Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

door | 3 november 2021 | Hoofdgerecht, Sauzen, Wildgerechten

Vlees en gevogelte
Herfst
De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?
Lizzylizzblog

De herfst is volop aan de gang en dan hou ik niet alleen van die mooie kleurrijke bladeren die overal rond dwarrelen, maar ook van de lekkere wildgerechten die op tafel geserveerd worden. En wie wild zegt, die zegt onmiddellijk een lekkere saus. Mmm!

Everzwijnsteak met een rode port-vijgensaus, de eerste keer dat ik deze saus maakte en ik zeg het je, het zal niet de laatste keer zijn. De combi rode porto en de zoete vijgen vind ik geslaagd. Dit is een heerlijke saus die we eerst zeven en nadien aandikken met klontjes koude boter. Het water komt me al in de mond.

Een bijpassende groente? Pastinaak. Voor velen een vergeten groente, maar hier ten huize Lizzy een zeer geliefde groente. Zelfs de moeilijke eter – husbie – is er verzot op. Gewoon schillen, in brunoise snijden en aanbakken in goeie ongezouten boter. Serveren met versnipperde bladpeterselie. Krijg je al zin?

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Wildgerechten
Personen

2

personen

De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?

INGREDIËNTEN

  • 3 pastinaken, verse bladpeterselie, ongezouten boter

  • 2 stukjes van +/- 150 gr everzwijnsteak, gezouten boter, peper en zout

  • 1 sjalot, 150 ml rode porto, 200 ml wildfond, 8 verse vijgen, 2 EL vijgenconfituur, klontjes koude boter

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de pastinaken en snij ze in kleine blokjes. Stoof ze zachtjes aan in de boter en werk af met versnipperde bladpeterselie. Kruid af met zwarte peper.
  • Snij de everzwijnsteak in fijne sneetjes en bak deze langs beide kanten rosé aan. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Gebruik de pan met bakresten van de everzwijnsteak en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan. Blus met de rode porto, laat verdampen. Voeg de wildfond toe, laat 1/3 inkoken. De verse vijgen mogen er in partjes bij (plet ze plat met een vork) en ook de vijgenconfituur mag je er onder roeren. Laat een 10-tal minuten pruttelen.
  • Haal de saus van het vuur, giet ze door een zeef en bind ze met koude klontjes boter tot je de gewenste sausdikte hebt bekomen. Serveer de saus over het vlees en leg er de pastinaak blokjes rondom rond.

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 84 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

    Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

    Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van...

    Roodeberg Rosé

    Roodeberg Rosé

    Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

    Huisgemaakte granola

    Huisgemaakte granola

    Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: "nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt". Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik...

    Hoogstraten Glamping

    Hoogstraten Glamping

    Ik was als Hoogstraten Ambassadeur uitgenodigd in de boomgaard van Lu & Els te Merksplas. Genieten van de pure gezelligheid van de Kempen en kennismaken met één van de Hoogstraten telers: dat is wat op het programma stond. Ik vertrok dan ook heel benieuwd en vol...