Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Stoofpotje van everzwijn

door | 14 december 2023 | Hoofdgerecht, Stoofpotjes, Wildgerechten

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Kerst
Een sappig stoofpotje van Marcassin als hoofdgerecht van jouw Kerst menu dit jaar. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van dit gerecht. Lees hier het recept na.

Marcassin, het vlees van een jong wild zwijn, is het ideale vlees om een heerlijk stoofpotje te bereiden.

Geen klassieker als hoofdgerecht in het Kerst menu dit jaar. Ik ga resoluut voor een warm stoofpotje van everzwijn. Dit stoofpotje wordt bereid door het vlees langzaam te stoven in een smaakvolle saus waardoor het mals en vol van smaak wordt. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van het gerecht. Dit hartverwarmend stoofpotje kan je zonder probleem op voorhand klaarmaken zodat je de avond zelf een onvergetelijke eetervaring samen met jouw gasten aan tafel beleeft.

Wat te serveren bij een stoofpotje van vlees?

Je kan een stoofpotje van vlees combineren met bijgerechten zoals aardappelpuree, polenta of kroketten. Extra groenten toevoegen kan. Je hebt hier reeds de wortels in het stoofpotje, maar stoof er gerust wat extra prinsessenboontjes of witloof bij. Hoe meer smaken, hoe meer vreugde. Een knolselderpuree is ook een smakelijke optie. Of een kastanje puree. Voor elk wat wils.

Als het gerecht niet in een “menu” dient te passen, maar als het bijvoorbeeld jouw avondeten op een doordeweekse dag, kan je gerust ook met een stukje brood “doppen” in dit heerlijk stoofpotje. Een dikke meergranen boterham of zuurdesembrood passen hier prima bij.

Stoofpotje van everzwijn

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Een sappig stoofpotje van Marcassin als hoofdgerecht van jouw Kerst menu dit jaar. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van dit gerecht. Lees hier het recept na.

INGREDIËNTEN

  • Ongezouten roomboter – 500 gr Marcassin (everzwijnfilet) – peper/zout

  • 2 kleine gele uien – 1 knoflookteen – verse tijm/laurier – 5 wortels

  • Half flesje Liefmans fruitesse – 800 ml wild fond – 2 sneetje peperkoek besmeerd met graantjesmosterd

BEREIDINGSWIJZE

  • Bak de in blokjes gesneden everzwijnfilet aan in de boter. Kruid met peper en zout. Bruin alle kanten en verwijder vervolgens het vlees uit de pan.
  • Voeg de fijngesneden ui en de geperste knoflookteen toe en roer de aangebakken vleeskorstjes los met een houten lepel. Doe er de verse kruiden bij (in een bolletje of samengebonden met keukentouw) en de in brunoise gesneden wortels. Laat enkele minuten stoven.
  • Blus met het bier en laat kort inkoken. Voeg de wildfond toe en leg bovenop de met mosterd besmeerde peperkoek. Zet het deksel op de stoofpot en laat 45 à 60 minuten sudderen. Controleer de gaarheid van je vlees en stoof eventueel wat langer moest het nog onvoldoende gaar zijn. Je kan in dat geval ook wat extra wild fond toevoegen. Je maakt ze “zo dik” als je zelf wil.

Kant tekening

  • ik legde er wat bladpeterselie bij voor de foto. Je kan deze gerust versnipperen en aan het stoofpotje toevoegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 84 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van...

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

Huisgemaakte granola

Huisgemaakte granola

Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: "nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt". Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik...

Zalm op de BBQ

Zalm op de BBQ

Eindelijk zijn die zomerse dagen aangebroken en kunnen we de BBQ aansteken. Niets zaliger dan nieuwe gerechten uittesten waaronder deze zalm op de BBQ. Eigenlijk is koken op de BBQ zó eenvoudig en bovendien heb je weinig afwas. Wel wat kuiswerk om de BBQ terug proper...