De herfst en de winter zijn de seizoenen bij uitstek om een stukje wild te eten. En als ik het hele aanbod van wild overloop dan kan ik zeggen dat everzwijnsteak mijn favoriet stukje wild is. De smaak is niet te overheersend en geserveerd met een lekkere saus is dit een perfect feestgerecht. Dus als je nog op zoek bent naar een hoofdgerecht voor je kerst/eindejaarsmenu, dan is dit gerecht zeker het overwegen waard.
Hoe bak je everzwijnsteak?
Smelt een klontje boter samen met een scheut olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Bak beide zijden aan tot je een korstje verkrijgt (ongeveer 3 minuten per kant) en verlaag vervolgens je vuur. Bak nog even verder (1 minuut) tot het vlees rosé is. Neem uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat nog een 10-tal minuten rusten en het zal perfect mals en sappig zijn.
Waarmee everzwijnsteak combineren?
Serveren doe ik met rode port vijgensaus. Het is de eerste keer dat ik deze saus bereidde en ik het zal zeker niet de laatste keer zijn. De combinatie rode porto en zoete vijgen vind ik meer dan geslaagd. Dit is een heerlijke saus die we eerst zeven en nadien aandikken met klontjes koude boter.
Als bijpassende groente ga ik voor de vergeten groente pastinaak. Hier ten huize Lizzy een zeer geliefde groente. Zelfs de moeilijke eter – de echtgenoot – is er verzot op. Pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een zoetige, anijsachtige smaak.
Pastinaak wordt vaak gebruikt in soep – check maar even deze pastinaaksoep met truffelolie, croutons en waterkers (link) – of stoofschotels maar kan dus ook als gewone begeleidende groente geserveerd worden. Ik bereidde eerder al de kip archiduc met pastinaakfrietjes (link). Bij deze everzwijnsteak ga ik de pastinaak schillen, in brunoise snijden en aanbakken in goeie ongezouten boter. Als final touch mag er wat versnipperde bladpeterselie over.
Everzwijnsteak met rode port vijgensaus
Course: Hoofdgerecht2
personenEverzwijnsteak met rode port-vijgensaus en een brunoise van pastinaak. Een combinatie van mals wild, een rijke saus en een vleugje winterse zoetheid die zorgt voor een culinair hoogtepunt aan je feesttafel. Eenvoudig te maken en gegarandeerd een succes bij je gasten. Trek je kookschort maar aan!
INGREDIËNTEN
3 pastinaken, verse bladpeterselie, ongezouten boter
2 stukjes van +/- 150 gr everzwijnsteak, gezouten boter, peper en zout
1 sjalot, 150 ml rode porto, 200 ml wildfond, 8 verse vijgen, 2 EL vijgenconfituur, klontjes koude boter
BEREIDINGSWIJZE
- Schil de pastinaken en snij ze in kleine blokjes. Stoof ze zachtjes aan in de boter en werk af met versnipperde bladpeterselie. Kruid af met zwarte peper.
- Snij de everzwijnsteak in fijne sneetjes en bak deze langs beide kanten rosé aan. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en laat rusten onder aluminiumfolie.
- Gebruik de pan met bakresten van de everzwijnsteak en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan. Blus met de rode porto, laat verdampen. Voeg de wildfond toe, laat 1/3 inkoken. De verse vijgen mogen er in partjes bij (plet ze plat met een vork) en ook de vijgenconfituur mag je er onder roeren. Laat een 10-tal minuten pruttelen.
- Haal de saus van het vuur, giet ze door een zeef en bind ze met koude klontjes boter tot je de gewenste sausdikte hebt bekomen. Serveer de saus over het vlees en leg er de pastinaak blokjes rondom rond.
0 reacties