De Belgische klassieker waar iedereen verzot op is: vol-au-vent.
Het “koninginnehapje” komt hier regelmatig op tafel. Het dankt zijn populariteit aan de combinatie van smaken en texturen tussen de romige vulling en het knapperige bladerdeeg. Het gerecht wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht bij een feestelijke gelegenheid, maar eigenlijk hoeft dit gerecht geen speciale reden om op tafel te komen. Het is gewoon zalig lekker en iedereen lust het!
Wil je deze “from scratch” maken, neem er dan je tijd voor. Het is het zeker en vast de moeite waard. De kip garen (ik gebruik een Mechelse koekoek) en zo je eigen kippenbouillon bereiden, de gehaktballetjes en de champignons apart klaarmaken én dan nog de overheerlijke saus tevoorschijn toveren. Ik geniet er van. En de echtgenoot schuift met een zalige glimlach aan tafel aan. Iedereen content!
Wil je graag een “snelle” versie of een variant op de klassieke versie uitproberen, check onderaan de gelinkte recepten. Die zullen je zeker en vast ook bekoren!
Vol-au-vent
Course: Hoofdgerecht4
personenHet klassieke recept, daar kruipt wat tijd in, maar ik verzeker je, het is zo de moeite waard. Perfect om klaar te maken wanneer het buiten druilerig is en je wat tijd in de keuken kan spenderen. Nadien gezellig samen aan tafel genieten van dit koninginnehapje. Iedereen tevreden!
INGREDIËNTEN
Voor de kip(penbouillon): 1 Mechelse koekoek -1 ajuin – 1 wortel – 1 takje witte selder – 1 preistengel (wit en groen) – goeie boter + kruidentuiltje: peterseliestengels, 1 laurierblad, tijm (samenbinden met keukentouw) + mengeling peperbolletjes + water (zorg dat de kip onder water ligt)
Voor de balletjes en de champignons: 250 gr gehakt (varken-kalf) – 250 gr champignons – sap van 1 citroen – klontje boter – snuifje zout
Voor de saus: 60 gr goeie boter – 80 gr bloem (voor sauzen) – 1,5L van de kippenbouillon die je zelf hebt gemaakt + smaakmakers: nootmuskaat, een glaasje Madeira wijn en een goeie scheut culinaire room
4 bladerdeeghapjes (ik koop ze kant-en-klaar) + afwerking: versnipperde peterselie
BEREIDINGSWIJZE
- Gaar eerst de kip.
Schil de ajuin. Rasp de wortel. Kuis de prei en de selder. Snij alle groenten in stukken.
Verwarm de boter op een zacht vuur en stoof er de groenten zachtjes in aan.
Leg er de kip op, voeg het kruidentuiltje toe en doe er de peperbollen bij. Zorg er voor dat de kip volledig onder water ligt en breng aan de kook.
Laat een uurtje koken. Regelmatig ontvetten en afschuimen met een schuimspaan. Na het koken haal je de kip uit de pan en laat je ze afkoelen.
Eenmaal voldoende afgekoeld, verwijder het vel van de kip en pluk met je handen het wit van de kip. Laat de kippenbouillon op het vuur staan. Hier gaan we de balletjes in koken. - Rol de balletjes.
Zorg er voor dat ze allemaal min of meer dezelfde grootte hebben. Kook de balletjes in de kippenbouillon. Wanneer ze boven komen drijven, zijn ze gaar en mag je ze er uithalen. - Kook de champignons.
Borstel de champignons proper en snij in partjes. Doe de champignons, een scheutje water, een snuifje zout, het citroensap en een klontje boter in een braadpan met hoge rand. Leg wat boterpapier op de bereiding en laat op hoog vuur wit koken. Giet af en hou apart. - Maak nu je saus.
Smelt de boter. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de bloem al roerend toe. Laat drogen op het vuur totdat je een zandkleurige “roux” hebt (ruikt naar koekjes). Voeg nu beetje bij beetje de kippenbouillon toe en blijf voortdurend roeren. Ga door tot je een mooie, gebonden saus bekomt. Werk af met de Madeira, de nootmuskaat en de lichte culinaire room. Roer er voorzichtig de kip, de balletjes en de champignons onder.
De kippenvulling giet je in het bladerdeeghapje. Niet vergeten het “hoedje” er op te zetten. Afwerken doe je met de fijngehakte peterselie.
KANTTEKENING
- Dit gerecht kan je serveren met puree of zelfgemaakte frietjes. Ook kroketjes passen er prima bij. Laat het smaken! Lizzy x
- Nog op zoek naar een ander vol-au-vent gerechtje? Aarzel niet de onderstaande recepten na te lezen.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks