Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ballekes in tomatensaus

door | 30 januari 2024 | Hoofdgerecht, Sauzen, Vlaamse klassiekers

Vlees en gevogelte
Het hele jaar door
Vlaamse klassiekers
Dit eenvoudig recept zorgt voor heerlijke ballekes in een smaakvolle tomatensaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd .Lees snel verder.

Het geheim achter de perfecte ballekes in tomatensaus: dat ontdek je hier!

Ballekes: een culinaire klassieker die door jong en oud geliefd is. Van traditionele recepten tot een moderne twist: voor elke gelegenheid bestaat er wel een soort ballekes. Ik maakte reeds ballekes in witloofroomsaus en een ovenschotel met rijst, ballekes en groene asperges. Deze recepten vind je onderaan. Vandaag vertel ik je meer over Lizzy’s ballekes in tomatensaus, op grootmoeders wijze zeg maar.

Misschien verrassend, maar ik voeg geen tomatensaus toe. Ik maak een saus op basis van het kookvocht van de ballekes en geef de rode kleur en de tomatensmaak vorm door tomatenconcentraat te gebruiken. Geen tomatenblokjes dus of passata. Ik vind dit persoonlijk een perfect doordeweekse maaltijd. Je kan de ballekes in tomatensaus gerust op voorhand maken als je weinig tijd hebt. Maar eerlijk, ze zijn op hun best als je ze “à la minute” bereidt en uiteindelijk zet je deze in minder dan een half uur op tafel.

Ballekes in tomatensaus

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Sauzen
Personen

4

personen

Dit eenvoudig recept zorgt voor heerlijke ballekes in een smaakvolle tomatensaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd. En in nog geen 30 minuten tijd staan deze te pronken op jouw tafel!

INGREDIËNTEN

  • Water – laurierblad – tijm – peper – zout – nootmuskaat – 800 gr varkensgehakt

  • 1 grote zoete ajuin en 2 sjalotten – ongezouten roomboter

  • 2 EL bloem – 70 gr dubbel geconcentreerde tomatenpuree – een goeie scheut Madeira wijn

BEREIDINGSWIJZE

  • Breng het water samen met de kruiden aan de kook. Rol ballekes van het gehakt en voeg deze toe aan het kokend water. Als de ballekes boven komen, zijn ze klaar en mag je ze met een schuimspaan uit de kom halen.
  • Smelt de boter en stoof er zachtjes de fijngesnipperde ui en sjalot in aan, tot deze glazig zijn. Strooi er de bloem over en roer even onder elkaar. Voeg nu kookvocht van de ballekes toe. Pollepel per pollepel tot je saus de juiste consistentie heeft.
  • Vervolgens doe je er de tomatenpuree en de ballekes bij.
  • Afwerken doe je met de Madeira wijn. Laat nog even pruttelen en jouw saus is klaar.

Kanttekening

  • Ik kook de ballekes in water, maar je kan ze ook bakken in de pan. Dan zijn ze iets krokanter.
  • Laat het je smaken, Lizzy x

2 Reacties

  1. Meerpoel

    En dat ze lekker …. Ze brengen mij terug in de tijd van grootmoeders kookkunst 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 88 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...

Witloofcurry traybake

Witloofcurry traybake

Traybakes. Het nieuwe boek van Stefanie Baert. Snel & gezond koken op de bakplaat. Zoals deze witloofcurry met kip, aardappel en dragon. Mijn favoriete traybake uit haar nieuwste boek. Stefanie en ik "we go way back". Zij was één van de eerste collega foodbloggers...

Le Grand Noir Chardonnay (wit)

Le Grand Noir Chardonnay (wit)

Tijd voor de maandelijkse "wijn in de kijker": opnieuw een Le Grand Noir wijn en meerbepaald de witte Chardonnay. Het zwarte schaap op het etiket - synoniem van een revolutionaire wijnfilosofie - verwijst naar het zwarte schaap dat zelf op verkenning ging terwijl de...

Pompoen lasagne

Pompoen lasagne

De herfstvibes zijn in ’t land. Ik hou zó van dit seizoen en dit is voor mij absoluut het nummer 1 seizoen om in de keuken aan de slag te gaan. Ovenschotels zoals deze pompoen lasagne, heerlijk dampende soep zoals champignon roomsoep (recept) en smaakvolle stoofpotjes...