Lizzylizzblog

Condérijst met sinaassaus

Het is bijna zover. Het is bijna Pasen. En dan gaan we een dagje genieten, niets doen, maar echt niets doen.

Geen uitgebreid Paasmenu op restaurant, dat zit er ook dit jaar niet in. Wel een zelf samengesteld menuutje dat ik koos op basis van jullie input om iets rond “vis” te doen. De tomaat-garnaal met cocktailsaus en de vol-u-vent met rivierkreeftjes die zitten al achter de kiezen. Tijd nu om over te gaan naar het dessert.

Het is er eentje dat ik ooit in de module “nagerechten” van mijn hulpkok-traject heb gemaakt. Ik ben er mee aan de slag gegaan en heb er natuurlijk mijn eigen draai aan gegeven.

Hoe dit dessert hier onthaald werd? Wel… hij vond het hemels. “Echt goed hoor wat gij gemaakt hebt”. Zo verwoordde hij het. Dus je kan er van uit dat het een smaakvol dessertje is. Geen twijfel mogelijk.

Wat is nu eigenlijk condérijst?

Ik hoor het je zo denken. Is dat hetzelfde als rijstpap? Wel neen. We gebruiken wel rijstpap om condérijst te maken. Het is in feite rijstpap mengen met banketbakkersroom en half opgeklopte room. Gebruik kwaliteitsvolle producten. Echt, de smaak is zoveel beter, je zal het merken. Afwerken wordt vaak gedaan met fruit. Ik koos hier voor een simpel sinaassausje en wat blaadjes verse munt. Maar je kan je fantasie laten werken. Sterfruit, mango, frambozen,… noem maar op, kan allemaal gebruikt worden om deze condérijst te pimpen.

Hier volgt alvast de ingrediëntenlijst (4 personen)

Voor de rijstpap

 • 500 ml volle melk (Campina)
 • 65 gr dessertrijst
 • 60 gr suiker
 • 1 vanillestok

Voor de condérijst

 • 150 gr banketbakkersroom – zie recept op de blog
 • 350 gr rijstpap
 • 20 ml kirsch
 • 2 blaadjes gelatine
 • 300 ml slagroom (40% vet) (Campina)

Voor de sinaassaus

 • 2 appelsienen
 • 100 ml water
 • 125 gr suiker
 • 1/2 citroen

Dit recept vraagt wat werk, maar geloof me, het is echt de moeite waard! Je kan dit trouwens perfect de dag ervoor maken zodat Paaszondag echt wel gewoon aan tafel schuiven en genieten betekent. Wil je voor een “snelle” versie gaan, kan je natuurlijk rijstpap en banketbakkersroom kopen in de winkel, in kant-en-klare vorm, maar de ultieme smaakbeleving van zelfgemaakt mis je dan natuurlijk. Wel heb je er in dat geval weinig werk aan.

Hoe ga je te werk?

Maak eerst de rijstpap. Breng de volle melk samen met de in twee gesneden vanillestok aan de kook. Voeg vervolgens dessertrijst toe, plaats er een deksel op en laat gedurende een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Belangrijk is af en toe in de pot te roeren en net voor het einde doe je er de suiker bij die je er onder roert.

Zet de rijstpap even opzij en maak nu de banketbakkersroom.

Breng de halfvolle melk samen met de in twee gesneden vanillestok aan de kook. Klop de eierdooiers samen met de suiker op. Meng er vervolgens de maïzena onder en giet er de kokende melk over. Even roeren en terug in de kookpot.

Breng opnieuw aan de kook. Zodra er “luchtbelletjes” naar boven komen en je een soort van pudding hebt, mag je de banketbakkersroom van het vuur halen. Verwijder het vanillestokje. Bedek met vers huishoudfolie (zo vermijd je dat er een “velletje” op je banketbakkersroom wordt gevormd) en laat een half uurtje afkoelen.

We gaan over tot het maken van de condérijst. Warm de kirsch op en laat er de gelatineblaadjes in smelten. Voeg deze toe aan de banketbakkersroom en roer glad. Meng er de rijstpap eveneens onder.

Klop nu de slagroom half op (yoghurtdikte) en voeg deze toe aan de condérijst. Goed roeren en vervolgens verdelen in potjes. Laten afkoelen in de frigo.

Ondertussen kan je de sinaassaus maken door het sap van de appelsienen samen met het water te laten inkoken tot een lichte siroop. Op het einde voeg je wat citroensap toe.

Afwerking alvorens het serveren: giet wat sinaassaus over de condérijst en versier met een blaadje verse munt. Als je wil kan je nog wat extra slagroom spuiten of wat stukjes vers fruit toevoegen, maar ik deed dat hier niet. Ik hield het puur natuur. Wat een smaakbommetje 🙂

Condérijst met sinaassaus

Laat hier een snelle reactie achter.