Ossobuco

Pasta met Ossobuco

Een Italiaanse topper op het menu vandaag: Ossobuco vergezeld van pasta.

In plaats van de gebruikelijke Papardelle kies ik Mafalde pasta voor dit gerecht. Dit is lintvormige, lange pasta met onregelmatige, golvende zijkanten. Ideaal dus om “sauzen” op te nemen en deze volledig tot hun recht te laten komen. Denk maar aan een wildsaus, een kaassaus of deze saus op basis van Ossobuco.

Malse kalfsschenkels langzaam aan laten stoven, dat zorgt voor mals vlees. En een smaakvolle saus. De originele Ossobuco is zonder de “rode” kleur die wij Belgen er aan toegevoegd hebben. Oorspronkelijk stoofden de Italianen de kalfsschenkels in witte wijn en blanke kalfsfond. Wij hebben echter stilletjes aan tomatenpuree/tomatenblokjes toegevoegd. Beide versies zijn lekker, maar anders qua smaak.

Hoe krijg ik mijn saus zo smaakvol?

Goeie ingrediënten en veel geduld. Deze twee zijn de perfecte combinatie om een smaakvolle saus te verkrijgen. Jullie kennen me ondertussen al genoeg om te weten dat ik met “goeie” ingrediënten in dit recept verwijs naar een kwalitatieve fond en een blik goede tomatenblokjes. Ik las onlangs dat tomaten in blik eigenlijk nóg beter zijn dan verse tomaten, want ze gebruiken enkel die tomaten die in perfecte omstandigheden gekweekt werden en de sublieme smaak hebben die we van een zongerijpte tomaat verwachten. Verder werk je af met een portie geduld. Laat het pruttelwerk zijn ding doen. Dit is een stoofgerecht dat je gemakkelijk 2u mag laten pruttelen. Tot het vlees zo mals is dat het van het been loskomt.

Wat doe ik met restjes Ossobuco?

Als er dan wat overblijft – de kans is klein denk ik – dan kan je gerust de saus bewaren om te gebruiken in een ander gerecht. Ze kan dienen als een begeleidende saus in een ander pastagerecht of bijvoorbeeld in een ovenschotel. Het vlees kan je met een vork uiteen halen en dan heb je een soort van “pulled” kalfsvlees. In ieder geval gooi de restjes van deze heerlijke Ossobuco niet weg. Dat zou echt zonde zijn.

Pasta met Ossobuco

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Stoofpotjes
Personen

4

personen

Pasta met Ossobuco is een heerlijk Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkels langzaam worden gestoofd en zo een smaakvolle saus ontstaat. Kies voor lange, lintvormige pasta die de saus maximaal absorbeert en je zo meeneemt naar hogere oorden.

INGREDIËNTEN

  • Olijfolie – 4 kalfsschenkels – bloem

  • 1 ajuin – 4 wortels – 3 stukken witte selder – 2 EL tomatenpuree

  • 1 glas rode wijn – 800 ml kalfsfond – 1 blik tomatenblokjes

  • Om de saus wat te dikken: klontje boter gemengd met wat bloem

BEREIDINGSWIJZE

  • Bebloem de kalfsschenkels langs beide zijden en bak ze bruin in de olijfolie. Dit mag op een hoog vuur. Doe het stuk per stuk en leg ze vervolgens even opzij op een apart bord.
  • Stoof vervolgens de fijngesneden ajuin, wortel en selder aan in de pan. Gebruik een houten lepel om de braadresten van het vlees los te schrapen van de bodem van je pan. Voeg de tomatenpuree toe en roer nog enkel malen om.
  • Blus het geheel met de rode wijn en laat deze verdampen. Leg er de kafsschenkels terug op. Voeg de kalfsfond en de tomatenblokjes toe.
  • Laat gedurende een 2-tal uren afgedekt pruttelen op een zacht vuur. Wanneer het vlees loskomt van het been is de Ossobuco klaar. Zeef de saus door een puntzeef. Zet ze vervolgens terug op het vuur zodat ze tot de juiste sausdikte kan pruttelen. Indien nodig voeg je wat boter gemengd met bloem toe. Ik serveerde met pasta en werkte af met Parmezaan kaas.

Kanttekening

  • Laat het je smaken, Lizzy x

4 reacties

Laat hier een snelle reactie achter.