Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Vol-au-vent

door | 16 februari 2024 | Hoofdgerecht, Vlaamse klassiekers

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Vlaamse klassieker
Vol-au-vent komt hier regelmatig op tafel. Het maken van deze Belgische klassieker, het koninginnehapje, daar geniet ik zo van. En hij... hij schuift met een zalige glimlach aan tafel aan. Iedereen content!
Vol-au-vent geserveerd met peterselie en bladerdeegkoekje

Het “koninginnehapje” komt hier regelmatig op tafel. De vol-au-vent dankt zijn populariteit aan de combinatie van smaken en texturen tussen de romige vulling en het knapperige bladerdeeg. Het gerecht wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht bij een feestelijke gelegenheid, maar eigenlijk hoeft dit gerecht geen speciale reden om op tafel te komen. Het is gewoon zalig lekker en iedereen lust het!

Je hebt verschillende manieren om vol-au-vent te maken. De klassieke versie komt in dit artikel aan bod. Deze neemt wat tijd in, maar het eindresultaat is zo de moeite. Heb je liever een snelle versie, lees dan het recept van mijn snelle vol-au-vent na (link). Wil je een andere feestvariant, dan kan je gerust kiezen voor de vis vol-au-vent (link) of de vol-au-vent met rivierkreeftjes (link).

De klassieke versie van vol-au-vent is zo de moeite waard

Wil je deze “from scratch” maken, neem er dan je tijd voor. De kip garen en zo je eigen kippenbouillon bereiden, de gehaktballetjes rollen, de champignons apart koken én dan nog de overheerlijke saus tevoorschijn toveren. Ik geniet er van. En de echtgenoot schuift met een zalige glimlach aan tafel aan. Iedereen content!

Ik gebruik een Mechelse Koekoek en geen gewone soepkip. De smaak is net ietsje beter. Das zoals een saus maken op basis van wijn. Ook daar gebruik ik een goede wijn en geen goedkoop alternatief. Want mijn motto is “je gaat toch geen saus maken met een wijn die je anders ook niet zou drinken?”. Het gehakt is varken-kalf, omwille van de rijke smaak. En de saus is op basis van de zelfgemaakte kippenbouillon waar een scheutje culinaire room wordt aan toegevoegd.

De echtgenoot eet dit gerecht zonder het bladerdeegkoekje, maar voor mij is dit een must. Een koninginnehapje zonder koekje is als een tomatensoep zonder ballekes voor mij. Dat koekje hoort gewoon bij het gerecht. Het is net de combinatie van die verschillende structuren die ik heerlijk vind. Dus ben eigenlijk wel benieuwd of jij team “met” of “zonder” bladerdeegkoekje bent. Laat het gerust weten in de commentarenzone onder dit artikel. Oh ja, als je dit recept gemaakt hebt, geef gerust een “rating” bovenaan. Dit kan je doen door de sterren in te vullen en zo een score te geven aan dit recept/gerecht. Je doet me hier een enorm plezier mee.

Vol-au-vent

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Het klassieke recept, daar kruipt wat tijd in, maar ik verzeker je, het is zo de moeite waard. Perfect om klaar te maken wanneer het buiten druilerig is en je wat tijd in de keuken kan spenderen. Nadien gezellig samen aan tafel genieten van dit koninginnehapje. Iedereen tevreden!

INGREDIËNTEN

  • Voor de kip(penbouillon): 1 Mechelse koekoek -1 ajuin – 1 wortel – 1 takje witte selder – 1 preistengel (wit en groen) – goeie boter + kruidentuiltje: peterseliestengels, 1 laurierblad, tijm (samenbinden met keukentouw) + mengeling peperbolletjes + water (zorg dat de kip onder water ligt)

    Voor de balletjes en de champignons: 250 gr gehakt (varken-kalf) – 250 gr champignons – sap van 1 citroen – klontje boter – snuifje zout

    Voor de saus: 60 gr goeie boter – 80 gr bloem (voor sauzen) – 1,5L van de kippenbouillon die je zelf hebt gemaakt + smaakmakers: nootmuskaat, een glaasje Madeira wijn en een goeie scheut culinaire room

    4 bladerdeeghapjes (ik koop ze kant-en-klaar) + afwerking: versnipperde peterselie

BEREIDINGSWIJZE

  • Gaar eerst de kip.
    Schil de ajuin. Rasp de wortel. Kuis de prei en de selder. Snij alle groenten in stukken.
    Verwarm de boter op een zacht vuur en stoof er de groenten zachtjes in aan.
    Leg er de kip op, voeg het kruidentuiltje toe en doe er de peperbollen bij. Zorg er voor dat de kip volledig onder water ligt en breng aan de kook.
    Laat een uurtje koken. Regelmatig ontvetten en afschuimen met een schuimspaan. Na het koken haal je de kip uit de pan en laat je ze afkoelen.
    Eenmaal voldoende afgekoeld, verwijder het vel van de kip en pluk met je handen het wit van de kip. Laat de kippenbouillon op het vuur staan. Hier gaan we de balletjes in koken.
  • Rol de balletjes.
    Zorg er voor dat ze allemaal min of meer dezelfde grootte hebben. Kook de balletjes in de kippenbouillon. Wanneer ze boven komen drijven, zijn ze gaar en mag je ze er uithalen.
  • Kook de champignons.
    Borstel de champignons proper en snij in partjes. Doe de champignons, een scheutje water, een snuifje zout, het citroensap en een klontje boter in een braadpan met hoge rand. Leg wat boterpapier op de bereiding en laat op hoog vuur wit koken. Giet af en hou apart.
  • Maak nu je saus.
    Smelt de boter. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de bloem al roerend toe. Laat drogen op het vuur totdat je een zandkleurige “roux” hebt (ruikt naar koekjes). Voeg nu beetje bij beetje de kippenbouillon toe en blijf voortdurend roeren. Ga door tot je een mooie, gebonden saus bekomt. Werk af met de Madeira, de nootmuskaat en de lichte culinaire room. Roer er voorzichtig de kip, de balletjes en de champignons onder.
    De kippenvulling giet je in het bladerdeeghapje. Niet vergeten het “hoedje” er op te zetten. Afwerken doe je met de fijngehakte peterselie.

    0 reacties

    Trackbacks/Pingbacks

    1. Vol-au-vent met rivierkreeftjes – Lizzylizzblog - […] naar de vol-au-vent. Een klassieke en een snelle versie die hebben we al staan. Ook een visversie. En nu…

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 98 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Ballekes met kriekskes

    Ballekes met kriekskes

    Ballekes met kriekskes: een Vlaamse klassieker Dit is een authentiek Vlaams gerecht dat nostalgie en smaak op je bord brengt. Het bestaat uit sappige gehaktballetjes geserveerd in een zoetzure saus van gestoofde krieken. Traditioneel worden ballekes met kriekskes vaak...

    Scampi’s in getomateerde roomsaus

    Scampi’s in getomateerde roomsaus

    Het meest klassieke scampi gerecht Dit gerecht is de perfecte snelle doordeweekse maaltijd. Met een paar verse ingrediënten tover je een gerecht op tafel dat iedereen doet watertanden. Geserveerd met knapperig stokbrood, pasta of rijst, deze bereiding in getomateerde...

    Plukbrood

    Plukbrood

    Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

    Penne met kerstomaten en rode pesto

    Penne met kerstomaten en rode pesto

    Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...