Lizzylizzblog

Italiaanse brunch

Gezellig samen aan een tafel vol Italiaanse lekkernijen!

Kies kwalitatieve producten en bied een mooie variëteit aan. Das waarom het draait. De rest volgt vanzelf. Mensen ontspannen zich, genieten van een heerlijk hapje en slaan een gezellige babbel. De tafel mooi aankleden, dat hoort er bij. En wij, wij hebben ons ook opgemaakt. Want lekker eten verdient mooi gezelschap!

  • Bruschetta met tomaat
  • Bruschetta met geroosterde courgette
  • Focaccia & Ciabatta
  • Italiaanse charcuterie en kaas
  • Frittata met venkel en boerenworst
  • Torta Caprese
  • Insalata di pasta di mare
  • Insalata Caprese

Bruschetta is één van mijn lievelingsaperitiefhapjes. Snel klaar, o-zo-eenvoudig en wat een smaakbommetjes. Gegrild brood dat je insmeert met look en besprenkelt met goeie extra vierge olijfolie. Een draai van de peper molen en wat grof zeezout erover. Dat is de basis.

Vervolgens kan er gevarieerd worden op alle mogelijke manieren. Vandaag een versie met tomaat en rucola en een versie met ricotta, gegrilde courgette en geroosterde pijnboompitten. Die laatste versie, die is echt “to die for”!

Ah ja, ga je voor de traditionele Italiaanse Bruschetta met tomaat, kies dan voor vleestomaten of pruimtomaten. Die hebben de beste smaak. Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes. Mag het allemaal wat minder officieel, dan kan je deze gerust met kerstomaten bereiden en die hoef je dan niet te ontvellen.

Focaccia & Ciabatta: de twee meest gekende Italiaanse broodsoorten. Focaccia is een plat brood. Te vergelijken met een pizza, maar dan wel dikker. Ciabatta daarentegen is luchtiger, rechthoekig en heeft een krokante korst.

De smaak van Focaccia wordt versterkt door het gebruik van olijfolie en kruiden. In Italië zelf wordt het vaak als “sandwich” gegeten, belegd met charcuterie/kaas en groenten. Wij eten het vaak als side-dish bij bijvoorbeeld een soep of zoals we vandaag deden als aperitiefhapje op zich.

Ciabatta werd oorspronkelijk ontwikkeld om de de populaire Franse baguettes te evenaren. Tegenwoordig vind je ze ook in andere, kleinere vormen en kan je ze voorverpakt kopen. Je hoeft ze enkel nog wat af te bakken. Ik ben niet zo’n Ciabatta fan, niet zeggen hé. Die Franse baguettes zijn echt wel meer mijn ding 🙂

Italiaanse charcuterie, daar zijn ze ook sterk in die Italianen. Pancetta, Coppa, Bresaola, Prosciutto, Mortadella,… en ga zo maar door. Viva Italia zou ik zeggen! En daar mag gerust een stukske kaas bij. Prima combinatie. My alltime favourite one: Gorgonzola. Wat een prachtige kaas, wat een unieke smaak.

Frittata met venkel en boerenworst. Ook wel gekend als de “restjes-omelet”. De basis bestaat uit losgeklopte eieren waaraan “restjes” worden toegevoegd. Deze Frittata is op basis van venkel en boerenworst. In één woord: zalig! Ik ben nochtans geen venkel-madame, maar in deze Frittata kwam de venkel helemaal tot zijn recht zoals het hoort. Niet te veel, niet te weinig, juist perfect dus. Versierd met pijpajuin en Parmezaan schilfers.

Onderaan de foto zie je een Torta Caprese : een chocolade-amandeltaart, gemaakt zonder toevoeging van bloem. Dat stukje taart met een goeie kop koffie. Buonissimo. Dat is straks de afsluiter.

Maar eerst nog deze twee gerechten die niet mogen ontbreken op jouw Italiaanse brunch.

Insalata di pasta di mare : een koude spirelli-salade met rode ajuin, tonijn, groene olijven, kappertjes en rucola. Deze mag je mij elke dag serveren hoor.

En als laatste maar daarom niet minder lekker dan de voorgaande zaken Insalata Caprese. Oftewel tomaat-mozzarella. Afgewerkt met balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en verse basilicum. Meer moet ik daar niet aan toevoegen, toch?

Laat hier een snelle reactie achter.