Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Stoofpotje van everzwijn

door | 14 december 2023 | Hoofdgerecht, Stoofpotjes, Wildgerechten

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Kerst
Een sappig stoofpotje van Marcassin als hoofdgerecht van jouw Kerst menu dit jaar. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van dit gerecht. Lees hier het recept na.

Marcassin, het vlees van een jong wild zwijn, is het ideale vlees om een heerlijk stoofpotje te bereiden.

Geen klassieker als hoofdgerecht in het Kerst menu dit jaar. Ik ga resoluut voor een warm stoofpotje van everzwijn. Dit stoofpotje wordt bereid door het vlees langzaam te stoven in een smaakvolle saus waardoor het mals en vol van smaak wordt. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van het gerecht. Dit hartverwarmend stoofpotje kan je zonder probleem op voorhand klaarmaken zodat je de avond zelf een onvergetelijke eetervaring samen met jouw gasten aan tafel beleeft.

Wat te serveren bij een stoofpotje van vlees?

Je kan een stoofpotje van vlees combineren met bijgerechten zoals aardappelpuree, polenta of kroketten. Extra groenten toevoegen kan. Je hebt hier reeds de wortels in het stoofpotje, maar stoof er gerust wat extra prinsessenboontjes of witloof bij. Hoe meer smaken, hoe meer vreugde. Een knolselderpuree is ook een smakelijke optie. Of een kastanje puree. Voor elk wat wils.

Als het gerecht niet in een “menu” dient te passen, maar als het bijvoorbeeld jouw avondeten op een doordeweekse dag, kan je gerust ook met een stukje brood “doppen” in dit heerlijk stoofpotje. Een dikke meergranen boterham of zuurdesembrood passen hier prima bij.

Stoofpotje van everzwijn

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Een sappig stoofpotje van Marcassin als hoofdgerecht van jouw Kerst menu dit jaar. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van dit gerecht. Lees hier het recept na.

INGREDIËNTEN

  • Ongezouten roomboter – 500 gr Marcassin (everzwijnfilet) – peper/zout

  • 2 kleine gele uien – 1 knoflookteen – verse tijm/laurier – 5 wortels

  • Half flesje Liefmans fruitesse – 800 ml wild fond – 2 sneetje peperkoek besmeerd met graantjesmosterd

BEREIDINGSWIJZE

  • Bak de in blokjes gesneden everzwijnfilet aan in de boter. Kruid met peper en zout. Bruin alle kanten en verwijder vervolgens het vlees uit de pan.
  • Voeg de fijngesneden ui en de geperste knoflookteen toe en roer de aangebakken vleeskorstjes los met een houten lepel. Doe er de verse kruiden bij (in een bolletje of samengebonden met keukentouw) en de in brunoise gesneden wortels. Laat enkele minuten stoven.
  • Blus met het bier en laat kort inkoken. Voeg de wildfond toe en leg bovenop de met mosterd besmeerde peperkoek. Zet het deksel op de stoofpot en laat 45 à 60 minuten sudderen. Controleer de gaarheid van je vlees en stoof eventueel wat langer moest het nog onvoldoende gaar zijn. Je kan in dat geval ook wat extra wild fond toevoegen. Je maakt ze “zo dik” als je zelf wil.

Kant tekening

  • ik legde er wat bladpeterselie bij voor de foto. Je kan deze gerust versnipperen en aan het stoofpotje toevoegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 88 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

Witloofcurry traybake

Witloofcurry traybake

Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

Le Grand Noir Chardonnay (wit)

Le Grand Noir Chardonnay (wit)

Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...

Pompoen lasagne

Pompoen lasagne

De herfstvibes zijn in ’t land. Ik hou zó van dit seizoen en dit is voor mij absoluut het nummer 1 seizoen om in de keuken aan de slag te gaan. Ovenschotels zoals deze pompoen lasagne, heerlijk dampende soep zoals champignon roomsoep (recept) en smaakvolle stoofpotjes...