjes ijskoude boter door te roeren zodat ze mooi gaat glanzen. Kruid met peper en zout.






Eenvoudige, smaakvolle recepten met verse, Belgische producten

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 100 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Ballekes met kriekskes

Ballekes met kriekskes

Ballekes met kriekskes: een Vlaamse klassieker Dit is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Het bestaat uit sappige gehaktballetjes geserveerd in een zoetzure saus van gestoofde krieken. Traditioneel worden ballekes met kriekskes vaak...

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...

Plukbrood

Plukbrood

Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

Penne met kerstomaten en rode pesto

Penne met kerstomaten en rode pesto

Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...