Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Risotto met mosselen

door | 18 augustus 2021 | Hoofdgerecht, Rijstgerechten

Vis en zeevruchten
Zomer
Vandaag ga ik voor een niet zo alledaags mosselgerecht. Ik kies voor een risotto die ik ga afwerken met verse Zeeuwse mosselen. Benieuwd?
Lizzylizzblog

Verse Zeeuwse mosselen, dat kan toch zo smaken. Tenminste als je een mossel-fan bent en dat ben ik. De klassieke vraag volgt: hoe eet je ze het liefst? Natuur, in de witte wijn of in de roomsaus?

Tja… wil je de echte goede smaak van de mossel op zich, ga dan voor de puur natuur versie. In de andere versies ga je immers ingrediënten gaan toevoegen die een extra smaak geven en dus gaat de pure smaak van de mossel ietwat verloren. Maar niets mis hoor met die andere versies, ben ik evenzeer verzot op. Ook de populaire variaties zoals met venkel en Pastis of met curry, spreken mij aan.

Een niet zo alledaagse versie

Vandaag ga ik voor een niet zo alledaags mosselgerecht. Ik kies voor een risotto die ik ga afwerken met verse Zeeuwse mosselen. Ik gebruik het kookvocht van de mosselen om de risotto te laten garen. Er komt dus in deze versie geen bouillon aan te pas. De droge witte wijn en de Parmezaanse kaas, die zijn wel van de partij.

Risotto met mosselen

Course: HoofdgerechtenCuisine: Rijstgerechten
Personen

2

personen

Risotto op basis van het kookvocht van de mosselen in plaats van op basis van bouillon. Je zal het zien, die intense smaak maakt het helemaal af!

IngrediËNTEN

  • 1/2 kilo verse Zeeuws mosselen (“Goudmerk”), verse tijm, laurier, peper

  • Klont boter, 1 fijngesnipperde sjalot en een halve knoflookteen, 2 groene selderstengels (in brunoise gesneden), 150 gr risotto rijst

  • 2 x 125 ml droge witte wijn, 500 ml kookvocht van de mosselen

  • Afwerken: Parmezaanse kaas, een draai van de pepermolen

BEREIDINGSWIJZE

  • Leg de mosselen in een ruime pan en giet er 1 portie van de witte wijn over. Kruid met peper, verse tijm en het laurierblad. Dek af en laat pruttelen tot de schelpen open zijn. Giet af in een vergiet en zorg er voor dat je het kookvocht in een kom opvangt.
  • Smelt de boter op een zacht vuur en stoof er de sjalot, look en groene selder in aan. Voeg verse tijm en laurier toe, vervolgens doe je er de risottorijst bij. Roer even om en als de rijst glazig wordt, mag je de 2e portie witte wijn toevoegen. Even laten verdampen nu.
  • Voeg het mosselvocht toe en laat gedurende zo’n 15-20 minuten pruttelen zodat de rijst gaart en het vocht wordt opgenomen.
  • Afwerken doen we door op het einde nog wat Parmezaanse kaas er voorzichtig onder te roeren. Serveer de risotto en leg bovenop de verse Zeeuwse mosselen. Nog een draai van de pepermolen en klaar is kees.

Kanttekening

  • Je hebt verschillende types mosselen – wist je trouwens dat Goudmerk de grootste zijn? En dus niet de Jumbo’s zoals velen denken.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 98 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Scampi’s in getomateerde roomsaus

Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...

Plukbrood

Plukbrood

Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

Penne met kerstomaten en rode pesto

Penne met kerstomaten en rode pesto

Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

Mosselen mediteranée

Mosselen mediteranée

Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...