Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pasta met Ossobuco

door | 11 januari 2024 | Hoofdgerecht, Stoofpotjes

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Pasta met Ossobuco is een heerlijk Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkels langzaam worden gestoofd en zo een smaakvolle saus ontstaat. Kies voor lange, lintvormige pasta die de saus maximaal absorbeert en je zo meeneemt naar hogere oorden.

Een Italiaanse topper op het menu vandaag: Ossobuco vergezeld van pasta.

In plaats van de gebruikelijke Papardelle kies ik Mafalde pasta voor dit gerecht. Dit is lintvormige, lange pasta met onregelmatige, golvende zijkanten. Ideaal dus om “sauzen” op te nemen en deze volledig tot hun recht te laten komen. Denk maar aan een wildsaus, een kaassaus of deze saus op basis van Ossobuco.

Malse kalfsschenkels langzaam aan laten stoven, dat zorgt voor mals vlees. En een smaakvolle saus. De originele Ossobuco is zonder de “rode” kleur die wij Belgen er aan toegevoegd hebben. Oorspronkelijk stoofden de Italianen de kalfsschenkels in witte wijn en blanke kalfsfond. Wij hebben echter stilletjes aan tomatenpuree/tomatenblokjes toegevoegd. Beide versies zijn lekker, maar anders qua smaak.

Hoe krijg ik mijn saus zo smaakvol?

Goeie ingrediënten en veel geduld. Deze twee zijn de perfecte combinatie om een smaakvolle saus te verkrijgen. Jullie kennen me ondertussen al genoeg om te weten dat ik met “goeie” ingrediënten in dit recept verwijs naar een kwalitatieve fond en een blik goede tomatenblokjes. Ik las onlangs dat tomaten in blik eigenlijk nóg beter zijn dan verse tomaten, want ze gebruiken enkel die tomaten die in perfecte omstandigheden gekweekt werden en de sublieme smaak hebben die we van een zongerijpte tomaat verwachten. Verder werk je af met een portie geduld. Laat het pruttelwerk zijn ding doen. Dit is een stoofgerecht dat je gemakkelijk 2u mag laten pruttelen. Tot het vlees zo mals is dat het van het been loskomt.

Wat doe ik met restjes Ossobuco?

Als er dan wat overblijft – de kans is klein denk ik – dan kan je gerust de saus bewaren om te gebruiken in een ander gerecht. Ze kan dienen als een begeleidende saus in een ander pastagerecht of bijvoorbeeld in een ovenschotel. Het vlees kan je met een vork uiteen halen en dan heb je een soort van “pulled” kalfsvlees. In ieder geval gooi de restjes van deze heerlijke Ossobuco niet weg. Dat zou echt zonde zijn.

Pasta met Ossobuco

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Pasta met Ossobuco is een heerlijk Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkels langzaam worden gestoofd en zo een smaakvolle saus ontstaat. Kies voor lange, lintvormige pasta die de saus maximaal absorbeert en je zo meeneemt naar hogere oorden.

INGREDIËNTEN

  • Olijfolie – 4 kalfsschenkels – bloem

  • 1 ajuin – 4 wortels – 3 stukken witte selder – 2 EL tomatenpuree

  • 1 glas rode wijn – 800 ml kalfsfond – 1 blik tomatenblokjes

  • Om de saus wat te dikken: klontje boter gemengd met wat bloem

BEREIDINGSWIJZE

  • Bebloem de kalfsschenkels langs beide zijden en bak ze bruin in de olijfolie. Dit mag op een hoog vuur. Doe het stuk per stuk en leg ze vervolgens even opzij op een apart bord.
  • Stoof vervolgens de fijngesneden ajuin, wortel en selder aan in de pan. Gebruik een houten lepel om de braadresten van het vlees los te schrapen van de bodem van je pan. Voeg de tomatenpuree toe en roer nog enkel malen om.
  • Blus het geheel met de rode wijn en laat deze verdampen. Leg er de kafsschenkels terug op. Voeg de kalfsfond en de tomatenblokjes toe.
  • Laat gedurende een 2-tal uren afgedekt pruttelen op een zacht vuur. Wanneer het vlees loskomt van het been is de Ossobuco klaar. Zeef de saus door een puntzeef. Zet ze vervolgens terug op het vuur zodat ze tot de juiste sausdikte kan pruttelen. Indien nodig voeg je wat boter gemengd met bloem toe. Ik serveerde met pasta en werkte af met Parmezaan kaas.

    4 Reacties

    1. Meerpoel

      En dat het lekker was…..

      Antwoord
    2. Bianca @becookmind

      Moet ik zo snel mogelijk eens maken. Te lekker om zomaar over te slaan ❤️🩵🤎

      Antwoord
      • Lizzylizz

        Ja jij zal er zeker een lekkere “flans” versie van maken 😜

        Antwoord

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 88 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Le Grand Noir Les Réserves (rood)

    Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

    Witloofcurry traybake

    Witloofcurry traybake

    Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Le Grand Noir Chardonnay (wit)

    Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...

    Pompoen lasagne

    Pompoen lasagne

    De herfstvibes zijn in ’t land. Ik hou zó van dit seizoen en dit is voor mij absoluut het nummer 1 seizoen om in de keuken aan de slag te gaan. Ovenschotels zoals deze pompoen lasagne, heerlijk dampende soep zoals champignon roomsoep (recept) en smaakvolle stoofpotjes...