Gentse waterzooi: een klassieker op basis van kip of vis, groenten, aardappelen en room.

Gentse waterzooi

Een traditioneel Belgisch gerecht: eentje uit mijn geboortestad Gent.

Gentse waterzooi is een lekkere stoofpot op basis van kip of vis, groenten en aardappelen, in bouillon ingedikt op klassieke wijze met volle room en eigeel. De groentjes worden in fijne brunoise gesneden. De kip die je gebruikt, mag gerust een kwalitatieve kip zijn, denk aan een Mechelse Koekoek of een Bresse kip.

Uiteraard bestaan er verschillende recepten van deze Gentse klassieker, ik geef jullie vandaag mijn versie mee. Ik was enorm verwonderd als ik dit serveerde en mijn moeilijke eter in huis vol enthousiasme zei: “dit is écht een topbordje dat je hebt gemaakt, amai dat smaakt!”. Zo zie je maar, beetje bij beetje leer ik hem nieuwe dingen ontdekken.

En de volgende gasten die op bezoek komen, wel die mogen zich aan deze Gentse waterzooi verwachten als hoofdgerecht. Kan ik prima ‘s morgens voorbereiden en ‘s avonds à la minute afwerken. Ik zorg er dan voor dat de groentjes nog niet helemaal gaar zijn en het binden met de liaison van volle room en eigeel doe ik pas net voor het serveren. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de smaak nog beter zal zijn als dit stoofpotje een nachtje in de frigo heeft gestaan. Smaken worden dan nog meer versterkt.

Gentse waterzooi

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtCuisine: Stoofpotjes, Kip en gevogelte
Personen

4

personen
Voorbereidingstijd

10

minutes
Bereidingstijd

20

minutes
Totale bereidingstijd

30

minutes

Een rijkelijk stoofpotje op basis van kip of vis, groenten, aardappelen en room. De perfecte maaltijd om gezellig samen aan tafel te verorberen. Ontdek hier mijn recept.

INGREDIËNTEN

 • 1 Mechelse Koekoek – boter – peper en zout

 • boter – 250 gr witte selder – 250 gr wortel – 500 gr vastkokende aardappelen – 100 gr prei – 3 groentebouillon blokjes – 1,5L water

 • 1 flesje volle room (33%) – 2 eigelen

 • Afwerking: fijngesnipperde peterselie

BEREIDINGSWIJZE

 • Ik bereid de kip in mijn Omnichef oven (Smeg); ik voeg die dus niet toe aan het stoofpotje om te garen. Ik heb een specifiek programma om een braadkip op 30 minuten klaar te maken & dat is super handig.
 • Rasp de witte selder en de wortel, snij in fijne brunoise. Schil de aardappelen en snij deze in blokjes (2/2 cm). Kuis de prei en snij in fijne schijfjes. Smelt de boter in een braadpan. Stoof de selder, de wortel en de aardappelen zachtjes aan. Voeg na een 5-tal minuten de prei toe. Verbrokkel er de groentebouillon over en voeg het water toe.
 • Giet er 2/3 van de room bij en breng aan de kook. Laat zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuur. Vervolgens ga je de soep binden met een “liaison” van de eigelen en de rest van de room.
 • Pluk het wit van de gegrilde kip en voeg toe aan je waterzooi. Afkruiden met peper en zout. Serveren met fijngesnipperde peterselie.

Kanttekening

 • Indien je de waterzooi wilt bewaren voor later: koel de soep af zonder dat je de liaison en de fijngesnipperde peterselie hebt toegevoegd. Deze twee ingrediënten worden pas net voor het serveren toegediend.
 • Enkele variatietips: gebruik andere groenten zoals bijvoorbeeld schorseneren of venkel. Kies in plaats van kip andere soorten gevogelte zoals fazant of duif. Of ga voor vis: kabeljauw, zalm,… Ook met de kruiden kan je “spelen”: tijm en laurier passen ook goed bij dit gerecht.
 • Heb je voldoende tijd en wil je dit gerecht op de allerbeste wijze: trek dan eerst zelf je bouillon en gebruik deze.

Laat hier een snelle reactie achter.