Stoofpotje van everzwijn

Stoofpotje van everzwijn

Marcassin, het vlees van een jong wild zwijn, is het ideale vlees om een heerlijk stoofpotje te bereiden.

Geen klassieker als hoofdgerecht in het Kerst menu dit jaar. Ik ga resoluut voor een warm stoofpotje van everzwijn. Dit stoofpotje wordt bereid door het vlees langzaam te stoven in een smaakvolle saus waardoor het mals en vol van smaak wordt. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van het gerecht. Dit hartverwarmend stoofpotje kan je zonder probleem op voorhand klaarmaken zodat je de avond zelf een onvergetelijke eetervaring samen met jouw gasten aan tafel beleeft.

Wat te serveren bij een stoofpotje van vlees?

Je kan een stoofpotje van vlees combineren met bijgerechten zoals aardappelpuree, polenta of kroketten. Extra groenten toevoegen kan. Je hebt hier reeds de wortels in het stoofpotje, maar stoof er gerust wat extra prinsessenboontjes of witloof bij. Hoe meer smaken, hoe meer vreugde. Een knolselderpuree is ook een smakelijke optie. Of een kastanje puree. Voor elk wat wils.

Als het gerecht niet in een “menu” dient te passen, maar als het bijvoorbeeld jouw avondeten op een doordeweekse dag, kan je gerust ook met een stukje brood “doppen” in dit heerlijk stoofpotje. Een dikke meergranen boterham of zuurdesembrood passen hier prima bij.

Stoofpotje van everzwijn

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Stoofpotjes
Personen

2

personen

Een sappig stoofpotje van Marcassin als hoofdgerecht van jouw Kerst menu dit jaar. De toevoeging van kruiden, groenten, een goeie fond en bier draagt bij aan de rijke en complexe smaak van dit gerecht. Lees hier het recept na.

INGREDIËNTEN

  • Ongezouten roomboter – 500 gr Marcassin (everzwijnfilet) – peper/zout

  • 2 kleine gele uien – 1 knoflookteen – verse tijm/laurier – 5 wortels

  • Half flesje Liefmans fruitesse – 800 ml wild fond – 2 sneetje peperkoek besmeerd met graantjesmosterd

BEREIDINGSWIJZE

  • Bak de in blokjes gesneden everzwijnfilet aan in de boter. Kruid met peper en zout. Bruin alle kanten en verwijder vervolgens het vlees uit de pan.
  • Voeg de fijngesneden ui en de geperste knoflookteen toe en roer de aangebakken vleeskorstjes los met een houten lepel. Doe er de verse kruiden bij (in een bolletje of samengebonden met keukentouw) en de in brunoise gesneden wortels. Laat enkele minuten stoven.
  • Blus met het bier en laat kort inkoken. Voeg de wildfond toe en leg bovenop de met mosterd besmeerde peperkoek. Zet het deksel op de stoofpot en laat 45 à 60 minuten sudderen. Controleer de gaarheid van je vlees en stoof eventueel wat langer moest het nog onvoldoende gaar zijn. Je kan in dat geval ook wat extra wild fond toevoegen. Je maakt ze “zo dik” als je zelf wil.

Kant tekening

  • ik legde er wat bladpeterselie bij voor de foto. Je kan deze gerust versnipperen en aan hets stoofpotje toevoegen. Laat het jullie smaken, Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.