Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is perfect als lunch op zich of als avondmaal tijdens een zwoele zomeravond. Ook als je voor een vis BBQ gaat, kan je deze spirelli Niçoise gerust mee op tafel zetten.
Er bestaat eigenlijk geen echt specifiek recept voor salade Niçoise. Je ziet heel veel verschillende varianten verschijnen en ieder past dit recept wat aan naar zijn eigen “goesting”. Het is sowieso een combinatie van vis, rauwe groenten en ei. Als vissoort wordt meestal tonijn gekozen, maar het kan dus zeker ook met andere vissoorten zoals bijvoorbeeld makreel. Ik combineerde rauwe groenten (sla) met gekookte sperziebonen. Het knapperige van de sla gaat goed samen met de zachtheid van de gekookte groene boontjes. Het gaat hem voor mij niet alleen om de smaak, maar evenveel over de verschillende structuren van de ingrediënten.
Als smaakmakers is het lijstje groot: ansjovis, olijven, ajuin, verse tuinkruiden, kappertjes, artisjokken,… Aan deze versie van vandaag voegde ik geen ansjovis toe, want die moeilijk eter hier in huis lust dat niet. Maar weet dat ik dat in mijn bord wel extra toevoeg. Ik ben verzot op ansjovis! En natuurlijk mag het eitje niet ontbreken. Ik ga voor een half gekookt ei (8 minuten) zo waar het eigeel nog semi lopend is. Maar ook daar kan je gaan voor je eigen voorkeur en het ei net zo lang of kort koken als je zelf wil.
In mijn basis recept voeg ik gekookte aardappelen toe. Het recept kan je hier nalezen: salade Niçoise. Vandaag koos ik voor een versie met pasta namelijk spirelli. Stiekem mijn favoriete “korte” pasta om te verwerken in zomerse salades. Kook de pasta en de boontjes gerust samen in een pot gezouten, kokend water. Je voegt best eerst de boontjes toe en wat later de spirelli, omdat die iets minder lang moet koken dan de boontjes. Eenmaal gekookt, haal van het vuur en spoel af onder koud water. En wil je de mooie groene kleur behouden van jouw boontjes? Leg ze apart in een kommetje koud water met wat bicarbonaat. Tip van Lizzy!
Spirelli Niçoise
Course: Lunch4
personenEr bestaat eigenlijk geen uniek recept van salade Niçoise. Wel vind je verschillende varianten, aangepast aan eenieders smaak. Lees hier welke pastasalade versie ik maakte van de Niçoise en welke smaakmakers ik koos om dit gerecht helemaal Lizzy-proof te maken!
INGREDIËNTEN
Spirelli pasta – 150 gr groene boontjes
Romeinse slaharten (2) – 2 tomaten (Kumato) – 2 eieren – lente-ui
2 blikjes tonijn (in eigen nat)
Peper – olijfolie – pijnboompitten – eetbare bloempjes
BEREIDINGSWIJZE
- Kook de pasta en de boontjes samen in een pot gezouten, kokend water. Eenmaal gekookt, haal van het vuur en spoel af onder koud water. Leg de boontjes apart in koud water met wat bicarbonaat in.
- Snij de sla in fijne repen en de tomaten in dunne schijfjes. Kook de eieren 8 minuten. Snipper de lente-ui fijn.
- Meng de boontjes met de sla, tomaten, lente-ui en spirelli. Breek de tonijn in stukken en leg deze bovenop de pastasalade. Pel de eieren en snij ze in twee helften. Versier er de pastasalade mee.
- Kruid met peper. Overgiet met olijfolie. Rooster pijnboompitten en werk er de salade mee af. En een laatste eetbaar bloempje en je gerecht kan schitteren op tafel.
0 reacties