Lizzylizzblog

Pilav rijst met kip en kaneel

Mijn eerste gerecht voor het Foodies Magazine is een feit. Ik kreeg als thema voorgeschoteld: “India-hartig-kaneel”. Nu niet direct mijn keuken, dus ik ging met plezier de uitdaging aan. Kaneel vind ik best lekker, op voorwaarde dat de smaak het gerecht niet overheerst. Je mag een “touch” of kaneel proeven, zo net genoeg dat je denkt “mmm, er zit iets specifiek van smaak in”.

Even surfen op het net, wat kookboeken doornemen en hup… ik wist welke richting ik wou uitgaan. Ik koos voor pilav rijst, een gerecht uit het Midden-Oosten, dus qua streek zaten we al goed. De rijst wordt gefruit in olijfolie en nadien geblust met bouillon zodat deze verder kan gaar “pruttelen”. Ik voegde de typische smaken gember, kardemom en kaneel toe. Een heel mooi trio als je het mij vraagt.

De rijst combineren we met kip. Mijn origineel voorstel bestond uit kippenbillen. En dan schiet ik nu in de lach! Ik mailde namelijk mijn voorstel door naar Bas van Foodies Magazine en hij antwoordde “ik moest even twee maal lezen, want hier in Nederland noemen we dat kippenbouten, geen billen”. Toen ik in de winkel stond en de “billen” zag, moest ik daar onmiddellijk aan terug denken. Ik ben daar maar voor kippen drumsticks gegaan. Afgekruid met hetzelfde trio van gember, kardemom en kaneel.

Een zalig Midden-Oosters gerechtje, dat werd hier thuis gesmaakt. Zelfs onze klassieke, Vlaamse kost-eter hier in huis keek er naar, proefde er van en keurde het goed. Missie geslaagd, nee?

Pilav rijst met kip en kaneel

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtCuisine: Midden-Oosters
Personen

4

personen

Een hartig gerecht met een vleugje India en kaneel. Zo gezegd, zo gedaan. Ik toverde deze kip drumsticks met pilav rijst op tafel. En dat werd hier gesmaakt. De typische smaken zoals gember, kardemom en kaneel vind je er in terug. Een magisch trio als je het mij vraagt.

IngrediËNTEN

  • 8 kip drumsticks – marinade van olijfolie, kaneel, kardemom en gember (verhouding 1 KL kaneelpoeder, 1/2 KL kardemompoeder en 1/2 KL gemberpoeder)

  • Een 20-tal fijne mini-wortels – 15 gr boter – 50 ml kippenbouillon – gedroogde korianderblaadjes

  • Pilav rijst: 300 gr basmati rijst – 1 sjalot – olijfolie – 500 ml kippenbouillon – 1 KL kaneelpoeder, 1/2 KL kardemompoeder en 1/2 KL gemberpoeder – een handvol rozijnen

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 180°C

  • Bereid de marinade van olijfolie met kaneel, kardemom en gember en smeer er de kip drumsticks mee in. Laat een 2-3 tal uren in de koelkast staan. Bak ze nadien kort aan in een braadpan en laat ze vervolgens nog een 30-tal minuten verder in de oven garen.
  • Blancheer de worteltjes in de kippenbouillon en houdt ze beetgaar en krokant. Giet het vocht eraf en kook het in tot bijna stroperig. Monteer met de boter.
  • Maak de pilav rijst. Stoof een fijngesnipperde sjalot aan in olijfolie en voeg er de rijst aan toe. Roer enkele malen om met een houten lepel. Kruid met het kaneel-, kardemom- en gemberpoeder. Blus met de kippenbouillon en voeg de rozijnen toe. Laar pruttelen tot het vocht volledig is opgenomen door de rijst. Voeg eventueel nog water extra bouillon of water toe indien nodig.
  • Serveer de pilav rijst met de kip drumsticks en de in schijfjes gesneden wortels (of in zijn geheel als je dat lekkerder vindt). Bestrooi de wortels met wat gedroogde korianderblaadjes.

KANTTEKENING

  • Benieuwd wat jullie van dit gerecht vinden. Laat het me gerust weten door een commentaar na te laten. Groetjes, Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.