Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Spirelli Niçoise

door | 15 mei 2024 | Lunch, Salades

Salades
Zomer
Er bestaat eigenlijk geen uniek recept van salade Niçoise. Wel vind je verschillende varianten, aangepast aan eenieders smaak. Lees hier welke pastasalade versie ik maakte van de Niçoise en welke smaakmakers ik koos om dit gerecht helemaal Lizzy-proof te maken!
een pastasalade à la Niçoise: met groene boontjes en tonijn.

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is perfect als lunch op zich of als avondmaal tijdens een zwoele zomeravond. Ook als je voor een vis BBQ gaat, kan je deze spirelli Niçoise gerust mee op tafel zetten.

Er bestaat eigenlijk geen echt specifiek recept voor salade Niçoise. Je ziet heel veel verschillende varianten verschijnen en ieder past dit recept wat aan naar zijn eigen “goesting”. Het is sowieso een combinatie van vis, rauwe groenten en ei. Als vissoort wordt meestal tonijn gekozen, maar het kan dus zeker ook met andere vissoorten zoals bijvoorbeeld makreel. Ik combineerde rauwe groenten (sla) met gekookte sperziebonen. Het knapperige van de sla gaat goed samen met de zachtheid van de gekookte groene boontjes. Het gaat hem voor mij niet alleen om de smaak, maar evenveel over de verschillende structuren van de ingrediënten.

Als smaakmakers is het lijstje groot: ansjovis, olijven, ajuin, verse tuinkruiden, kappertjes, artisjokken,… Aan deze versie van vandaag voegde ik geen ansjovis toe, want die moeilijk eter hier in huis lust dat niet. Maar weet dat ik dat in mijn bord wel extra toevoeg. Ik ben verzot op ansjovis! En natuurlijk mag het eitje niet ontbreken. Ik ga voor een half gekookt ei (8 minuten) zo waar het eigeel nog semi lopend is. Maar ook daar kan je gaan voor je eigen voorkeur en het ei net zo lang of kort koken als je zelf wil.

In mijn basis recept voeg ik gekookte aardappelen toe. Het recept kan je hier nalezen: salade Niçoise. Vandaag koos ik voor een versie met pasta namelijk spirelli. Stiekem mijn favoriete “korte” pasta om te verwerken in zomerse salades. Kook de pasta en de boontjes gerust samen in een pot gezouten, kokend water. Je voegt best eerst de boontjes toe en wat later de spirelli, omdat die iets minder lang moet koken dan de boontjes. Eenmaal gekookt, haal van het vuur en spoel af onder koud water. En wil je de mooie groene kleur behouden van jouw boontjes? Leg ze apart in een kommetje koud water met wat bicarbonaat. Tip van Lizzy!

Spirelli Niçoise

Recipe by LizzylizzCourse: Lunch
Personen

4

personen

Er bestaat eigenlijk geen uniek recept van salade Niçoise. Wel vind je verschillende varianten, aangepast aan eenieders smaak. Lees hier welke pastasalade versie ik maakte van de Niçoise en welke smaakmakers ik koos om dit gerecht helemaal Lizzy-proof te maken!

INGREDIËNTEN

  • Spirelli pasta – 150 gr groene boontjes

  • Romeinse slaharten (2) – 2 tomaten (Kumato) – 2 eieren – lente-ui

  • 2 blikjes tonijn (in eigen nat)

  • Peper – olijfolie – pijnboompitten – eetbare bloempjes

BEREIDINGSWIJZE

  • Kook de pasta en de boontjes samen in een pot gezouten, kokend water. Eenmaal gekookt, haal van het vuur en spoel af onder koud water. Leg de boontjes apart in koud water met wat bicarbonaat in.
  • Snij de sla in fijne repen en de tomaten in dunne schijfjes. Kook de eieren 8 minuten. Snipper de lente-ui fijn.
  • Meng de boontjes met de sla, tomaten, lente-ui en spirelli. Breek de tonijn in stukken en leg deze bovenop de pastasalade. Pel de eieren en snij ze in twee helften. Versier er de pastasalade mee.
  • Kruid met peper. Overgiet met olijfolie. Rooster pijnboompitten en werk er de salade mee af. En een laatste eetbaar bloempje en je gerecht kan schitteren op tafel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...

Witloof-Kip Ovenschotel

Witloof-Kip Ovenschotel

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...

Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Geef toe, wat smaakt beter dan een zelfgemaakte béarnaisesaus? Is ze moeilijk te maken? Neen eigenlijk niet. Met een beperkt aantal ingrediënten maak je deze heerlijke saus op basis van verse dragon. Het enige moeilijke eraan is het feit dat je met de "temperatuur"...