Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Vol-au-vent

door | 16 februari 2024 | Hoofdgerecht, Vlaamse klassiekers

Vlees en gevogelte
Herfst/Winter
Vlaamse klassieker
Vol-au-vent komt hier regelmatig op tafel. Het maken van deze Belgische klassieker, het koninginnehapje, daar geniet ik zo van. En hij... hij schuift met een zalige glimlach aan tafel aan. Iedereen content!
Lizzylizzblog

De Belgische klassieker waar iedereen verzot op is: vol-au-vent.

Het “koninginnehapje” komt hier regelmatig op tafel. Het dankt zijn populariteit aan de combinatie van smaken en texturen tussen de romige vulling en het knapperige bladerdeeg. Het gerecht wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht bij een feestelijke gelegenheid, maar eigenlijk hoeft dit gerecht geen speciale reden om op tafel te komen. Het is gewoon zalig lekker en iedereen lust het!

Wil je deze “from scratch” maken, neem er dan je tijd voor. Het is het zeker en vast de moeite waard. De kip garen (ik gebruik een Mechelse koekoek) en zo je eigen kippenbouillon bereiden, de gehaktballetjes en de champignons apart klaarmaken én dan nog de overheerlijke saus tevoorschijn toveren. Ik geniet er van. En de echtgenoot schuift met een zalige glimlach aan tafel aan. Iedereen content!

Wil je graag een “snelle” versie of een variant op de klassieke versie uitproberen, check onderaan de gelinkte recepten. Die zullen je zeker en vast ook bekoren!

Vol-au-vent

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

4

personen

Het klassieke recept, daar kruipt wat tijd in, maar ik verzeker je, het is zo de moeite waard. Perfect om klaar te maken wanneer het buiten druilerig is en je wat tijd in de keuken kan spenderen. Nadien gezellig samen aan tafel genieten van dit koninginnehapje. Iedereen tevreden!

INGREDIËNTEN

  • Voor de kip(penbouillon): 1 Mechelse koekoek -1 ajuin – 1 wortel – 1 takje witte selder – 1 preistengel (wit en groen) – goeie boter + kruidentuiltje: peterseliestengels, 1 laurierblad, tijm (samenbinden met keukentouw) + mengeling peperbolletjes + water (zorg dat de kip onder water ligt)

    Voor de balletjes en de champignons: 250 gr gehakt (varken-kalf) – 250 gr champignons – sap van 1 citroen – klontje boter – snuifje zout

    Voor de saus: 60 gr goeie boter – 80 gr bloem (voor sauzen) – 1,5L van de kippenbouillon die je zelf hebt gemaakt + smaakmakers: nootmuskaat, een glaasje Madeira wijn en een goeie scheut culinaire room

    4 bladerdeeghapjes (ik koop ze kant-en-klaar) + afwerking: versnipperde peterselie

BEREIDINGSWIJZE

  • Gaar eerst de kip.
    Schil de ajuin. Rasp de wortel. Kuis de prei en de selder. Snij alle groenten in stukken.
    Verwarm de boter op een zacht vuur en stoof er de groenten zachtjes in aan.
    Leg er de kip op, voeg het kruidentuiltje toe en doe er de peperbollen bij. Zorg er voor dat de kip volledig onder water ligt en breng aan de kook.
    Laat een uurtje koken. Regelmatig ontvetten en afschuimen met een schuimspaan. Na het koken haal je de kip uit de pan en laat je ze afkoelen.
    Eenmaal voldoende afgekoeld, verwijder het vel van de kip en pluk met je handen het wit van de kip. Laat de kippenbouillon op het vuur staan. Hier gaan we de balletjes in koken.
  • Rol de balletjes.
    Zorg er voor dat ze allemaal min of meer dezelfde grootte hebben. Kook de balletjes in de kippenbouillon. Wanneer ze boven komen drijven, zijn ze gaar en mag je ze er uithalen.
  • Kook de champignons.
    Borstel de champignons proper en snij in partjes. Doe de champignons, een scheutje water, een snuifje zout, het citroensap en een klontje boter in een braadpan met hoge rand. Leg wat boterpapier op de bereiding en laat op hoog vuur wit koken. Giet af en hou apart.
  • Maak nu je saus.
    Smelt de boter. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de bloem al roerend toe. Laat drogen op het vuur totdat je een zandkleurige “roux” hebt (ruikt naar koekjes). Voeg nu beetje bij beetje de kippenbouillon toe en blijf voortdurend roeren. Ga door tot je een mooie, gebonden saus bekomt. Werk af met de Madeira, de nootmuskaat en de lichte culinaire room. Roer er voorzichtig de kip, de balletjes en de champignons onder.
    De kippenvulling giet je in het bladerdeeghapje. Niet vergeten het “hoedje” er op te zetten. Afwerken doe je met de fijngehakte peterselie.

KANTTEKENING

  • Dit gerecht kan je serveren met puree of zelfgemaakte frietjes. Ook kroketjes passen er prima bij. Laat het smaken! Lizzy x
  • Nog op zoek naar een ander vol-au-vent gerechtje? Aarzel niet de onderstaande recepten na te lezen.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vol-au-vent met rivierkreeftjes – Lizzylizzblog - […] naar de vol-au-vent. Een klassieke en een snelle versie die hebben we al staan. Ook een visversie. En nu…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 70 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

3x zomerse hapjes

3x zomerse hapjes

Ik volgde opnieuw een workshop van Mieke bij Elektro Van Assche. De vorige was net voor Kerstmis en had als thema "Kerstkoken met Mieke". Nu schakelen we over naar een ander seizoen en gingen aan de slag onder het thema "De smaak van de zon". We sloofden onze mouwen...

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...