Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Groene asperges

door | 28 juni 2021 | Lunch, Hoofdgerecht, Sauzen

Vegetarisch
Lente/Zomer
Groene asperges als aperitiefhapje of als bijgerecht? Probeer dit gerechtje maar eens uit en laat me weten wat jij er van vond!

Het is en blijft een moeilijke vraag: verkies jij de witte of de groene asperges?

Er zit wel degelijk een smaakverschil in hoor. De groene asperges hebben een iets meer uitgesproken, kruidigere smaak dan de witte asperges. Ik bereid ze ook op een verschillende manier. Witte ga ik eerder koken/blancheren, terwijl de groene voor mij perfect zijn om te grillen/wokken.

Ik wou ditmaal de groene asperges als een soort aperitiefhapje of bijgerecht presenteren. Ik bakte ze in de pan, zodat ze nog wat knapperig waren. Voor extra “bite” voegde ik zelfgemaakte croutons toe. Afwerken deed ik met verbrokkelde feta en afkruiden daar gebruikte ik peper en zout voor.

Wat is er nu speciaal aan dit gerecht?

Ik bakte de groene asperges en de croutons in zelfgemaakte tomatenolie die m’n foodmama Myriam (Hap en Tap) bereidde tijdens ons recent samen koken moment. Die olie is verdomd lekker hoor! Ik nam een mooi pot mee naar huis en eerlijk, ik gebruikte deze tomatenolie reeds in verschillende gerechten.

Hoe bereidde Myriam deze tomatenolie?

Ingrediënten

  • 2,5 dl druivenpitolie
  • 2 teentjes look
  • 1/2 rode chili (met zaadjes)
  • 1 sjalot
  • 1/4 venkelknol
  • 2 stuks steranijs
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl zout

Snijd alle groenten fijn en stoof ze aan in de druivenpitolie.

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Dit heet ontzuren.

Doe er dan de specerijen en de kruiden bij en laat ze ook even meestoven.

Laat nu de olie op een heel zacht vuurtje een uurtje trekken en zeef daarna door een fijne doek in een fijne zeef.

De olie kan je bewaren in een knijpfles.

Terug naar de groene asperges. Die hoef je niet te schillen, enkel het stukje onderaan afsnijden. Kort aanbakken in de tomatenolie, ik voegde verse tijmtakjes toe voor extra smaak.

Haal de asperges uit de pan en voeg opnieuw wat tomatenolie toe. Verwijder de korsten van enkele sneden oud brood en snij deze in fijne blokjes. Bak de broodblokjes in de olie – kruid met peper en zout.

Leg de groene asperges op een serveerplaat. Strooi er de croutons bovenop tesamen met verbrokkelde feta. Werk af met Scarlet Cress (Koppert Cress) – dit is een decoratieve cress met een milde smaak van rode biet. Oogt mooi en geeft dat tikkeltje extra smaak. Afkruiden met een draai van de zwarte pepermolen.

Groene asperges als aperitiefhapje of als bijgerecht

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 84 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van...

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

Huisgemaakte granola

Huisgemaakte granola

Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: "nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt". Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik...

Zalm op de BBQ

Zalm op de BBQ

Eindelijk zijn die zomerse dagen aangebroken en kunnen we de BBQ aansteken. Niets zaliger dan nieuwe gerechten uittesten waaronder deze zalm op de BBQ. Eigenlijk is koken op de BBQ zó eenvoudig en bovendien heb je weinig afwas. Wel wat kuiswerk om de BBQ terug proper...