Zoete aardappel pancakes met een toefje verse volle room, knapperige amandelschilfers en frisse sinaasappelpartjes

Zoete aardappel pancakes

Pancakes van zoete aardappel: een onweerstaanbare ochtendverwennerij.

Luchtige pancakes versierd met een toefje verse volle kaas, knapperige geroosterde amandelschilfers en verfrissende appelsienpartjes. Herlees deze zin nog eens en geef toe, het water komt je toch in de mond hé. Ik maakte er ook een appelsiensaus bij, een zeer eenvoudige saus waarvan je gerust een voorraadje in de koelkast kan bewaren.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Ontbijten is een must omdat het de stofwisseling op gang brengt na de nachtrust. Hierdoor stijgt je energieniveau en wordt je lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen. Het helpt bovendien om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat dan weer gunstig is voor je concentratie en je gemoedstoestand. En dat is bij mij zeer zeker het geval. Ik ben zo’n type dat ‘s morgens traag op gang komt en haar tijd nodig heeft om de dag aan te kunnen. Die eerste tien minuten met een tasje koffie in de hand, in mijn zetel, kijkend door het raam naar buiten. Vervolgens voeten onder tafel schuiven en een ontbijt nuttigen. Ik heb het nodig, anders ben ik steevast slecht gezind en gaat de dag niet vlot verlopen.

Varieer in je ontbijt.

Hoe meer je varieert, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. En hoe meer kans dat je dan ook alle essentiële stoffen opneemt. De afwisseling zorgt er ook voor dat er geen eentonigheid in je ontbijt optreedt. En dat is vaak ook een reden dat mensen hun ontbijt overslaan. Je hoort ze dan zeggen “weeral… ik heb er geen zin in”.

Ik wissel af tussen ontbijtgranen, zuivel, fruit, eiwitten en gezonde vetten. Bijvoorbeeld van havermoutpap met banaan, chocolade en verse munt naar granola met verse kaas en bananencompote of een sneetje meergranenbrood met smeerkaas of ook wel eens choco hoor. Ik probeer zo veel mogelijk zelf te maken zoals mijn eigen granola variaties of mijn eigen choco, maar hé ook hier wordt er wel eens gewoon een pak of pot gekocht in de supermarkt. Wat me wel opvalt is dat het goedkoper is als je de dingen zelf maakt in plaats van ze kant-en-klaar te kopen.

Hoe maak je luchtige pancakes?

Ik geef jullie graag een aantal tips mee voor het maken van luchtige pancakes. Zorg altijd dat je werkt met verse ingrediënten. Gebruik verse bloem en bakpoeder om ervoor te zorgen dat de pancakes goed rijzen.

Mix niet te veel. Meng het beslag tot de ingrediënten mooi gecombineerd zijn. Het is niet erg dat er nog wat brokjes in je beslag zitten. Teveel mixen kan leiden tot compacte pancakes. En dat willen we net niet.

Laat het beslag even rusten, een paar minuten is voldoende. Dit geeft het bakpoeder de kans om te activeren, wat zeker helpt bij het creëren van luchtigheid.

In plaats van gewone melk kan je ook karnemelk gebruiken.

En tenslotte, bak op de juiste baktemperatuur. Zorg er dus voor dat je bakpan goed voorverwarmd is op middelhoog vuur voordat je begint te bakken.

Appelsien à vif snijden.

À vif snijden is een snijtechniek waarbij de partjes van citrusvruchten worden uitgesneden zonder dat de witte vliezen eraan zitten. Verwijder de boven- en onderkant van je appelsien met een scherp mes. Plaats vervolgens de appelsien op een van de vlakke zijden. Snij in een vloeiende beweging – van boven naar onder – de schil van je appelsien.

Wanneer alle schil verwijderd is, neem je de appelsien in je hand en snij je de partjes in langs de witte vliesjes. Links en rechts van het vlies en dan snij je door zodat het partje loskomt. Zo snij je alle partjes los en hou je enkel de vliezen over die je mag wegsmijten.

Hier volgt mijn recept voor de zoete aardappel pancakes en de bijhorende smaakmakers.

Zoete aardappel pancakes

Recipe by LizzylizzCourse: OntbijtCuisine: Gebak en koekjes
Personen

4

personen

Ontbijten is een must. Variëren in je ontbijt houdt het spannend en lekker. Ontdek hier het recept van luchtige zoete aardappel pancakes. Je kan er gerust een voorraad van inslaan!

INGREDIËNTEN

  • Voor de pancakes: 1 zoete aardappel – 1 ei (geel en wit scheiden) – 150 gr zelfrijzende bloem – een snuifje zout – 70 ml volle melk – olijfolie (om te bakken)

  • Voor de sinaasappelsaus: 125 ml appelsiensap – 5 EL suiker – 1 gelatineblaadje

  • Voor de afwerking: 1 appelsien – volle verse room – amandelschilfers

BEREIDINGSWIJZE

  • Stoom 1 zoete aardappel in een oven van 130 gr C (50% stoom 20 minuten). Verwijder de schil en doe de zoete aardappel in je keukenrobot. Voeg het eigeel, de bloem, het snuifje zout en de melk toe. Meng tot een mooi deeg (kleine stand, korte tijd).
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit vervolgens voorzichtig onder het deeg. Zet het deeg even opzij en laat wat rusten. Nadien gaan we de pancakes bakken in de pan (met olijfolie).
  • Warm het sinaasappelsap samen met de suiker op. Week het gelatineblaadje in water en voeg het vervolgens al roerend toe aan de pruttelende sinaasappelsaus. Rooster de amandelschilfers kort aan in een pan zonder vetstof.
  • Leg de pancakes verspreid over een bord. Spuit er toefjes verse volle room op m.b.v. een spuitzak. Leg er de appelsienpartjes tussen en verbrokkel er de amandelschilfers over. Tenslotte giet je de appelsiensaus over het gehele bord.

Kanttekening

  • Geniet van dit zalig ontbijt! Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.