Lasagne van champignons, paprika en kippengehakt

Lasagne van champignons, paprika en kippengehakt

Deze lasagne tilt de traditionele lasagne naar een nieuwe hoogte en is een ware smaakexplosie.

Wat eten we vandaag? Steevast de meest gehoorde zin in elk huishouden. En om aan iedereen incl. je eigen smaak te voldoen, is het soms een uitdaging steeds lekkere gerechten op tafel voor te schotelen. Daarenboven kook ik graag met lokale en seizoensgebonden ingrediënten en probeer ik daar zo veel mogelijk rekening mee te houden. Ook een twist geven aan een klassieke bereiding vind ik een leuke uitdaging. Zo kwam deze lasagne van champignons, paprika en kippengehakt tot stand.

Welke ingrediënten koos ik voor deze “lasagne met een twist”?

Voor een traditionele lasagne(click hier voor mijn recept) heb je in principe twee soorten saus nodig: een tomatensaus en een bechamelsaus. Maar ik wou dus variëren. De tomatensaus heb ik vervangen door een paprikasaus. Je kan kiezen voor verse paprika’s (seizoen: april – oktober) of je kan ze ook kopen in bokaal vorm. Dat zijn dan in olie opgelegde paprika’s. Die zijn verrassend lekker en op deze manier kan je het hele jaar door genieten van paprika’s.

Kippengehakt, dat ik goed kruid met kipkruiden (gebruik gerust zo’n kant-en-klare mengeling van kipkruiden), gebruik ik als vervanger voor het rundsgehakt dat je in een tomatensaus zou gebruiken. De bechamelsaus die vervang ik door ricotta. Je leest het dus goed, ik geef een serieuze twist aan de klassieke versie van een lasagne.

Een lasagne roept bij mij associaties van warmte en comfort op.

De gedachte aan mooi gelaagde, smaakvolle ingrediënten en rijke sauzen wekt bij mij een gezellig gevoel op. Na een flinke wandeling in het bos, keer je terug naar huis en kom je binnen in een lekker warm huis. Je nestelt je met je pyjama en warme pantoffels in de zetel. ‘s Avonds geniet je vervolgens van deze lekkere ovenschotel. Meer moet dat toch niet zijn?

Hier volgt het recept van deze heerlijke lasagne met champignons, paprika en kippengehakt.

Lasagne van champignons, paprika en kippengehakt

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Ovenschotels
Personen

4

personen

Een verrukkelijke lasagne waarin de hartige aroma’s van champignons, de zachte rode paprikasaus en de sappige textuur van kippengehakt samenkomen in een perfecte harmonie. Ontdek hier het recept van deze herfstige lasagne.

INGREDIËNTEN

  • 250 gr kastanjechampignons (in 4 partjes gesneden) – olijfolie – 1/2 teentje verse knoflook (fijngesnipperd) – peper en zout – verse rozemarijn (fijngehakt)

  • 1 bokaal rode paprika’s (in olie) – 125 ml groentefond – 250 ml culinaire room

  • 300 gr kippengehakt – kipkruiden – olijfolie

  • 250 gr ricotta – peper en zout – 200 gr Emmentaler kaas – 6 lasagnevellen

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 200 GR C

  • Stoof de champignons en de knoflook aan in olijfolie. Kruid met peper en zout. Roer er de knoflook en de rozemarijn onder. Zet even opzij.
  • Snij de rode paprika in blokjes en stoof aan in de olie uit de bokaal (1 lepel volstaat). Giet er de groentefond bij en laat kort doorkoken. Voeg er tenslotte de room aan toe en laat pruttelen tot je een ietwat gebonden saus hebt. Mix tot een glad geheel (keukenblender).
  • Bak het kippengehakt rul en kruid voldoende met kipkruiden. Doe er gerust ook een draai van de pepermolen en eventueel wat grof zeezout bij.
  • Bouw de lasagne op in een ovenschaal: begin met een laagje paprikasaus, dan (verbrokkelde) lasagnebladen en hierop het gehakt. Smeer nu de ricotta uit over het gehakt en leg er de champignons op. Herhaal tot alles op is. Eindig altijd met een laagje saus waarop je de geraspte kaas strooit. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten (afhankelijk van het type oven dat je gebruikt). Wanneer de kaaskorst bruin is en de lasagne bubbelt, is hij klaar.

Kanttekening

  • Varieer gerust met seizoensgroenten: pompoen, spinazie,… en maak die combinatie die jij het lekkerste vindt. Smakelijk, Lizzy x

7 reacties

Laat hier een snelle reactie achter.