Lizzylizzblog

Apero-time

Als ik dit artikel later zal teruglezen, zal ik waarschijnlijk denken “hein, had ik gedronken of zo”? Awel ja! Maar niet in die mate dat ik hallucineerde hoor. Ik besloot deze morgen, na drie dagen sneeuwvlokken in de maand April te hebben gehad, er mij niets meer van aan te trekken en deze middag een heerlijke borrelplank te maken, vergezeld van een glaasje rosé. Zeg nu zelf, sneeuw in April, dat hou je toch niet voor mogelijk?

Had vandaag een dagje “verlof” ingepland omdat ik een Foodtour te Brussel zou doen. Deze zijn helemaal corona-proof, kleine groepjes met mezelf inbegrepen max. 4 (huidige corona-maatregelen). Vroeger waren het groepen van max. 10 personen. Tien is namelijk echt het maximum, ik vind dat het persoonlijk moet blijven, dus grote groepen vind ik te lastig, te afstandelijk. Het hele gebeuren vindt buiten plaats, met mondmasker op gaat dit prima. Alleen was de spelbreker deze keer het weer… En das wel de enige vereiste voor zo’n foodtour, het moet goed weer zijn, of toch alleszins droog weer. Drie uur in de nattigheid rondlopen, daar doen we niet aan mee.

Terug naar mijn borrelplank dus. Misschien kan ik de zon wel verleiden en op deze manier overtuigen snel terug te komen? Ik ontdekte een nieuw wijntje namelijk de Masso Antico wijn (2020).

Deze Masso Antico “Primitivo Salento Rosé” is gemaakt op basis van druiven uit Puglia. Alleen al bij de naam Puglia droom ik weg. Wat een mooie streek. Na het plukken van de druiven worden deze geperst en gedurende zo’n 2-tal uren gemasseerd. Gevolgd door een fermentatie van 10 dagen met streng geselecteerde gisten bij gecontroleerde temperatuur (14-16°C). Dit zorgt ervoor dat deze wijn zijn mooie rosé kleur krijgt.

De smaak van deze rosé, das een intense rosé-smaak zoals ik het graag heb. Weet je wel die “fluitjes” roséwijnen, die meer naar water dan naar wijn smaken, wel die wijnen daar heb ik het niet voor. Ik drink graag rosé met een uitgesproken smaak. Deze heeft een lekkere, iets zoetere smaak met tinten van aardbei, passievrucht, watermeloen en appelsien.

Het wijnhuis

De Masso Antico wijnen worden geproduceerd door het Italiaans filiaal van de Schenk groep gesticht in 1952. Zij zijn één van de grootste makers en verdelers van Italiaanse wijnen.

Daniele Ress en Carlo Filippi, keldermeesters, volgen volledig zelf de productie op, van op het veld tot de wijn in de fles gegoten wordt. Hun kennis over het territoire et het typische klimaat in deze Italiaanse regio’s wordt weerspiegeld in hun wijnen, het zijn moderne wijnen, aangepast aan verschillende soorten wijndrinkers.

Wine pairing

Deze Masso Antico Primitivo Rosé past perfect bij een borrelplank. Ik maakte er één bestaande uit mini-crackers met een pittige tomaten- en uiensmaak, wat charcuterie zoals salami en rauwe ham, stukjes blauwe schimmelkaas, zongedroogde tomaten en een tapenade van groene olijven. Ik waande me onmiddellijk ergens in het mooie Italië, sippend van mijn glaasje rosé, met mijn snoet in de zalige zon.

Dan maar back-to-reality zeker. Terug naar België, met sneeuw, zonder zon. Maar de borrelplank en het glaasje rosé, die zijn wel van de partij 🙂

Masso Antico Primitivo Rosé (2020)

Trouwens, deze rosé past ook prima bij vis- en schaaldierengerechten. Of gewoon puur natuur, op een zonnige zomeravond zou ik zeggen. Borrelhapjes en rosé zijn verkrijgbaar bij Colruyt. Het is bovendien een flesje onder de 10€ – budget vriendelijk. En das mooi meegenomen!

Laat hier een snelle reactie achter.