Witte asperges met mousselinesaus en grijze Noordzeegarnalen

°°° recept voor 4 personen °°°

°°° voorbereiding 10 minuten, bereiding 15 minuten °°°

INGREDIËNTEN

Een pak mooie, stevige witte asperges

200 gr grijze Noordzeegarnalen (ik kocht ditmaal de gepelde exemplaren)

Een bos peterselie

Voor de mousselinesaus

5 eierdooiers

15 gr roomboter

20 ml azijn

40 ml water

Sap van een halve citroen

10 ml slagroom

Peper en zout

Snuifje piment d’espelette

RECEPT

Kuis de witte asperges en schil ze met een dunschiller. Belangrijk is te schillen van boven naar onder toe. Zorg er voor dat je alle fibreuze stukjes verwijdert. Kraak vervolgens onderaan de voet af en bind nu alle asperges samen, met keuken-touw, tot 1 grote bundel.

Ik kook de witte asperges 5 minuten in gezouten kokend water. De gaartijd hangt af van de grootte en varieert tussen de 3 à 5 minuten. De witte asperges zijn gaar als je er gemakkelijk met de punt van een mes doorheen kan duwen. Wringt het nog wat tegen, laat ze dan nog even verder koken.

Als ze gaar zijn, verwijder ze uit het water, snij het keuken-touw los en leg ze mooi op je bord. Je hoeft het gaarproces niet te stoppen door onder koud water af te spoelen. Laat de witte asperges rustig verder tot hun goed komen op het bord.

Maak nu de mousselinesaus.

Smelt de roomboter op een zacht vuur en zet opzij. Pers het sap uit de citroen.

Kook het water, de azijn en het citroensap in. Voeg vervolgens 1 per 1 de eierdooiers toe en blijf voortdurend roeren. Anders gaan de eierdooiers stollen en krijg je een omelet.

De gesmolten boter mag je nu in een fijne straal toevoegen (zoals je olie toevoegt als je mayonaise maakt).

Afkruiden met peper en zout. En een snuifje piment d’espelette, dat geeft wat extra “punch” aan de saus. Zo heb ik het graag!

Tenslotte klop je de slagroom op en spatel je die er voorzichtig onder. Dit gaat de luchtigheid aan je mousseline geven.

Serveren doe je door bovenop de witte asperges de grijze Noordzeegarnalen te leggen. Ik giet de mousselinesaus er niet rechtstreeks over, ik dien deze in een apart kommetje op, zodat ieder zelf zijn saus over zijn gerecht kan gieten. Bord versier ik met fijngesneden peterselie.

Laat het jullie smaken!