Het meest klassieke scampi gerecht
Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde roomsaus valt bij iedereen in de smaak.
Andere versies? Check mijn recept van scampi’s in de kruidenroomsaus (link). Heb je vrienden over de vloer? Dan zijn deze feestelijke scampi’s met knolselder (link) misschien wel een goed idee.
Hoe hou ik de scampi’s mals en sappig?
Pel en reinig ze grondig. Bak ze kort aan in ongezouten roomboter met knoflook tot ze lichtroze zijn en zet ze apart.
Voor de getomateerde roomsaus fruit je sjalot en knoflook aan in dezelfde pan, voeg je een scheutje witte wijn toe en laat je het geheel even inkoken. Meng vervolgens tomatenconcentraat, room en kruiden zoals basilicum, tijm en een snufje cayennepeper door de saus. Laat alles zachtjes pruttelen tot de smaken zich vermengen.
Voeg de scampi’s pas op het einde toe aan de saus, laat nog 2-3 minuten sudderen.
Tips om dit gerecht nog lekkerder te maken
Gebruik verse ingrediënten: kies voor verse scampi’s, een kwaliteitsvol tomatenconcentraat en culinaire room.
Varieer met kruiden: basilicum en peterselie zijn klassiekers, maar een vleugje oregano of dragon geven ook een verrassend lekkere twist.
Experimenteer met pittigheid: hou je van een beetje pit? Voeg een klein lepeltje sambal of een fijngesneden rode chilipeper toe aan de saus.
Lichtere versie: voor een lichtere variant kun je de room vervangen door kokosmelk wat ook een exotische toets aan het gerecht geeft.
Scampi ’s in getomateerde roomsaus
Course: Hoofdgerecht2
personenHet meest klassieke scampi gerecht is wel dat van scampi’s in getomateerde roomsaus. De perfecte snelle doordeweekse maaltijd.
INGREDIËNTEN
Een 10-tal scampi’s – 1 knoflookteen – ongezouten roomboter
1 sjalot – een handvol kerstomaten – 70 gr tomatenconcentraat – 200 ml culinaire room – gedroogde basilicum/tijm/Cayenne peper
Voor de afwerking: een draai van de pepermolen – fijn versnipperde peterselie
BEREIDINGSWIJZE
- Pel en kuis de scampi’s grondig. Bak ze kort aan in ongezouten roomboter en doe er de geplette knoflookteen bij. Haal de scampi’s uit de pan en leg ze opzij.
- Maak nu de getomateerde roomsaus in dezelfde pan. Voeg eventueel nog wat boter toe indien nodig. Fruit de fijngesnipperde sjalot aan, voeg de in twee gehalveerde kerstomaten toe, blus met witte wijn toe en laat even pruttelen.
- Voeg er nu het tomatenconcentraat en de culinaire room aan toe. Breng op smaak met de gedroogde basilicum en tijm. Roer een snufje cayennepeper door de saus. Laat alles nog wat zachtjes pruttelen gedurende een 5-tal minuten.
- Doe er tenslotte de scampi’s bij en laat 2-3 minuten op het vuur staan. Serveren kan met stokbrood of tagliatelle. Laat het je smaken!
0 reacties