The Dominican

Je hebt zo van die plaatsen waar je komt en meteen je hart verliest. Wel dat heb ik met dit prachtige hotel gelegen in het centrum van Brussel. Net om de hoek waar wij wonen, achter het Muntplein, in de Leopoldstraat.

The Dominican is niet altijd een hotel geweest. De eenvoudige voorgevel bewaakt een rijkdom aan geschiedenis, beïnvloed door religie en kunst. Wanneer de muren en gewelven konden spreken, zou men teruggevoerd worden naar enkele eeuwen geleden. Het begon ooit als een Dominicanenklooster en groeide uit tot het hotel zoals we het nu kennen. Het leuke is wanneer je er de lift neemt, er religieuze muziek te horen is op de achtergrond. Past helemaal in het sfeerbeeld hier.

Het begon met toevallig voorbij wandelen en een pitstop maken om een glaasje te drinken. De allereerste keer was enkele maanden geleden, we hadden net een stadswandeling met ons twee gemaakt en hadden wel een “aperitiefke” verdiend. Zo zeggen we dat dan hé 😉

THE COURTYARD

Genesteld onder rijzige gewelven ligt een heerlijke tuin met een uitnodigend terras onder een spectaculaire vijgenboom. Deze patio is een van de meest charmante buitenplekken binnen de stad, je kan bijna niet geloven dat je rustig zit te genieten in het centrum van Brussel. Je waant je op vakantie, op het platteland, totaal ontspannen. De zachte tonen van sfeervolle muziek maken het geheel af.

We waren danig onder de indruk van de mooie binnentuin en beslisten dat we snel zouden terugkomen, om een hapje te eten. Dat deden we onder de vorm van een lunch. Ik werd tevens gevraagd om de Toast Skagen voor te proeven die ze serveerden op Midsummer. De echtgenoot koos een heerlijke carpaccio van rund. De wijn werd een Chablis, Jean-Marc Brocard uit 2018. Moet ik je zeggen dat het een zalige lunch was?

LOUNGE BAR

Discreet verscholen achter de voorgevel van de voormalige abdij zit een groovy bar die je er niet meteen zou verwachten. Het is de ideale plek voor een afterwork-drink. Een weelderig interieur met fluwelen fauteuils waarin je ontspannen kan sippen aan een cocktail of aperitief. Een echt genot voor alle zintuigen. Deze plek moet je beleefd hebben! De Lounge Bar is momenteel helaas gesloten (zie onderaan “sanitaire maatregelen”).

En dan was nu de tijd gekomen om van een etentje ‘s avonds te genieten en een nacht in één van de kamers door te brengen. Zo gezegd, zo gedaan.

De kaart bevat een aantal klassiekers van over de hele wereld. Er wordt gewerkt met zeer kwalitatieve producten en dat smaak je direct. Gezien de aangename temparuur buiten, kozen we opnieuw een tafeltje in de mooie binnentuin.

We gingen voor een voor- en hoofdgerecht. En misschien hebben we ook wel afgesloten met een dessert, ‘t was sterker dan onszelf en ‘t was vooral heel lekker! Er verschenen huisgemaakte garnaalkroketten en een carpaccio van gerookte zalm met een vinaigrette op basis van soja en sesam, brunoise van gemarineerde appel en grijze Noordzeegarnalen. Deze voorgerechten werden gevolgd door een Rib Eye met pepersaus, salade en frietjes voor hem en een Mediterraanse risotto op basis van een tomatensaus afgewerkt met rucola en Parmezaanse kaas voor haar. De wijnkeuze was ditmaal een witte Sancerre, les Belles Vignes, 2018.

En na het eten konden we gewoon naar boven, naar onze kamer. Ik geef je graag wat meer info over de kamers. Als wij hier slapen als “buren” (we wonen om de hoek), dan zegt dat op zich wel al genoeg zeker?

Kamers

De eclectische inrichting van de kamers en suites weerspiegelt de rijke historie van het pand. Alle vertrekken zijn uitgerust met sublieme details: hou het koel dankzij de climate control, geniet van hemelse tonen uit de Roberts Radio, neem een verkwikkende regendouche en duik vervolgens in het zachtste beddengoed vooraleer te verdwijnen tussen de donzige kussens.  Je hebt keuze uit een groot aantal verschillende type kamers: deluxe, courtyard, executive, loft, suites of een studio.

Wij logeerden in de Grand Place Suite.

Genieten van het ultieme in de Grand Place Suite, die een prachtig uitzicht biedt op de toren van het stadhuis van Brussel. Ja, dat stadhuis waar wij drie jaar geleden trouwden! Ik zeg het je, wakker worden met dit uitzicht, juist om de hoek waar je woont, dat is gewoon een sublieme ervaring.

Maar liefst 77 vierkante meter groot is de Grand Place Suite. Woonkamer, eetkamer en de riante kleedkamer kijken uit op de mooie binnentuin en bieden een fraai zicht op de Grote Markt en de toren van het Brusselse stadhuis. De ruimte wordt gecompleteerd door een slaapkamer.

Elk detail van de inrichting is gericht op comfort en welzijn. Zak onderuit, zet je favoriete muziek op het Bose Sound system op en geef je over aan alle weelde en gemakken van deze welhaast decadente ruimte. Dit was 100% genieten!

Na een zalige nacht konden we ons verblijf afsluiten met een ontbijt. Het buffet is zoals het hoort. niet te groot, niet te klein, een mooie keuze aan verse, kwalitatieve producten. Je kan ook gaan voor “breakfast à la carte” : bereidingen met ei, spek en worstjes, Eggs Benedict, Brusselse wafel, American pancakes of crêpes.

Dank je wel The Dominican, dank je wel Gilles, wat een fantastisch verblijf hadden we bij jullie. Een prachtige omgeving, een hotel waarin sfeer en leven zit, waar je zalig wegdroomt en kan genieten van heerlijk eten. Wij zijn en zullen altijd fan blijven. Tot gauw xxx

Contact

Hotel The Dominican, Leopoldstraat 9, 1000 Brussel, TEL +32 (0)2 203 08 08, email info@thedominican.carlton.be

  • Op zoek naar een “speciaal” arrangement: link
  • Restaurant & Bar – reservatie: link

Sanitaire maatregelen: de laatste covid-19 update vind je via deze link

Laat hier een snelle reactie achter.