Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Risotto met roodlof, pancetta en bruine shimeji paddenstoelen

door | 15 december 2020 | Hoofdgerecht, Rijstgerechten

Vlees en gevogelte
Winter
Kerst
Een smeuïge risotto met pancetta. Boordevol smaak: enerzijds de smaak van het roodlof, anderzijds de smaken van de fond die ik gebruikte en de paddenstoelen die ik toevoegde.
Lizzylizzblog

Kerstavond, dat voorgerecht dat is de bloemkoolcrème met langoustine die ik eerder deze week al publiceerde. Tijd nu om het hoofdgerecht te onthullen.

Terwijl ik voor het voorgerecht vastberaden voor vis koos, kies ik nu voor een smeuïge risotto met pancetta. Boordevol smaak: enerzijds de smaak van het roodlof, anderzijds de smaken van de fond die ik gebruikte en de paddenstoelen die ik toevoegde.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor 2 personen

  • 125 gr risotto rijst met roodlof
  • 1 sjalot en 1 knoflookteen
  • kruiden: gedroogde tijm, peper en zout
  • 120 gr pancetta (2 x 60 gr)
  • 240 ml bruine rundsfond (2 x 120 ml)
  • 240 ml water (2 x 120 ml)
  • een handvol bruine Shimeji paddenstoelen

Voor de afwerking, net voor het serveren: een goeie klont boter en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Hoe ben ik te werk gegaan?

Stoof de fijngesnipperde sjalot en de fijn geperste knoflook zachtjes aan in boter. Voeg de risotto rijst toe en roer enkele malen om met een houten lepel. De rijstkorrels nemen het vet van de boter op en worden glazig. Kruid met de gedroogde tijm, wat peper en zout. Voeg het eerste deel van de pancetta toe en laat even mee aanstoven. Blus nu met het eerste deel van de fond en laat pruttelen.

Wanneer de vloeistof bijna volledig ingekookt is, voeg je het tweede deel van de pancetta toe en laat je dat even meestoven. Vervolgens doe je er ook het tweede deel van de fond bij en laat je opnieuw pruttelen.

Herhaal deze stappen eveneens met de twee hoeveelheden water. Normaal gezien is de risotto gaar na zo’n 20 minuten. Moest dat niet het geval zijn, kan je steeds nog wat vloeistof toevoegen. Regelmatig eens proeven is de boodschap, enkel zo ga je perfect weten wanneer de risotto de juiste “bite” heeft.

Helemaal op het einde worden de bruine Shimeji paddenstoelen toegevoegd en laat je ze nog even meestoven. Afwerken doen we door de pan van het vuur te halen en de goeie klont boter tesamen met de Parmezaanse kaas er voorzichtig onder te roeren. Je kan ook nog wat verse bieslook of peterselie over het gerecht strooien.

Meer is er niet aan. Eenvoudig stappenplan, maar toch een uitdaging om jouw risotto smeuïg te krijgen zoals het moet. Benieuwd wat jij van deze versie zal vinden en of deze risotto met roodlof, pancetta en bruine Shimeji paddenstoelen ook op jouw gedekte Kersttafel zal verschijnen?

Risotto met roodlof, pancetta en bruine shimeji paddenstoelen

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mousse van Advokaat en crumble van kletskoppen met chocolade – Lizzylizzblog - […] Kerstmenu hadden we reeds het voorgerecht (Bloemkoolcrème met langoustine) en het hoofdgerecht (Risotto met roodlof, pancetta en bruine Shimeji…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 71 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Spirelli Niçoise

Spirelli Niçoise

Een salade Niçoise kennen we allemaal. Een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Zeer kleurrijk en smaakvol. Ik maakte vandaag mijn eigen versie: een pasta Niçoise met spirelli en een aantal smaakmakers die er volgens mij heel goed bijpassen. Deze salade is...

Smashed komkommersalade met rundvlees

Smashed komkommersalade met rundvlees

Een zomerse salade met een Oosters tintje: deze komkommersalade zal je zeker en vast bekoren. Mijn favoriete keuken is uiteraard de Belgische keuken, de tweede plaats wordt ingenomen door de Italiaanse keuken. Op nummer drie staat de Oosterse keuken omdat deze een...

Brioche bollen

Brioche bollen

Als één van je collega Foodies een nieuw kook- en bakboek uitbrengt, dan moet ik daar uiteraard iets uit maken. Het lot besliste en het werd de briochetoast deluxe. Een tijdje geleden mocht ik het nieuwste kook- en bakboek "Easy & Speedy" van Bart @roeckiesworld...

3x aardbeien dessertjes

3x aardbeien dessertjes

Het seizoen van de aardbeien is in gang geschoten en in het kader van de Week van Hoogstraten die plaatsvindt van 4 t.e.m. 12 mei 2024 maakte ik 3 super makkelijk te bereiden aardbeien dessertjes. Ze zijn ook ideaal als vieruurtje voor de kinderen. Hoogstraten staat...