Deze Franse klassieker kan je op verschillende manieren klaarmaken. Ik vertel jullie er graag wat meer over. Mijn versie? Steevast met kaas natuurlijk.

Gratin Dauphinois

Eén van de meest gekende klassieke Franse gerechten: gratin dauphinois.

Dit aardappelgerecht is er eentje om vingers en duimen van af te likken. Gratin Dauphinois wordt gemaakt op basis van dun gesneden aardappelen en room. Zorg er voor dat je vastkokende aardappelen (Charlotte, Nicola,…) kiest, zodat deze niet uiteenvallen tijdens het bereiden.

Hoe bereid je deze aardappelgratin?

Er bestaan vele variaties van dit gerecht. Sommigen schikken de ongekookte dunne aardappelschijfjes in een met look besmeerde ovenschotel, anderen gaan eerst de aardappelschijfjes koken in de room. Bepaalde recepten vermelden kaas, andere dan weer niet. In het origineel recept wordt alleszins geen kaas gebruikt.  Wel in de verwante Gratin Savoyard.

Mening mensen zijn verzot op dit gerecht en ik kan ze geen ongelijk geven. Ook hier thuis is het feest als je deze schotel serveert! Hier komt het recept van mijn Gratin Dauphinois.

Ik breng eerst en vooral mijn aardappelschijfjes aan de kook in een mengeling van melk, room en kruiden. Afwerken doe ik steevast met een goede laag geraspte kaas. Deze zorgt voor de mooie goudbruine korst bovenaan de ovenschotel.

Je kunt deze Gratin Dauphinois gerust “mealpreppen” en op voorhand maken. Ik bewaar hem luchtdicht max. 2 dagen in de frigo.

Bij Gratin Dauphinois serveren we groenten en een stukje vlees. Wij gaan vaak voor de combinatie met groene boontjes (met fijngesnipperde sjalot) en een varkenskotelet (met wat vleesjus). Een salade kan ook, een stukje kip ook. Het is maar waar jij zin in hebt.

Nog een gouden tip: wil je dit gerecht graag “minder” zwaar? Vervang dan de melk/room door groentebouillon of kippenbouillon. Je zal versteld staan van deze originele kwinkslag.

Gratin Dauphinois

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Aardappelgerechten, Ovenschotels
Personen

4

personen

Ontdek hier hoe ik mijn aardappelschotel maak. Op basis van een mengsel van room en melk en afgewerkt met kaas natuurlijk. Een lekker goudbruin korstje mag zeker niet ontbreken!

INGREDIËNTEN

  • 500 gr vastkokende aardappelen – 300 ml halfvolle melk en 300 ml culinaire room – 2 knoflooktenen (+ 1 extra om je ovenschaal mee in te wrijven)

  • Kruiden: laurierblad, peper, zout, nootmuskaat

  • Een zakje geraspte kaas

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 185° C

  • Breng de melk en de room tot het kookpunt samen met laurierblad, peper, zout en nootmuskaat. Rasp er ook de twee knoflookteentjes bij. Leg er de aardappelschijfjes in.
  • Wrijf je ovenschotel in met de extra knoflookteen. Giet er vervolgens het aardappel-melk-room mengsel in. Zorg dat alles mooi bedekt is en werk af met een goeie laag geraspte kaas.
  • Laat 45 minuten pruttelen in de voorverwarmde oven tot een goudbruine korst is ontstaan. Controleer de zachtheid (gaarheid) van de aardappelen door er met een prikker/vork even in te prikken.

Kanttekening

  • Laat het je smaken, Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.