Lizzylizzblog

Vanille roomijs

Laten we nog even nagenieten van de zomer… die we niet echt gehad hebben haha. Schoon weer was het nu niet bepaald, maar we hebben er het beste van gemaakt!

Vandaag komt het zonnetje dan toch piepen, dus maken we van de gelegenheid gebruik om vanille roomijs te bereiden. Homemade. Met m’n klein ijsmachientje. Gaat prima hoor. En de smaak van zelfgemaakt roomijs is toch tien keer beter dan het ijs dat je kant-en-klaar koopt in de winkel. Bovendien kan je de smaak aanpassen tot je het roomijs net zo hebt zoals jij graag wil.

Voor roomijs heb je 4 ingrediënten nodig: melk, eigelen, suiker en room. De smaak wordt bepaald door het extra ingrediënt dat je toevoegt: vanille, chocolade, oploskoffie,… Klaar? Daar gaan we!

Vanille roomijs

Course: DessertCuisine: Ijs en sorbet

1

L roomijs

Nazomeren, dat doen wij zo. Met een kommetje heerlijk zelfgemaakt vanille roomijs, afgewerkt met verse ananas en een toefje slagroom. Lekker!

IngrediËNTEN

  • 1 L volle melk, 200 ml volle room en 1 vanillestok

  • 8 eigelen en 200 gr suiker

BEREIDINGSWIJZE

  • Breng de melk en het in twee gesneden vanillestokje aan de kook. Klop de eigelen met de suiker tot een luchtige, witte massa (“ruban”).
  • Giet het kokende melk-room mengsel al roerend over de ruban.
  • Zet de kookpunt terug op het vuur en laar indikken; opgelet, het mag niet opnieuw koken. De crème is goed als je op een spatel een lijn met je vinger trekt en de crème blijft hangen (of je kan ook checken met een thermometer – 85°C is het eindpunt).
  • Zeef de massa door en koel af op ijs, blijf roeren. Voeg op het einde de koude room toe en roer deze er mooi onder. Draai vervolgens in jouw ijsmachine. Bewaar in de diepvriezer.

KANTTEKENING

  • Als je met smaakmakers werkt zoals bijvoorbeeld koffie-extract (mokka ijs) of cacaopoeder (chocolade ijs), voeg je deze pas helemaal op het einde toe. Lizzy x