Lizzylizzblog

Bruschetta funghi e burrata

Norma

Een nieuwe foodspot te Brussel. En wat voor een gezellig plekje is dit wel niet! Een authentieke Italiaanse Trattoria in de mooie St-Katelijnewijk, meer bepaald in de Kartuizerstraat (Rue de Chartreux). Een rijhuis met een gezellig terras waar je je helemaal in Italiaanse sferen waant.

Norma staat voor eenvoudige, smaakvolle huisbereide gerechten op basis van lokale en artisanale Italiaanse producten. Kwaliteit ten top. De kaart is klein: wat anti-pasti keuzes, een paar hoofdgerechten, enkele desserts. Ze werken eveneens met suggesties. Zo heb ik het graag. Als je een grote kaart hebt, vind ik het vaak moeilijk te kiezen. Ik ben ook zo iemand die dan ook weer eens alles lust hé. En voor mij staat een beperkte keuze gelijk aan de zekerheid dat er met dagverse producten gewerkt wordt.

Il manifesto della trattoria sostenibile

Duurzaamheid is voor Norma een vorm van respect en dit staat centraal in hun verhaal: respect ten opzichte van hun klanten, respect voor het eten dat ze serveren, voor de omgeving, voor hun partners. Ze werken aan de hand van 6 principes die ze dagdagelijks hanteren en ze hopen hiermee eveneens anderen te inspireren hetzelfde te doen.

  1. Zo veel mogelijk werken met zelfgemaakte producten

Kwaliteit primeert op gemak. Ze selecteren met zorg kwaliteitsvolle producten die ze kennen en waarmee ze “from scratch” aan de slag kunnen gaan.

2. Zo veel mogelijk werken met seizoensgebonden producten

Respect hebben voor de natuur. Werken met seizoensgebonden, lokale producten eerder dan met producten die van over de wereld komen. Is een product niet voorradig, dan kiezen ze creatieve alternatieven.

3. Small is beautiful

Norma en hun team dragen de lokale handelaars hoog in het vaandel.

Zo werken ze bijvoorbeeld samen met de Italiaanse speciaalzaak Capito Come? waar ik het eerder al over had. Die bevindt zich recht tegenover de Trattoria. Dichter en makkelijker kan het niet zijn.

Hun “paddenstoelen” leverancier (Le Champignon de Bruxelles) kweekt zijn eigen paddenstoelen in ondergrondse, Brusselse kelders; een kweek op basis van bier-resten. Een echt eco systeem.

4. Back to basics

Eten bereiden hoeft geen vervuilende activiteit te zijn. Norma vermijdt zoveel mogelijk onnodige afval en probeert zo creatief mogelijk om te gaan met restjes koken.

5. Less is more

Minder plastiek, minder vlees, minder individuele verpakkingen, betekent meer duurzaamheid. Ze maken gebruik van hernieuwbare energie en houden zo hun ecologische voetafdruk onder controle.

6. Vertel het verder

Met deze principe wenst Norma een voorbeeld te zijn naar zijn klanten en leveranciers toe. Ze hopen hiermee anderen te inspireren en te doen nadenken over hun eigen verbruik, hun eigen gewoontes. Zo hebben ze bijvoorbeeld herbruikbare flesjes voor de huisgemaakte limonade, een waterfontein om de CO2 voetafdruk te verkleinen,…

Onze keuze

Anti-pasti: bruschetta funghi e burrata – polpo su crema di ceci.

Hoofdgerecht: rigatoni pomodor e burrata – tagliatelli ai funghi e nduja.

We kozen voor een fles Millesimato, Blanc de Blancs, brut, 2018: een Prosecco afkomstig uit Venetië.

Een tafel boeken?

Een tafel boeken kan via www.carbonarasociety.com – het is er klein en gezellig, wees er dus op tijd bij 🙂

Adres: Kartuizerstraat 56, 1000 Brussel.