Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: “nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt”. Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoord je met veel enthousiasme “‘t zal wel zijn, niets beter dan eigen gemaakte granola als ontbijt”. Zo zie je maar hoe een mens – en zijn/haar eetgewoonten – kan/kunnen veranderen hé.
Nu, granola recepten heb je in alle geuren en kleuren. Verschillende combinaties zijn mogelijk. En volgens mij is het gewoon een kwestie van wat jij zelf graag eet en welke combinaties jij zelf graag uittest. Ik maakte eerder een aantal recepten die ik de moeite vind om hier nogmaals te delen: granola met bananencompote (link) en granola met five spice (link).
Vandaag voeg ik dus een derde recept toe. Een nieuwe magische combinatie: witte chocolade en speculoos. Heerlijk gecombineerd met kersencoulis (link). Ik gebruik geen oven, maar ik bereid mijn granola altijd in de pan. Regelmatig roeren is de opdracht, zorg dat je werkt op een “zacht” vuurtje en vermijd dat de granen/zaden/pitten aanbranden. Ik geef indicatief de hoeveelheden mee in het recept, maar eerlijkheidshalve moet ik jullie zeggen dat ik granola “op het gevoel” maak. Een beetje van dit, een beetje van dat.
En… ga jij ook aan de slag en bereid jij jouw voorraad huisgemaakte granola voor deze week?
Huisgemaakte granola
Course: Ontbijt1
bewaarpotLaat dat nu net het leuke zijn aan je eigen granola maken. Je kiest zelf de smaken die jij graag lust en je gaat zelf experimenteren met de combinaties. Vandaag ga ik voor speculoos en witte chocolade.
INGREDIËNTEN
2 EL kokosbloesemolie – 100 gr havermout vlokken
50 gr cashewnoten (in fijne stukjes gesneden) – 25 gr lijnzaad – 2 EL speculooskruiden – een handvol fijn witte chocoladecallets
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de kokosbloesemolie op een zacht vuur. Voeg de havermoutvlokken al roerend toe.
- Doe er vervolgens de cashewnoten en het lijnzaad bij. Kruid met de speculooskruiden. Roer regelmatig om en laat even bakken. Een kleine tiental minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Eens afgekoeld, meng er de witte chocoladecallets onder. Opbergen in een goed afgesloten bokaal.
0 reacties