Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

door | 3 november 2021 | Hoofdgerecht, Sauzen, Wildgerechten

Vlees en gevogelte
Herfst
De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?
Lizzylizzblog

De herfst is volop aan de gang en dan hou ik niet alleen van die mooie kleurrijke bladeren die overal rond dwarrelen, maar ook van de lekkere wildgerechten die op tafel geserveerd worden. En wie wild zegt, die zegt onmiddellijk een lekkere saus. Mmm!

Everzwijnsteak met een rode port-vijgensaus, de eerste keer dat ik deze saus maakte en ik zeg het je, het zal niet de laatste keer zijn. De combi rode porto en de zoete vijgen vind ik geslaagd. Dit is een heerlijke saus die we eerst zeven en nadien aandikken met klontjes koude boter. Het water komt me al in de mond.

Een bijpassende groente? Pastinaak. Voor velen een vergeten groente, maar hier ten huize Lizzy een zeer geliefde groente. Zelfs de moeilijke eter – husbie – is er verzot op. Gewoon schillen, in brunoise snijden en aanbakken in goeie ongezouten boter. Serveren met versnipperde bladpeterselie. Krijg je al zin?

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Wildgerechten
Personen

2

personen

De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?

INGREDIËNTEN

  • 3 pastinaken, verse bladpeterselie, ongezouten boter

  • 2 stukjes van +/- 150 gr everzwijnsteak, gezouten boter, peper en zout

  • 1 sjalot, 150 ml rode porto, 200 ml wildfond, 8 verse vijgen, 2 EL vijgenconfituur, klontjes koude boter

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de pastinaken en snij ze in kleine blokjes. Stoof ze zachtjes aan in de boter en werk af met versnipperde bladpeterselie. Kruid af met zwarte peper.
  • Snij de everzwijnsteak in fijne sneetjes en bak deze langs beide kanten rosé aan. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Gebruik de pan met bakresten van de everzwijnsteak en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan. Blus met de rode porto, laat verdampen. Voeg de wildfond toe, laat 1/3 inkoken. De verse vijgen mogen er in partjes bij (plet ze plat met een vork) en ook de vijgenconfituur mag je er onder roeren. Laat een 10-tal minuten pruttelen.
  • Haal de saus van het vuur, giet ze door een zeef en bind ze met koude klontjes boter tot je de gewenste sausdikte hebt bekomen. Serveer de saus over het vlees en leg er de pastinaak blokjes rondom rond.

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 70 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    3x zomerse hapjes

    3x zomerse hapjes

    Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

    Spirelli Niçoise

    Spirelli Niçoise

    Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Smashed komkommersalade met rundvlees

    Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

    Brioche bollen

    Brioche bollen

    Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...