Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Groene asperges

door | 28 juni 2021 | Lunch, Hoofdgerecht, Sauzen

Vegetarisch
Lente/Zomer
Groene asperges als aperitiefhapje of als bijgerecht? Probeer dit gerechtje maar eens uit en laat me weten wat jij er van vond!

Het is en blijft een moeilijke vraag: verkies jij de witte of de groene asperges?

Er zit wel degelijk een smaakverschil in hoor. De groene asperges hebben een iets meer uitgesproken, kruidigere smaak dan de witte asperges. Ik bereid ze ook op een verschillende manier. Witte ga ik eerder koken/blancheren, terwijl de groene voor mij perfect zijn om te grillen/wokken.

Ik wou ditmaal de groene asperges als een soort aperitiefhapje of bijgerecht presenteren. Ik bakte ze in de pan, zodat ze nog wat knapperig waren. Voor extra “bite” voegde ik zelfgemaakte croutons toe. Afwerken deed ik met verbrokkelde feta en afkruiden daar gebruikte ik peper en zout voor.

Wat is er nu speciaal aan dit gerecht?

Ik bakte de groene asperges en de croutons in zelfgemaakte tomatenolie die m’n foodmama Myriam (Hap en Tap) bereidde tijdens ons recent samen koken moment. Die olie is verdomd lekker hoor! Ik nam een mooi pot mee naar huis en eerlijk, ik gebruikte deze tomatenolie reeds in verschillende gerechten.

Hoe bereidde Myriam deze tomatenolie?

Ingrediënten

  • 2,5 dl druivenpitolie
  • 2 teentjes look
  • 1/2 rode chili (met zaadjes)
  • 1 sjalot
  • 1/4 venkelknol
  • 2 stuks steranijs
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl zout

Snijd alle groenten fijn en stoof ze aan in de druivenpitolie.

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Dit heet ontzuren.

Doe er dan de specerijen en de kruiden bij en laat ze ook even meestoven.

Laat nu de olie op een heel zacht vuurtje een uurtje trekken en zeef daarna door een fijne doek in een fijne zeef.

De olie kan je bewaren in een knijpfles.

Terug naar de groene asperges. Die hoef je niet te schillen, enkel het stukje onderaan afsnijden. Kort aanbakken in de tomatenolie, ik voegde verse tijmtakjes toe voor extra smaak.

Haal de asperges uit de pan en voeg opnieuw wat tomatenolie toe. Verwijder de korsten van enkele sneden oud brood en snij deze in fijne blokjes. Bak de broodblokjes in de olie – kruid met peper en zout.

Leg de groene asperges op een serveerplaat. Strooi er de croutons bovenop tesamen met verbrokkelde feta. Werk af met Scarlet Cress (Koppert Cress) – dit is een decoratieve cress met een milde smaak van rode biet. Oogt mooi en geeft dat tikkeltje extra smaak. Afkruiden met een draai van de zwarte pepermolen.

Groene asperges als aperitiefhapje of als bijgerecht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x zomerse hapjes

3x zomerse hapjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...