Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

door | 4 september 2024 | Hoofdgerecht, Sauzen

Vis en zeevruchten
Het hele jaar door
Bij Lizzy zit je aan het juiste adres als het over "goeie" sauzen gaat. Deze witte wijnsaus kan je serveren bij heel wat gerechten, ik koos voor Sint Jacobsnootjes. Ontdek hier de smaken van dit bord.
sint jacobsnootjes geserveerd op een bedje van prei en champignons, overgoten met witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van deze saus te spelen en nieuwe smaken toe te voegen. Denk maar aan saffraan, anijs- of venkelzaad. Of verse tuinkruiden zoals peterselie, bieslook of dragon. Het gebruik op het einde van beurre noisette zorgt eveneens voor een magisch effect.

Ik koos voor dit gerecht Sint Jacobsnootjes. Ook zo’n prachtig product om mee te werken. Rauw in een carpaccio, heerlijk. Kort dichtgeschroeid (elke kant 2-3 minuten bakken in ongezouten roomboter) overgoten met een sausje, lekker. Binnenin nog een beetje rauw. Want als je ze te lang bakt, dan worden ze rubberachtig en taai. Je saus kan je dus wel op voorhand klaarmaken als je dat wenst, de Sint Jacobsnootjes dien je echter “à la minute” te maken.

Sint Jacobsnootjes geserveerd op een bedje van prei en Enoki champignons. We aten dit gerecht niet als voorgerecht, maar als hoofdgerecht. Je kan er gerust een stukje stokbrood bij eten als je dat wenst. Of eventueel een puree bij serveren. Wij gingen voor een lichte avondmaaltijd en hadden voldoende met het “pure” gerecht.

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Bij Lizzy zit je aan het juiste adres als het over “goeie” sauzen gaat. Deze witte wijnsaus kan je serveren bij heel wat gerechten, ik koos voor Sint Jacobsnootjes. Ontdek hier de smaken van dit bord.

INGREDIËNTEN

  • 6 Sint Jacobsnootjes (3 stuks per persoon)

  • 2 preistronken – een handvol Enoki champignons

  • Saus: 3 witte peperbolletjes (gekneusd) – 1 laurierblad – 1 fijngesnipperde sjalot – 250 ml witte wijn – 350 ml visfond – 200 ml culinaire room – citroensap

  • Ongezouten roomboter – peper en zout – nootmuskaat – afwerking: zeekraal en 2 eetbare bloempjes

BEREIDINGSWIJZE

  • Maak eerst je witte wijnsaus. Smelt een goeie klont ongezouten roomboter en voeg de gekneusde peper, het laurierblad en de sjalot toe. Stoof zachtjes aan en blus vervolgens met de witte wijn. Laat inkoken tot je 1/3 van de vloeistof overhoudt. Voeg de visfond toe en laat even pruttelen. Zeef door een fijne puntzeef.
  • Doe er vervolgens de room bij en kruid met citroensap, peper en zout. Laat pruttelen tot je de gewenste sausdikte bekomt. Krijg je ze niet voldoende dik, dan kan je steeds op het einde een liaison van een eierdooier en wat extra room toevoegen. Laat de saus dan wel niet meer koken.
  • De Sint Jacobsnootjes bak je kort aan in ongezouten roomboter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Lepel de gesmolten boter over de Sint Jacobsnootjes terwijl je ze dichtschroeit. Stoof de prei en de champignons in een aparte pan kort aan in ongezouten roomboter. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de Sint Jacobsnootjes op de prei-champignon mengeling. Lepel er de witte wijnsaus over. Werk af met wat zeekraal en versier met de eetbare bloempjes.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 84 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

Huisgemaakte granola

Huisgemaakte granola

Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: "nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt". Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik...

Zalm op de BBQ

Zalm op de BBQ

Eindelijk zijn die zomerse dagen aangebroken en kunnen we de BBQ aansteken. Niets zaliger dan nieuwe gerechten uittesten waaronder deze zalm op de BBQ. Eigenlijk is koken op de BBQ zó eenvoudig en bovendien heb je weinig afwas. Wel wat kuiswerk om de BBQ terug proper...

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...