Een lekker mals en sappig gehaktbrood uit de oven

Gehaktbrood

Gehaktbrood, vleesbrood, fricandon,… we hebben het over een heerlijk gerecht dat wereldwijd wordt bereid en geliefd is om zijn smaak en veelzijdigheid. Hier in huis scoor ik er serieus mee. Mijn klassieke eter is er verzot op.

Welke ingrediënten heb je nodig om gehaktbrood te maken?

Het bestaat meestal uit gemalen vlees, vaak rundvlees of varkensvlees, vermengd met kruiden, specerijen en extra/andere ingrediënten (denk aan “verborgen” groenten, kaas, spek,…). Vervolgens wordt het gehaktbrood gebakken tot een smaakvol, sappig gerecht. Want zo willen we het. Lekker sappig binnenin, een mooi korstje buitenuit. Het perfecte gehaktbrood zeg maar.

Gehaktbrood wordt in verschillende maten en vormen gemaakt. Het is een comfortfoodklassieker die zowel geschikt is voor alledaagse gerechten als voor speciale gelegenheden. Je kan dan bijvoorbeeld met specifieke (seizoen)producten werken en serveren met een heerlijke zelfgemaakte saus. Of je kan het gewoon maken met een restje varken/rundvlees dat je overhebt. Zo weinig mogelijk voedsel verspillen, dat blijft ons motto hé.

Handige tips voor het maken van het perfecte gehaktbrood.

Onderaan vind je mijn basisrecept voor wat in mijn ogen het perfecte gehaktbrood is. Je kan uiteraard eindeloos variëren met de ingrediënten en net zoveel uittesten tot jij jouw gehaktbrood maakt zoals jij het verkiest. Ik geef jullie graag wat handige tips mee.

Kies de juiste “vlezekes”: ga voor een combinatie van mager vlees (vb. rund of kalkoen) en vetter vlees (vb. varkensvlees). Deze combinatie zorgt voor een gebalanceerde smaak en een goede structuur.

Voeg een bindmiddel toe: ga eens voor “panko” in plaats van het klassieke paneermeel. Of werk met een overschot broodkruimels die je hebt. Crackers kunnen ook. Cornflakes (die je fijn rolt) ook. Het bindmiddel gaat uitdroging tegengaan.

Maak de juiste keuze wat je kruiden betreft. En deze is een héél persoonlijke keuze want iedereen heeft andere voorkeuren. Mijn man gaat steevast voor peper, zout en nootmuskaat. Ikzelf ga meer de Italiaanse kant op: basilicum, tijm, oregano, marjolein. Gedroogde kruiden. Experimenteer gerust met smaken om je eigen unieke twist aan jouw gehaktbrood te geven.

Voeg vocht toe: een ei, melk, bouillon, bier of tomatensap,… om het gehaktbrood mals te houden.

Controleer de gaarheid. Gebruik een vleesthermometer om te zorgen dat de kerntemperatuur van 70-75 gr Celsius wordt behaald. Dit vermijdt uitdroging.

Wanneer het bakken klaar is, laat je het gehaktbrood een 15-tal minuten rusten vooraleer je het gaat aansnijden. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich verspreiden en het gehaktbrood lekker sappig is.

Hoe gehaktbrood bakken?

De meeste huishoudelijke ovens kunnen gebruikt worden voor het bereiden van gehaktbrood. Belangrijk is dat je het gehaktbrood gelijkmatig verdeelt (een mooie ronde bol, een egale vorm,…) zodat het niet verbrandt op sommige plekken en te weinig bakt op andere plekken.

Hou de temperatuur en de baktijd goed in het oog. Verwarm de oven voor, meestal tussen 170gr en 190gr Celsius. Leg het gehaktbrood in een geschikte ovenschaal of bakvorm (idealiter met een rooster zodat het gehaktbrood niet in zijn eigen braadvet bakt). Respecteer de baktijd. Giet wat olie over het gehaktbrood, gebruik olie die bestand is tegen hoge temperaturen zoals rijst-, zonnebloem- of druivenpitolie. Deze hebben een vrij neutrale smaak. Een klontje boter onder het gehaktbrood mag ook.

Advertentie: toestel in bruikleen. Ik gebruikte de Galileo Omnichef oven van SMEG. Das een 3 in 1 oven. Magnetron, conventionele oven en stoomoven in één enkel toestel. Bovendien heeft die de “smart cooking” functie wat inhoudt dat er niet minder dan 150 recepten in geprogrammeerd zitten. En dus ook één voor het bereiden van gehaktbrood. Nadat u uw gerecht uit het menu hebt gekozen, selecteert u het gewicht en de oven berekent automatisch de optimale bereidingsparameters voor u, zodat u verzekerd bent van uitstekende resultaten zonder giswerk. De oven gaat dus zelf bepalen welke van de drie toestellen hij gebruikt en ervoor zorgen dat jouw perfect gehaktbrood wordt gebakken. Hij heeft bovendien een innovatief watervulsysteem dat aanduidt hoeveel water je dient toe te voegen en na het gebruik van de oven je dit reservoir ook doet ledigen. Geen stilstaand water dus in de oven. Als je wat meer wil weten over dit toestel, kijk dan even op hun website: https://www.smeg.com

Gehaktbrood

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Vleesgerechten
Personen

4

personen

Van de keuze van het vlees tot de geheime ingrediënten en de juiste kooktechnieken, iedereen heeft zijn of haar manier om gehaktbrood te bereiden. Ik gaf je alvast hierboven mijn handige tips mee om een lekker sappig, krokant gehaktbrood te serveren. Trek je keukenschort alvast maar aan om mijn basis recept uit te proberen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gr gemengd gehakt (rund/varken) – 1 fijngesnipperde ajuin – een grote hand vol panko

  • Italiaanse gedroogde kruiden: basilicum, tijm, oregano, marjolein + peper en zout

  • 100 ml rundfond – neutrale hittebestendige olie – goeie klont boter

  • Fijngesnipperde peterselie

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 170GR C

  • Meng het gehakt en de fijngesnipperde ajuin. Voeg de Italiaanse kruiden en de rundfond toe. Meng opnieuw en doe er als laatste de panko onder.
  • Gebruik een ovenschotel waarin je onderaan wat klontjes goeie boter legt. Hierop komt het gehaktbrood en dan giet je er wat hittebestendige olie over.
  • Bak tot de temperatuur binnenin het gehaktbrood 70gr C heeft bereikt. Hiervoor heb je dus een vleesthermometer nodig.
  • Haal het gehaktbrood uit de oven en laat een 15-tal minuten rusten. Werk af met wat fijngesnipperde peterselie.

Kanttekening

  • Dit is het basis recept voor gehaktbrood. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om hierin te variëren. Er zullen later nog “speciallekes” volgen. Groetjes, Lizzy