Lizzylizzblog

St-Jacobsnootjes op bloemkoolcrème

Het startschot is gegeven voor het Campina Kerst menu 2022. Ik ga aan de slag met de volle melk en de volle room om een heerlijk voor-en hoofdgerecht aan jullie voor te schotelen. Het is eenvoudig te bereiden, ja je kan zelfs het grootste deel van het werk op voorhand doen zodat je de avond zelf gezellig met je gezelschap aan tafel kan doorbrengen.

Ik koos er voor om zowel voor het voor- als voor het hoofdgerecht met vis te werken. Dat smaakt nu eens altijd vind ik. Niet getreurd voor de vlees-fans, er komt ook een voor- en hoofdgerecht met vlees aan. Maar das voor later. Terug naar het voorgerecht hier.

St-Jacobsnootjes, als ze perfect gebakken zijn, smelten ze op je tong. Een smeuïge bloemkoolcrème daarbij (de lekkerste ooit, ik zweer het u) en afwerken met granaatappelpitjes en geroosterde amandelschilfers. Versier met wat cress, verse kruiden of een eetbaar bloempje, en je hebt een feestgerecht waarmee je iedereen zal verleiden.

Ik serveerde er een droge witte Château Baret bij: een Pessac-Léognan in zijn klassieke stijl. Lekker fris en met een perfecte zuurtegraad die 100% pairt met mijn St-Jacobsnootjes. Het is er eentje uit 2018 met een prijskaartje tussen 12-20€. De serveertemperatuur bedraagt 9-12gr C. De druiven zijn Sauvignon Blanc en Sémillon. De aroma’s zijn hazelnoot, citrusvruchten, acacia, bijenwas, perzik en nectarine.

Het feest kan beginnen!

St-Jacobsnootjes op bloemkoolcrème

Recipe by LizzylizzCourse: VoorgerechtenCuisine: Visgerechten
Personen

4

personen

Het startschot is gegeven voor het Campina Kerst menu 2022. Ik ga aan de slag met de volle melk en de volle room om een heerlijk voor-en hoofdgerecht aan jullie voor te schotelen. Vandaag stel ik jullie het voorgerecht voor!

IngrediËNTEN

  • Bloemkoolcrème: 1 grote bloemkool, 600 gr volle melk, 600 gr volle room, een snuifje zout, goeie boter

  • St-Jacobsnootjes (8 stuks), goeie boter, peper, grof zeezout, nootmuskaat

  • Afwerking: 1 rol bladerdeeg, 1 eigeel, sesamzaadjes, granaatappelpitjes, amandelschilfers, microgreens salade mix, cress (bloedzuring)

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 GR C

  • Kook de bloemkoolroosjes gaar in de melk en de room. Voeg een snuifje zout toe. Op een matig vuur neemt dit ongeveer een half uurtje in.
  • Maak met de goeie boter “beurre noisette”. Dit doe je door de boter op een zacht vuur te laten smelten en voortdurend te roeren met een garde tot er “bruine” spikkels ontstaan. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat even opzij staan. Giet nu de boter over in een apart kommetje, de bruine spikkels laat je in de pan liggen.
  • Meng in een blender de bloemkoolroosjes tesamen met enkele pollepels van het melk-room kookvocht en de bruine boter. Je krijgt een smeuïge bloemkoolcrème die je enkel nog dient af te kruiden met peper en grof zeezout.
  • Bak de St-Jacobsnootjes kort aan langs beide kanten. Lepel er op regelmatige basis de gesmolten boter over. Kruid met peper, grof zeezout en een klein beetje nootmuskaat.
  • Rol het bladerdeeg uit, druk er met een vormpje sterretjes uit en leg deze op een bakplaat voorzien van bakpapier. Bestrijk met eigeel en sprenkel er wat sesamzaadjes over. Bak gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Rooster de amandelschilfers in de pan.
  • Dresseer je bord. Onderaan de bloemkoolcrème, daarop 2 St-Jacobsnootjes, afwerken met de granaatappelpitjes en de geroosterde amandelschilfers. Versier met de microgreens salade mix en de cress. Leg er twee bladerdeegsterren bij.

KANTTEKENING