Vis vol-au-vent

Vis vol-au-vent

Een leuke twist geven aan een Belgische klassieker: dat kan met deze vis vol-au-vent.

Vol-au-vent. Maar dan met vis in plaats van met kip. Zeetong en grijze garnalen. Heerlijke combi. Dit gerecht mag zeker zijn plaats innemen in jouw Kerst menu. Klaar in een half uurtje en gegarandeerd lekker bevonden door jouw tafelgenoten. De afwerking met zeekraal zorgt niet alleen voor een leuke visuele “touch” maar geeft het gerecht ook een zilte, zoute smaak.

Wat is zeekraal en wat kun je er mee?

Zeekraal groeit in zoute watergebieden en wordt meer en meer gebruikt zowel in gastronomische keukens als in dagelijkse huishoudens. Je kunt zeekraal rauw eten in salades, roerbakken, stomen of koken. Het past goed bij visgerechten en voegt een unieke smaak toe aan je gerecht. Je herkent ze aan hun buisvormige, groene stengels. Het heeft een frisse, groene kleur en is stevig van structuur. Hoe dikker en steviger, hoe verser de zeekraal.

Zeekraal is in zijn geheel eetbaar, controleer wel of er geen “stugge” deeltjes aan vastzitten. Die trek je er beter af want die geven je een onaangename mondervaring. Zeker niet afspoelen onder kraantjeswater want zeekraal is zout water gewoon en dat gaat ten koste van de smaak gaan.

De ingrediënten van een vis vol-au-vent.

Een vis vol-au-vent is een heerlijk gerecht waarbij een romige visragout wordt bereid met een mengeling van zeevruchten zoals garnalen, mosselen en visfilets. Het geheel wordt gekruid en gebonden met een smakelijke saus. Het bladerdeeggebakje wordt meestal goudbruin gebakken en op het laatste moment gevuld met de visragout. Het resultaat is een smaakvolle en feestelijke visbereiding. Perfect om als hoofdgerecht van jouw Kerst menu te serveren.

Vis vol-au-vent

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Visgerechten
Personen

2

personen

Een leuke twist geven aan een Belgische klassieker. Vol-au-vent met vis – zeetong en grijze garnalen – in plaats van met kip en balletjes. You should try this!

INGREDIËNTEN

  • 2 kleine tongfilets – 250 gr grijze garnalen – bloem – goeie klont boter

  • 2 bladerdeegkoekjes (kant-en-klaar)

  • 1 sjalot – 90 gr goeie boter – 90 gr bloem voor sauzen – 400 ml visfond – 250 ml culinaire room

  • sap van een halve citroen – peper en zout – zeekraal

BEREIDINGSWIJZE

  • Bestrooi de tongfilets met bloem en bak ze gedurende 2-3 minuten langs elke kant. Lepel af en toe wat botersaus over de vis. Kruid met peper en zout. Zet even opzij.
  • Stoof de fijn gesnipperde sjalot zachtjes aan in boter, voeg de bloem toe en roer enkele malen om met een garde. Blus met de visfond en laat even inkoken. Giet er vervolgens de room bij en laat pruttelen tot je saus de juiste sausdikte heeft.
  • Voeg de garnalen en het citroensap toe. Kruid af met peper en zout. Haal de tongfilets van de graat en verbrokkel de witte vis in stukjes, roer deze onder je vismengsel.
  • Bak de bladerdeegkoekjes volgens de instructies op de verpakking. Vul deze met de visvulling. Ik voegde wat zeekraal toe, niet alleen om de foto wat kleur te geven, maar ook omdat ik de zilte smaak heel passend vind bij dit gerecht. Je hoeft de zeekraal enkel kort aan te bakken. Smakelijk!

KANTTEKENING

  • Laat het je smaken, Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.