Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

door | 3 november 2021 | Hoofdgerecht, Sauzen, Wildgerechten

Vlees en gevogelte
Herfst
De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?
Lizzylizzblog

De herfst is volop aan de gang en dan hou ik niet alleen van die mooie kleurrijke bladeren die overal rond dwarrelen, maar ook van de lekkere wildgerechten die op tafel geserveerd worden. En wie wild zegt, die zegt onmiddellijk een lekkere saus. Mmm!

Everzwijnsteak met een rode port-vijgensaus, de eerste keer dat ik deze saus maakte en ik zeg het je, het zal niet de laatste keer zijn. De combi rode porto en de zoete vijgen vind ik geslaagd. Dit is een heerlijke saus die we eerst zeven en nadien aandikken met klontjes koude boter. Het water komt me al in de mond.

Een bijpassende groente? Pastinaak. Voor velen een vergeten groente, maar hier ten huize Lizzy een zeer geliefde groente. Zelfs de moeilijke eter – husbie – is er verzot op. Gewoon schillen, in brunoise snijden en aanbakken in goeie ongezouten boter. Serveren met versnipperde bladpeterselie. Krijg je al zin?

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Wildgerechten
Personen

2

personen

De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?

INGREDIËNTEN

  • 3 pastinaken, verse bladpeterselie, ongezouten boter

  • 2 stukjes van +/- 150 gr everzwijnsteak, gezouten boter, peper en zout

  • 1 sjalot, 150 ml rode porto, 200 ml wildfond, 8 verse vijgen, 2 EL vijgenconfituur, klontjes koude boter

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de pastinaken en snij ze in kleine blokjes. Stoof ze zachtjes aan in de boter en werk af met versnipperde bladpeterselie. Kruid af met zwarte peper.
  • Snij de everzwijnsteak in fijne sneetjes en bak deze langs beide kanten rosé aan. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Gebruik de pan met bakresten van de everzwijnsteak en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan. Blus met de rode porto, laat verdampen. Voeg de wildfond toe, laat 1/3 inkoken. De verse vijgen mogen er in partjes bij (plet ze plat met een vork) en ook de vijgenconfituur mag je er onder roeren. Laat een 10-tal minuten pruttelen.
  • Haal de saus van het vuur, giet ze door een zeef en bind ze met koude klontjes boter tot je de gewenste sausdikte hebt bekomen. Serveer de saus over het vlees en leg er de pastinaak blokjes rondom rond.

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 82 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Gent Jazz

    Gent Jazz

    Vorige week ging ik voor 't eerst eens terug naar een festival: Gent Jazz. Dat was heel lang geleden en jullie weten het of niet, ik heb het niet zo voor festivals. Eén omdat ik niet hou van drukte en duwende mensen, twee omdat ik nogal op hygiëne sta. En daarmee...

    Tomaat-Burrata

    Tomaat-Burrata

    We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

    Roodeberg Black (rood)

    Roodeberg Black (rood)

    Jullie weten dat ik sinds korte tijd Ambassadeur ben voor Schenk. Wel... ik ben Ambassadeur van niet één, maar wel van twee wijnsoorten die zij promoten. Naast de Le Grand Noir wijnen zal ik dus ook de Roodeberg wijnen in de kijker zetten. Vandaag start ik met de...

    Lemoncurd zandtaartjes

    Lemoncurd zandtaartjes

    Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...