Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Witloof-Kip Ovenschotel

door | 19 juni 2024 | Hoofdgerecht, Ovenschotels

Als ik kies voor een ovenschotel gerecht, is het vaak óf een tomatensaus óf een romige saus waar ik voor ga. De combinatie witloof en kip deed me de richting van een romige saus kiezen: eentje waaraan ik sjalot, mosterd en een handvol verse tuinkruiden toevoeg. Ik nam wat voorradig was in mijn kruidentuin en ging aan de slag.
Witloof-kip ovenschotel met een sausje op basis van sjalot, verse tuinkruiden en mosterd

Je hoort er iedereen over klagen en het is toch ook echt niet meer normaal hoor. Dat weer van tegenwoordig vraagt om een hartverwarmende ovenschotel. Sorry geen zomerse salades hier voorlopig. Wel een witloof-kip ovenschotel met een lekker romig sausje op basis van sjalot, verse tuinkruiden en mosterd.

Belgisch witloof

Belgisch witloof of Brussels lof staat bekend om zijn bittere smaak en de veelzijdigheid waarmee je in de keuken aan de slag kan. Deze groente met bleke kleur wordt eerst in het veld geteeld voor de wortels, die vervolgens worden geoogst en in een donkere, koele omgeving worden geplaatst om nieuwe scheuten te laten groeien. Deze scheuten vormen de eetbare, bleke bladeren.

Witloof is een seizoensgroente beschikbaar van de late herfst tot het vroeg voorjaar. Door de weersomstandigheden is het nu nog beschikbaar en ik kocht een groot karton van 5 kg. Ik zit hier namelijk met een grote witloof fan in huis. Van rauw witloof met een in brunoise gesneden appeltje en mayonaise tot witloofrolletjes in de ham (link), hij lust witloof op gelijk welke wijze en zou er blijven van eten.

Witloof bewaar je best in de frigo, gewikkeld in een vochtige doek of plastic zak om uitdroging te voorkomen. Wil je de bitterheid verminderen, verwijder dan het harde, kegelvormige hart aan de onderkant van de witloofstronk.

Koken met kip

Kip en dan vooral het witte vlees zoals kipfilet is mager en laag in vet. Bovendien is kip rijk aan eiwitten die essentieel zijn voor spieropbouw en herstel. Door zijn milde smaak is het geschikt voor een breed scala aan kruiden en marinades waardoor het in verschillende keukens kan gebruikt worden. Je kan het bereiden op verschillende manieren: bakken, roosteren, grillen, stoven, koken en frituren.

Met welk stukje kip ik het liefste werk in de keuken? Kippenbouten (boven- en onderbout). Iets donkerder van vlees, sappiger en vooral smaakvoller dan een gewoon stukje kipfilet. Het is uitermate geschikt voor braden, grillen en stoven. Ik bakte ze dus aan in een grillpan in een goeie klont ongezouten roomboter. Regelmatig de gesmolten boter over de stukjes lepelen zorgt er voor dat de bouten gelijktijdig garen. Ik kruidde ze met peper en zout, voegde geen andere kruiden toe gezien ik vandaag voor een witloof-kip ovenschotel ga met een romig sausje op basis van verse kruiden. De smaakmakers zitten hem dus vooral in de saus deze keer.

Een romig sausje en een kaaskorstje

Als ik kies voor een ovenschotel gerecht, is het vaak óf een tomatensaus óf een romige saus waar ik voor ga. De combinatie witloof en kip deed me de richting van een romige saus kiezen: eentje waaraan ik sjalot, mosterd en een handvol verse tuinkruiden toevoeg. Ik nam wat voorradig was in mijn kruidentuin: marjolein, tijm en oregano. Afwerken deed ik met wat extra verse marjolein en een eetbaar bloempje: een anjer “strawberry parfait”. Deze zijn heel makkelijk te kweken, zowel in volle grond, moestuinbak of -tafel, maar evenzeer in pot. De mooie kleuren fleuren op en zijn perfect om een hapje, voorgerecht of salade mee af te werken. Of vries ze in ijsblokjes in, dan heb je leuke ijsblokjes.

De room die ik in deze ovenschotel gebruikte is volle room (33%). Niet te veel, ik noem het “een scheutje” room. Dat geeft net dat tikkeltje extra aan je saus. En zorgt eveneens voor binding. Niet onbelangrijk. Het “korstje” is gemaakt van een blok Flandrien kaas die ik nog had liggen. Geen jonge kaas, een iets meer gerijpte kaas met karaktervolle smaak.

Ben je nog op zoek naar andere ovenschotels? Neem dan gerust een kijkje naar deze recepten van ovenschotel met chipolata en groenten, ovenschotel van rijst, ballekes en groene asperges of deze klassieke lasagne.

Witloof-Kip Ovenschotel

Recipe by LizzylizzCourse: Hoofdgerecht
Personen

2

personen

Als ik kies voor een ovenschotel gerecht, is het vaak óf een tomatensaus óf een romige saus waar ik voor ga. De combinatie witloof en kip deed me de richting van een romige saus kiezen: eentje waaraan ik sjalot, mosterd en een handvol verse tuinkruiden toevoeg. Ik nam wat voorradig was in mijn kruidentuin en ging aan de slag.

INGREDIËNTEN

  • 2 grote of 4 kleine stronken witloof – peper en zout – witte wijn

  • 2 kippenbouten – ongezouten roomboter – peper en zout

  • Voor de romige saus: een goeie klont ongezouten roomboter, 2 EL bloem voor sauzen, 150ml halfvolle melk, een scheutje volle room, 1 EL mosterd, een handvol fijngesnipperde verse tuinkruiden (marjolein, oregano, tijm)

  • Voor het korstje: gemalen kaas

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 200° C

  • Verwijder het stuk onderaan het witloof en snij de stronken in 4 gelijke delen. Rangschik ze in een ovenschotel en kruid met peper en zout. Giet er een scheutje witte wijn over en dek af met aluminiumfolie. Verwarm 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak de kippenbouten aan in ongezouten roomboter. Kruid met peper en zout. Zet opzij en laat afkoelen zodat je de kip kan “plukken” van de bouten. Leg de plukjes kip op het witloof in de ovenschotel. Moest er nog teveel vocht in de ovenschotel aanwezig zijn, giet dit gerust in een glas. We gebruiken dit voor de saus.
  • Maak de romige saus door de boter te smelten en de bloem voor sauzen onder te roeren. Wacht tot je de gekende “koekjesgeur” hebt en voeg dan het eventuele vocht dat je nog hebt van het witloof en de melk geleidelijk aan toe. Voeg het scheutje room toe en laat pruttelen tot je de juiste sausdikte hebt.
  • Haal de saus van het vuur en roer er de fijngesnipperde sjalot, de mosterd en de verse tuinkruiden onder. Giet de saus over het witloof-kip mengsel en werk af met de geraspte kaas. Laat de schotel nog zo’n klein half uur bruinen in de oven. Zorg dat je een mooi bruin korstje krijgt, gebruik op het laatste kort even jouw grillstand.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 84 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Sint Jacobsnootjes in witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en visfond. Je kan er eindeloos mee variëren. Enerzijds door deze klassieke witte wijnsaus te serveren bij verschillende vis, schaal- en schelpdier gerechten. Anderzijds door met de ingrediënten van...

Roodeberg Rosé

Roodeberg Rosé

Wie zomer en zon zegt, die zegt ook "een glaasje rosé". Want dat is een niet te missen combinatie. Het warme weer en de frisse smaak van een goed glas rosé wijn, daar zou een mens alles voor doen. Alé ik dan toch. Maar dan wel een lekkere rosé. Eentje met smaak en een...

Huisgemaakte granola

Huisgemaakte granola

Stel me de vraag tien jaar geleden of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik antwoordde toen steevast: "nee jong, geef mij maar een traditionele boterham bij het ontbijt". Stel me de vraag vandaag of ik ooit aan huisgemaakte granola zou beginnen en ik...

Hoogstraten Glamping

Hoogstraten Glamping

Ik was als Hoogstraten Ambassadeur uitgenodigd in de boomgaard van Lu & Els te Merksplas. Genieten van de pure gezelligheid van de Kempen en kennismaken met één van de Hoogstraten telers: dat is wat op het programma stond. Ik vertrok dan ook heel benieuwd en vol...