Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Ballekes in tomatensaus

door | 30 januari 2024 | Hoofdgerecht, Sauzen, Vlaamse klassiekers

Vlees en gevogelte
Het hele jaar door
Vlaamse klassiekers
Dit eenvoudig recept zorgt voor heerlijke ballekes in een smaakvolle tomatensaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd .Lees snel verder.

Het geheim achter de perfecte ballekes in tomatensaus: dat ontdek je hier!

Ballekes: een culinaire klassieker die door jong en oud geliefd is. Van traditionele recepten tot een moderne twist: voor elke gelegenheid bestaat er wel een soort ballekes. Ik maakte reeds ballekes in witloofroomsaus en een ovenschotel met rijst, ballekes en groene asperges. Deze recepten vind je onderaan. Vandaag vertel ik je meer over Lizzy’s ballekes in tomatensaus, op grootmoeders wijze zeg maar.

Misschien verrassend, maar ik voeg geen tomatensaus toe. Ik maak een saus op basis van het kookvocht van de ballekes en geef de rode kleur en de tomatensmaak vorm door tomatenconcentraat te gebruiken. Geen tomatenblokjes dus of passata. Ik vind dit persoonlijk een perfect doordeweekse maaltijd. Je kan de ballekes in tomatensaus gerust op voorhand maken als je weinig tijd hebt. Maar eerlijk, ze zijn op hun best als je ze “à la minute” bereidt en uiteindelijk zet je deze in minder dan een half uur op tafel.

Ballekes in tomatensaus

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Sauzen
Personen

4

personen

Dit eenvoudig recept zorgt voor heerlijke ballekes in een smaakvolle tomatensaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd. En in nog geen 30 minuten tijd staan deze te pronken op jouw tafel!

INGREDIËNTEN

  • Water – laurierblad – tijm – peper – zout – nootmuskaat – 800 gr varkensgehakt

  • 1 grote zoete ajuin en 2 sjalotten – ongezouten roomboter

  • 2 EL bloem – 70 gr dubbel geconcentreerde tomatenpuree – een goeie scheut Madeira wijn

BEREIDINGSWIJZE

  • Breng het water samen met de kruiden aan de kook. Rol ballekes van het gehakt en voeg deze toe aan het kokend water. Als de ballekes boven komen, zijn ze klaar en mag je ze met een schuimspaan uit de kom halen.
  • Smelt de boter en stoof er zachtjes de fijngesnipperde ui en sjalot in aan, tot deze glazig zijn. Strooi er de bloem over en roer even onder elkaar. Voeg nu kookvocht van de ballekes toe. Pollepel per pollepel tot je saus de juiste consistentie heeft.
  • Vervolgens doe je er de tomatenpuree en de ballekes bij.
  • Afwerken doe je met de Madeira wijn. Laat nog even pruttelen en jouw saus is klaar.

Kanttekening

  • Ik kook de ballekes in water, maar je kan ze ook bakken in de pan. Dan zijn ze iets krokanter.
  • Laat het je smaken, Lizzy x

2 Reacties

  1. Meerpoel

    En dat ze lekker …. Ze brengen mij terug in de tijd van grootmoeders kookkunst 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 82 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Tomaat-Burrata

Tomaat-Burrata

We kennen allemaal de combinatie tomaat-mozzarella, maar ik wil jullie vandaag een variant "next level" voorstellen: tomaat-burrata. Kaas is toch kaas hoor ik je denken. En dan zeker als het over Italiaanse kaas gaat. Awel nee. Er zijn wel degelijk verschilpunten...

Lemoncurd zandtaartjes

Lemoncurd zandtaartjes

Deze foodie hier kreeg deze week een hele karton zachtfruit en snackgroenten van Hoogstraten aan huis geleverd en werd uitgedaagd om met de Hoogstraten Belgische Blauwe Bessen aan de slag te gaan. Dat moet je mij uiteraard geen twee keer zeggen. Deze Lemoncurd...

Witloof-Kip Ovenschotel

Witloof-Kip Ovenschotel

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van...

Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Geef toe, wat smaakt beter dan een zelfgemaakte béarnaisesaus? Is ze moeilijk te maken? Neen eigenlijk niet. Met een beperkt aantal ingrediënten maak je deze heerlijke saus op basis van verse dragon. Het enige moeilijke eraan is het feit dat je met de "temperatuur"...