Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pastinaaksoep met truffelolie

door | 7 december 2023 | Soep

Soep
Winter
Kerst
Een luxueuze touch geven aan pastinaaksoep: dat klinkt als het perfecte voorgerecht voor jouw feestmenu. Ik koos voor truffelolie, croutons en waterkers. Aan tafel!
Pastinaaksoep met truffelolie, croutons en waterkers

Een luxe pastinaaksoep als voorgerecht van je feestmenu.

Koken met seizoensgroenten, ik ben fan! Pastinaak komt hier eigenlijk nog maar sinds een paar jaar in huis. Eerlijk… ik kende de groente niet en wist eigenlijk helemaal niet hoe deze smaakte. En dan zette ik de stap en maakte voor het eerst een pastinaaksoep. Die ondertussen al vele keren op tafel is gekomen, want we zijn er beiden verzot op.

Zo zie je maar dat verborgen groenten zoals pastinaak echt wel eens de moeite waard zijn om uit te proberen. Lust je ze niet, wel niets verloren. Lust je ze wel, dan heb je serieus gewonnen. En een tip als je een “nieuwe” groeten wil introduceren thuis, verwerk ze dus eerst even in soep of puree.

Ik wou de pastinaak soep pimpen en ze in een wat luxueuzere versie serveren. Vandaar het idee om er truffelolie aan te toe te voegen. Het geeft je direct dat feestgevoel. De zelfgemaakte croutons (vervang de za’atar ditmaal door zeezout) die horen hier standaard bij een homemade soepje. Altijd wel wat oud brood dat blijft liggen, dus das dan ook mooi meegenomen als we dat kunnen verwerken. Afwerken deed ik met groene waterkers. Oogt mooi en gaat qua smaak ook bij de combi pastinaak-truffel.

Pastinaaksoep met truffelolie, croutons en waterkers

Recipe by LizzylizzCourse: Soep
Personen

4

personen

Seizoensgebonden koken das dus soep maken van pastinaak. Deze is hier al vele keren op tafel gekomen, maar dit keer gaf ik er een luxueuze touch aan. Afwerken met truffelolie, croutons en waterkers. Aan tafel!

INGREDIËNTEN

  • Olijfolie, 1 gele ui, 1 knoflookteen, 1 preistengel

  • 500 gr pastinaak, 1 gele biet, 1 groene appel

  • 2 groentenbouillonblokjes, 1L water

  • Afwerking: truffelolie, zelfgemaakte croutons, waterkers

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de ui en pel de knoflook; snipper beide fijn. Was de preistengel en snij in schijfjes. Stoof deze zachtjes aan in olijfolie.
  • Schil de pastinaak en de gele biet; snij beide in kleine blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in brunoise. Voeg deze toe aan het prei-ui-knoflook mengsel. Roer enkele malen om en laat een paar minuten aanstoven.
  • Verbrokkel de bouillonblokjes over de groenten en giet er vervolgens het water over. Laat afgedekt pruttelen gedurende 20 minuten.
  • Haal de soep van het vuur, pureer met een keukenblender (geeft een zachte, smeuïge structuur) en werk af met truffelolie, croutons en waterkers.

    Ben je zo geen fan van pastinaak, dan kan je een kijkje nemen naar volgende soep recepten: een klassieke tomatensoep (link), pompoensoep (link) of geroosterde paprikasoep (link).

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    hello
    Lizzylizzblog - Lizzy

    Hey, ik ben Lizzy

    Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

    Meer over lizzy

    Lizzy ergens anders

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

    Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

    Voeg je bij 96 andere abonnees

    Populaire berichten

    Nog enkele interessante recepten

    Plukbrood

    Plukbrood

    Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei...

    Penne met kerstomaten en rode pesto

    Penne met kerstomaten en rode pesto

    Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

    Mosselen mediteranée

    Mosselen mediteranée

    Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...

    Hapjes

    Hapjes

    Het is de periode van het jaar, hapjestijd is aangebroken. Niets beter dan zelfgemaakte hapjes. Zo makkelijk, zo smaakvol en vooral zo veel beter dan die gekochte kant-en-klare hapjes. Je kan ze in alle vormen en smaken maken. Koude hapjes, warme hapjes, toastjes,...