Ik gaf mijn eerste workshop en dat was er dan nog wel eentje over bakken. Zoals jullie weten ben ik meer de foodie die zich smijt in het “koken” dan in het “bakken”. Ingewikkelde recepten en veelvuldige technieken zijn niet aan mij besteed, geef mij dus maar eenvoudige bakrecepten.
Zoals deze recepten die ik maakte aan de hand van een wafelijzer dat wel 14 (!) verschillende bakplaten heeft. Je kan het dus niet enkel gebruiken om de klassieke wafels mee te bakken, maar er zijn ook andere bakplaten waarmee je tosti’s, krokante wafeltjes, madeleines, poffertjes,… kan bakken.
Awel ik heb genoten van deze workshop en de feedback die ik achteraf kreeg deed heel veel deugd. Het was dan ook een zalige groep hobbybakkers die zich gedurende drie uren helemaal gesmeten hebben.
Enkele praktische tips om wafels te bakken
- Zorg er steeds voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn;
- Zeef de bloem en vermijd zo klonters in het deeg;
- Weeg alle ingrediënten correct af (bakken is exacte wetenschap);
- Warm jouw wafelijzer op in gesloten toestand;
- Smeer de bakplaten vóór elke eerste bakbeurt in met wat olie, ook al hebben de wafelplaten een anti-baklaag;
- Sluit het wafelijzer onmiddellijk na het toevoegen van het beslag – zo bekom je een wafel die aan beide zijden dezelfde kleur heeft;
- Gebruik een timer en respecteer de baktijd. Open je het wafelijzer te snel, dan blijft het deeg aan de bakplaten kleven;
- Gebruik een wafelvork om jouw wafels uit het wafelijzer te halen;
- Laat jouw wafels afkoelen op een rooster – zo vermijd je condensatie;
- Bewaar wafels best in een plastiek of blikken doos. Je kan ze ook invriezen, zorg dat ze zorgvuldig verpakt zijn.
De workshop & de recepten
De groep bestond uit 16 personen en werd verdeeld over de 4 kookeilanden die we ter onze beschikking hadden. Ieder kookeiland van 4 personen maakte 1 zoet én 1 hartig gerecht. Nadien verzamelden we alle gerechten en presenteerden we ze als een soort van brunch op 1 enkele grote tafel. Het type bakplaat dat we gebruikten: eiland 1 werkte met de bakplaat voor poffertjes, eiland 2 met de bakplaat voor wafels, eiland 3 met de bakplaat voor madeleines en tenslotte eiland 4 met die voor gevulde wafels. Vier verschillende bakplaten, acht verschillende gerechten.
Het eerste eiland bakte klassieke poffertjes en als tegenhanger de hartige aardappel-tuinkruiden poffertjes. De klassieke poffertjes kunnen geserveerd worden als “vieruurtje” bijvoorbeeld met poedersuiker, blauwe bessen en muntblaadjes ter versiering. De aardappel-tuinkruiden poffertjes kan je serveren als aperitief hapje en afwerken met een toefje zure room (meng deze gerust met wat mayonaise en kruid met peper en zout; voeg wat fijngesnipperde bieslook toe) en kaviaar- of zalmeitjes. Een eetbaar bloempje oogt ook mooi.
Eiland nummer 2 bakte zachte bewaarwafels met vanillesmaak en breakfast quesadilla’s met ei, avocado en tomaat. De vanille wafels versier je met poedersuiker. De quesadilla’s kan je gerust als lunch nuttigen en serveren met een dipsaus op basis van zure room, mayonaise, fijngesnipperde bieslook en peper en zout.
Het derde eiland ging voor de klassieke madeleines en de hartige madeleines met Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten. De klassieke madeleines kan je puur natuur laten en bepoederen met poedersuiker. Of je kan bijvoorbeeld ook een helft in gesmolten chocoladesaus doppen. De hartige madeleines werden versierd met rucola en geserveerd met chili-olie.
Eiland 4 tenslotte bakte gevulde wafels met appel-frambozencompote en hartig gevulde wafels met kruidenkaas en gerookte zalm. De frambozen wafels versier je met extra poedersuiker, wat verse frambozen en muntblaadjes. De hartige wafels serveer je met waterkers of rucola.
Ik schrijf jullie hieronder 5 van de 8 recepten uit. Twee recepten zijn immers niet van mijn hand: namelijk de klassieke Madeleines, dat is een recept van de bekende pâtissière Sarah Renson (link) en de gevulde wafels met appel-frambozencompote, dat is een recept gehaald bij Hap & Tap (link). Ere wie ere toekomt zeg ik altijd! Het recept van de zachte vanille bewaarwafels, dat is er eentje van mezelf en dat vind je hier op Lizzylizzblog: link.
Creatief bakken met je wafelijzer
Course: Lunch, Dessert10
personenOntdek de veelzijdigheid van een wafelijzer: naast heerlijke wafels, kan je er ook hartige snacks en zoete lekkernijen mee bakken. Op voorwaarde dat je de juiste bakplaten in huis hebt natuurlijk.
INGREDIËNTEN
Klassieke poffertjes: 300 gr patentbloem – een snuifje zout – 600 ml volle melk – 15 gr verse gist – 2 eieren – 15 gr fijne kristalsuiker – 40 ml gesmolten ongezouten roomboter
Aardappel-tuinkruiden poffertjes: 550 gr aardappelen (bloemig) – 5 eieren – 100 gr patentbloem – fijngehakte peterselie/bieslook/tijm – peper en zout
Breakfast quesadilla’s: 8 eieren – 6 tomaten – 4 avocado’s – fijngesnipperde bieslook – peper en zout – 8 grote tortilla’s – potje zure room – mayonaise
Hartige madeleines: 80 gr patisseriebloem – 1 KL bakpoeder – een snuifje zout – 2 eieren – 160 gr Griekse yoghurt – 60 gr Parmezaanse kaas – een handvol zongedroogde tomaten – Italiaanse kruiden
Hartige gevulde wafels: 10 kant-en-klare bladerdeeg vellen – een potje smeerbare kruidenkaas – fijne sneetjes gerookte zalm
BEREIDINGSWIJZE
- Voor de klassieke poffertjes: meng de patentbloem en het zout, zeef boven een grote kom. Verwarm de melk tot lauwwarm (+/- 30 graden) en los er met een garde de gist in op. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet daar het melkmengsel in. Meng vanuit het midden langzaam de bloem en de melk tot een beslag. Klop de eieren los en meng met een garde het beslag tot een gladde massa. Roer er de suiker en de gesmolten boter onder. Dek af met huishoudfolie en laat het beslag 1u rijzen. Het beslag is klaar als het verdubbeld is in volume.
Laat het wafelijzer heet worden en vet in met olie. Vul de kuiltjes van de bakplaat voor 3/4 met het beslag en laat op stand 4-5 (middelste stand) gedurende +/- 3 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn. - Voor de aardappel-tuinkruiden poffertjes: schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken, kook ze in water met zout tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en plet ze met een aardappelstamper. Weeg 550 gr aardappelpuree af. Vermeng met een garde de aardappelpuree met de eieren en de bloem tot een glad beslag. Roer er de fijngehakte kruiden onder en kruid met peper en zout.
Laat het wafelijzer heet worden en vet in met olie. Vul de kuiltjes van de bakplaat voor 3/4 met het beslag en laat op stand 4-5 (middelste stand) gedurende +/- 3 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn. - Voor de breakfast quesadilla’s: bak een roerei in een anti-kleef pan, kruid met peper en zout. Snij de tomaten en de avocado’s in fijne schijfjes. Versnipper de bieslook. Leg de tortilla op een bord en bekleed in het midden met roerei, avocado en tomaat. Kruid extra met peper, zout en Italiaanse kruiden. Plooi de tortilla dicht (rechthoekig) en zorg er voor dat hij niet te dik is en perfect in de wafel vorm past.
Laat het wafelijzer heet worden en vet in met olie. Leg in elk wafel-vak een tortilla en laat op stand 4-5 (middelste stand) gedurende +/- 3 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Snij elke tortilla in driehoekjes om te serveren. - Voor de hartige madeleines: doe de bloem, het bakpoeder, het zout, de eieren en de yoghurt samen in de keukenrobot en meng het geheel op een lage stand. Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, de in fijne stukjes gesneden zongedroogde tomaten en de Italiaanse kruiden toe.
Laat het wafelijzer heet worden en vet in met olie. Vul de vormpjes voor driekwart met het beslag en laat op stand 4-5 (middelste stand) gedurende +/- 3 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn. - Voor de hartig gevulde wafels: snij het bladerdeeg in de vorm van de bakplaat (moet er mooi inpassen). Smeer de kruidenkaas over het velletje. Leg er een laagje gerookte zalm op. Opnieuw een laagje kruidenkaas en bovenop een tweede velletje bladerdeeg. Druk goed samen (bijvoorbeeld door streepjes op de randen te maken met een vork).
Laat het wafelijzer heet worden en vet in met olie. Leg in elke vorm een bladerdeegwafel en laat op stand 4-5 (middelste stand) gedurende +/- 3 minuten bakken. Draai het wafelijzer om en laat nog eens +/- 3 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn.
Heel leuke en leerrijke workshop. Alles werd tot in detail uitgelegd met de nodige tips en tricks. De bijbehorende handleiding met de recepten tot in de puntjes uitgewerkt. Echt top. Ik kijk al uit naar de volgende workshop.
Voor zulke reacties doe ik het ❤️
deze workshop was een groot succes, een ruim assortiment van zoet en hartig en allemaal super lekker. Het nodigt uit om thuis onmiddellijk aan de slag te gaan met heel duidelijk en overzichtelijke receptjes! Het is de moeite waard om thuis het werk eens on hold te zetten en te genieten van een leerrijk ontspannend moment!
Dank je wel Nadine voor deze mooie woorden. Blij dat je genoten hebt van de workshop en de gerechten!