Lizzylizzblog

Ananas dessertje

Koken onder Foodies: bakken met Roel part 2! En daarmee sluiten we de rubriek dit jaar af. Op naar 2022!

Het perfecte kerst-dessert: bladerdeegschijfje met in-bruine-rum-gekarameliseerde ananas afgewerkt met een quenelle van slagroom en wat kaneelpoeder. Say what? Say yes!

Het recept is van Roel (Koken op den Berg) en hij maakt het dessert klaar als geen ander. Dank je voor de fijne dag die we mochten samen doorbrengen. En ook zijn vrouwtje Freija is er eentje uit duizend hoor. Zalig zo’n mooi, jong koppel te zien 🙂 Ik werd er oprecht gelukkig van.

Ananas dessertje

Recipe by LizzylizzCourse: DessertCuisine: Gebak & koekjes
Personen

6

personen

We tellen af naar Kerstmis. Dit ananas dessertje gaat jullie alvast in “the mood” brengen. Weinig werk en boordevol smaak. Zo hebben ik het graag. En jij?

IngrediËNTEN

 • 1 ananas – 180gr fijne kristalsuiker – scheutje water – klein glaasje bruine rum

 • 1 bladerdeegrol – poedersuiker

 • Afwerking : 1 flesje volle room – 1 EL suiker – kaneelpoeder

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 180° C

 • Pel de ananas en snij in kleine blokjes.
 • Giet de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water bij. Zet de pan op een hoog vuur. Nu is het de kunst om een perfecte karamel te bereiden. Blijf bij de les en wacht tot al het water uit het kokende suikermengsel verdwenen is. Laat nog een beetje van het water verdampen tot je saus dik genoeg is. Opgelet! Karamel is heet, gloeiend heet. Pas op voor “spatten” en hou kinderen uit de buurt. Wil je de karamel niet zelf maken, dan kan je deze ook gewoon kant-en-klaar kopen in de winkel. Zoals bijvoorbeeld de Monin Karamel-siroop.
 • Meng de ananas met de karamel en de rum. Even kort aanstoven en dan bewaren in de frigo in een zeef zodat het kan uitlekken.
 • Bladerdeeg uitrollen en met een vormpje cirkels uitduwen. Deze tussen twee bakplaten bakken gedurende 30 minuten. De bakplaten zorgen er voor dat ze niet gaan “opzwellen”. Vervolgens haal je ze even uit de oven en draai je de ovenknop naar 230°C. Bestrooi nu de bladerdeegcirkels met poedersuiker. Bak ze nog even gedurende 4 minuten.
 • Voor de afwerking kloppen we zelf slagroom. Schenk volle room in een mengschaal.
  Voeg eventueel wat suiker toe. Klop tot slagroom. Roer niet, maar maak korte, krachtige draaibewegingen. Stop wanneer het vast wordt. Anders wordt het boter. Dresseer het bladerdeegschijfje, versier met ananas en een toefje slagroom. Bestrooi met het kaneelpoeder.

KANTTEKENING

 • Laat het jullie smaken, Lizzy x