Groene asperges

Het is en blijft een moeilijke vraag: verkies jij de witte of de groene asperges?

Er zit wel degelijk een smaakverschil in hoor. De groene asperges hebben een iets meer uitgesproken, kruidigere smaak dan de witte asperges. Ik bereid ze ook op een verschillende manier. Witte ga ik eerder koken/blancheren, terwijl de groene voor mij perfect zijn om te grillen/wokken.

Ik wou ditmaal de groene asperges als een soort aperitiefhapje of bijgerecht presenteren. Ik bakte ze in de pan, zodat ze nog wat knapperig waren. Voor extra “bite” voegde ik zelfgemaakte croutons toe. Afwerken deed ik met verbrokkelde feta en afkruiden daar gebruikte ik peper en zout voor.

Wat is er nu speciaal aan dit gerecht?

Ik bakte de groene asperges en de croutons in zelfgemaakte tomatenolie die m’n foodmama Myriam (Hap en Tap) bereidde tijdens onze Koken onder Foodies. Die olie is verdomd lekker hoor! Ik nam een mooi pot mee naar huis en eerlijk, ik gebruikte deze tomatenolie reeds in verschillende gerechten.

Hoe bereidde Myriam deze tomatenolie?

Ingrediënten

  • 2,5 dl druivenpitolie
  • 2 teentjes look
  • 1/2 rode chili (met zaadjes)
  • 1 sjalot
  • 1/4 venkelknol
  • 2 stuks steranijs
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl zout

Snijd alle groenten fijn en stoof ze aan in de druivenpitolie.

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Dit heet ontzuren.

Doe er dan de specerijen en de kruiden bij en laat ze ook even meestoven.

Laat nu de olie op een heel zacht vuurtje een uurtje trekken en zeef daarna door een fijne doek in een fijne zeef.

De olie kan je bewaren in een knijpfles.

Terug naar de groene asperges. Die hoef je niet te schillen, enkel het stukje onderaan afsnijden. Kort aanbakken in de tomatenolie, ik voegde verse tijmtakjes toe voor extra smaak.

Haal de asperges uit de pan en voeg opnieuw wat tomatenolie toe. Verwijder de korsten van enkele sneden oud brood en snij deze in fijne blokjes. Bak de broodblokjes in de olie – kruid met peper en zout.

Leg de groene asperges op een serveerplaat. Strooi er de croutons bovenop tesamen met verbrokkelde feta. Werk af met Scarlet Cress (Koppert Cress) – dit is een decoratieve cress met een milde smaak van rode biet. Oogt mooi en geeft dat tikkeltje extra smaak. Afkruiden met een draai van de zwarte pepermolen.

Groene asperges als aperitiefhapje of als bijgerecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *