Lizzylizzblog

Italiaanse brunch

Mijn rubriek “Koken onder Foodies” heeft het even moeilijk, gezien Miss C wat roet in het eten strooit. Wacht maar, ze zal het wel geweten hebben, mijn moment komt dat ik wraak zal nemen haha.

Elke maand koken met een andere Foodie. Nee je hoeft geen foodblogger te zijn. Gewoon een passie hebben voor het koken/bakken en gewoon goesting hebben om samen met mij een gerecht te maken. Das alles wat het is.

Gezien het aantal contacten nog beperkt is en ik aan mijn “bubbel” gebonden ben, is het opnieuw een gerecht geworden met Stijn van Stijn’s Kitchen. Of ik een goeie “bubbel” heb gekozen, dat zal wel zijn: my “bubbel” is better than yours baby!

Waarom de keuze voor een Italiaanse brunch?

Dat Stijn kan koken, dat wisten jullie al. Zijn vorig gerecht “Bouchot mosseltjes met zilte groenten en een zuurdesem venkel krokantje” werd enthousiast onthaald door jullie. Het is voor mij een gerecht waarin je Stijns passie onmiddellijk herkent. Zijn voorliefde om die ingrediënten te selecteren en combineren die voor een magische toets zorgen. Eten van zijn gerechten is een ware streling voor de tong!

Terug naar de hoofdvraag, waarom kozen we vandaag voor een Italiaanse brunch? Net voor Corona uitbrak had Stijn het idee uitgewerkt om zijn kookkunsten met anderen te delen, om anderen de mogelijkheid te bieden van zijn gerechten te proeven en te genieten. Er zijn twee plaatsen waar je dat zal kunnen doen. Straks meer daarover.

Maar eerst de Italiaanse brunch. Die testten we vandaag uit. Deze gerechtjes zullen een plaats vinden op de menukaart. En alvorens je iets uitbrengt, moet je toch voorproeven hé. Wel dat geluk had ik 🙂

Gezellig samen aan een tafel vol Italiaanse lekkernijen!

Kies kwalitatieve producten en bied een mooie variëteit aan. Das waarom het draait. De rest volgt vanzelf. Mensen ontspannen zich, genieten van een heerlijk hapje en slaan een gezellige babbel. De tafel mooi aankleden, dat hoort er bij. En wij, wij hebben ons ook opgemaakt. Want lekker eten verdient mooi gezelschap!

  • Bruschetta met tomaat
  • Bruschetta met geroosterde courgette
  • Focaccia & Ciabatta
  • Italiaanse charcuterie en kaas
  • Frittata met venkel en boerenworst
  • Torta Caprese
  • Insalata di pasta di mare
  • Insalata Caprese

Bruschetta is één van mijn lievelingsaperitiefhapjes. Snel klaar, o-zo-eenvoudig en wat een smaakbommetjes. Gegrild brood dat je insmeert met look en besprenkelt met goeie extra vierge olijfolie. Een draai van de peper molen en wat grof zeezout erover. Dat is de basis.

Vervolgens kan er gevarieerd worden op alle mogelijke manieren. Stijn koos er vandaag voor om een versie met tomaat en rucola te maken en een versie met ricotta, gegrilde courgette en geroosterde pijnboompitten. Die laatste versie, die is echt “to die for”!

Ah ja, ga je voor de traditionele Italiaanse Bruschetta met tomaat, kies dan voor vleestomaten of pruimtomaten. Die hebben de beste smaak. Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes. Mag het allemaal wat minder officieel, dan kan je deze gerust met kerstomaten bereiden en die hoef je dan niet te ontvellen.

Ik zou uren kunnen doorgaan over deze Bruschetta, maar das hier niet de bedoeling. Ik zal er nog wel eens een blogpost aan wijden.

Focaccia & Ciabatta: de twee meest gekende Italiaanse broodsoorten. Focaccia is een plat brood. Te vergelijken met een pizza, maar dan wel dikker. Ciabatta daarentegen is luchtiger, rechthoekig en heeft een krokante korst.

De smaak van Focaccia wordt versterkt door het gebruik van olijfolie en kruiden. In Italië zelf wordt het vaak als “sandwich” gegeten, belegd met charcuterie/kaas en groenten. Wij eten het vaak als side-dish bij bijvoorbeeld een soep of zoals we vandaag deden als aperitiefhapje op zich.

Ciabatta werd oorspronkelijk ontwikkeld om de de populaire Franse baguettes te evenaren. Tegenwoordig vind je ze ook in andere, kleinere vormen en kan je ze voorverpakt kopen. Je hoeft ze enkel nog wat af te bakken. Ik ben niet zo’n Ciabatta fan, niet zeggen hé. Die Franse baguettes zijn echt wel meer mijn ding 🙂

Italiaanse charcuterie, daar zijn ze ook sterk in die Italianen. Pancetta, Coppa, Bresaola, Prosciutto, Mortadella,… en ga zo maar door. Viva Italia zou ik zeggen! En daar mag gerust een stukske kaas bij. Prima combinatie. My alltime favourite one: Gorgonzola. Wat een prachtige kaas, wat een unieke smaak.

Frittata met venkel en boerenworst. Ook wel gekend als de “restjes-omelet”. De basis bestaat uit losgeklopte eieren waaraan “restjes” worden toegevoegd. Stijn maakte een Frittata op basis van venkel en boerenworst. In één woord: zalig! Ik ben nochtans geen venkel-madame, maar in deze Frittata kwam de venkel helemaal tot zijn recht zoals het hoort. Niet te veel, niet te weinig, juist perfect dus. hij versierde ze met pijpajuin en Parmezaan schilfers.

Onderaan de foto zie je de Torta Caprese die Stijns echtgenoot Glen maakte. Een chocolade-amandeltaart, gemaakt zonder toevoeging van bloem. En weet je wat, ze was lekker! Niet te droog, niet te nat, gewoon perfect lekker smeuïg. Nu spring ik dus al even naar de afsluiter van deze Italiaanse brunch. Dat stukje taart met een goeie kop koffie. Buonissimo.

Insalata di pasta di mare dit was voor mij een topper van formaat. Een koude spirelli-salade met rode ajuin, tonijn, groene olijven, kappertjes en rucola. Deze mag je mij elke dag serveren hoor.

En als laatste maar daarom niet minder lekker dan de voorgaande zaken: Insalata Caprese. Oftewel tomaat-mozzarella. Afgewerkt met balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en verse basilicum. Meer moet ik daar niet aan toevoegen, toch?

Waar kan je nu deze gerechten van Stijn proeven?

Kunnen we deze Italiaanse Brunch als geslaagd bestempelen? Dat geloof ik wel ja! Mogen deze gerechten op de menukaart komen? Ja graag hoor!

Stijn “zit” achter de menukaart van twee zaken

  • B&B Meulecauter – een B&B gelegen in de Vlaamse Ardennen, de streek van Oudenaarde

Een prachtige streek om helemaal tot rust te komen, om te genieten van een flinke natuurwandeling of een fietstocht doorheen de heuvels. Je kan de menukaart op aanvraag krijgen en Stijn zal jullie met plezier verwelkomen en jullie een culinair moment bezorgen.

Meer info? Mailtje naar meulecauter@gmail.com of een belletje via 0477/53.37.00 – adres: Diepeweg 3 te 9700 Oudenaarde.

  • Junoboat – een boot aangemeerd op de Muinkschelde: een unieke vakantiewoning voor max. 8 personen gecombineerd met een hotelservice. Er is een bar en je kan dus ook iets van de menukaart bestellen. Stijn staat paraat.

Meer info? Mailtje naar stay@junoboat.be of een belletje via 0475/85.80.44 – adres: Stropkaai 70 te 9000 Gent.