Lizzylizzblog

Driekoningentaart

6 januari, traditiegetrouw is de driekoningentaart van de partij. Ik gaf er dit jaar een twist aan en voegde rozijnen toe. Ze werd geproefd en gesmaakt hier thuis. En de koffieboon? Dit jaar was die voor hem. De kroon zette hij heel even op zijn hoofd, maar dat duurde natuurlijk niet lang. Hier volgt het recept.

Driekoningentaart

Recipe by LizzylizzCourse: DessertCuisine: Gebak en koekjes
Personen

4

personen

Een driekoningentaart met een lekker smeuïge frangipane binnenin, die komt hier elk jaar op 6 januari op tafel. Ik gaf een kwinkslag aan het originele recept en voegde rozijnen toe. De taart werd geproefd en gesmaakt. Benieuwd wat jij er van gaat vinden!

IngrediËNTEN

  • 100 gr amandelmeel – 50 gram fijne suiker – 1 ml amandelessence – 30 gr roomboter – 25 ml slagroom – 10 ml rum – 1 ei – een handvol rozijnen

  • 2 rollen bladerdeeg – 1 eierdooier

  • Afwerking: poedersuiker

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 220gr c

  • Meng amandelmeel, suiker, amandelessence, gesmolten boter, slagroom en rum goed door elkaar. Klop het ei los en roer het onder het mengsel. Week de rozijnen even in water en roer ze eveneens onder het mengsel.
  • Rol het bladerdeeg uit en snij er met een taartvorm met een diameter van 16 cm een cirkel uit. Besmeer de cirkel met de vulling, hou zo’n 2,5 centimeter van de rand vrij. Bestrijk de vrije rand met eierdooier en leg een tweede plak bladerdeeg van 16 centimeter er bovenop.
    Maak met een mes bovenaan een klein gaatje in het midden en bestrijk het bladerdeeg volledig met eierdooier. Leg 5 minuten in de frigo en gebruik nadien de punt van een mes om bovenop een patroon te tekenen (niet te diep).
  • Bak de taart 5 minuten in de voorverwarmde oven, draai vervolgens terug naar 200gr C en bak nog 20 minuten verder.
  • Haal de taart uit de oven. Gebruik een fijne zeef om een mooie, gelijke laag poedersuiker aan te brengen op de taart. Plaats de taart nu onder de grill totdat deze gelijkmatig karamelliseert. Laat even afkoelen en serveer onmiddellijk.

KANTTEKENING

  • Heerlijk met een bolletje vanille ijs. Laat het smaken, Lizzy x